Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leopoldskerkje in Meerssen

Kerkelijk Gebouw

Gansbaan 7
6231LM Meerssen
Limburg

Bouwjaar: 1836


Beschrijving van Leopoldskerkje

Herv. Kerk, gebouwd in 1836, na Belgisch K.B. tot bouw der Protestantse kerken te Meerssen, Beek, Gulpen en Heerlen, ter beëindiging van het z.g. simultaneum in de oude parochiekerken. Eenvoudig driezijdig gesloten zaalkerkje van baksteen met dakruitertje op het zadeldak. Rondboogvensters tussen pilasters. Voorgevel gepleisterd. Preekstoel en Eenklaviers orgel gemaakt door J. Binvignat uit de bouwtijd van de kerk. Buiten de kerk twee grafstenen (1839 en 1842/43). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28445
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Leopoldskerkje
Meerssen-Gansbaan 7 (2).JPG
Plaats Meerssen, Gansbaan 7
Gebouwd in 1836
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  28445
Architectuur
Architect(en) H. Konings(?)
Bouwmateriaal baksteen
Stijlperiode neoclassicisme
Interieur
Orgel Binvignatorgel
Lijst van rijksmonumenten in Meerssen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het Leopoldskerkje of Hervormde kerk is een monumentaal kerkgebouw in het Zuid-Limburgse dorp Meerssen, in de Nederlandse gemeente Meerssen. Het kerkje ligt in het centrum in de buurt van de Markt. Het gebouw is sinds 1967 een rijksmonument.

Geschiedenis

Tot 1836 maakte de protestantse gemeenschap van Meerssen in het kader van het simultaneum gebruik van de Basiliek van het H. Sacrament aan de Markt.

In 1836 schonk de Belgische koning Leopold de protestanten van Meerssen dit kerkje. Hij wilde hiermee de spanningen en stekeligheden tussen de katholieken en protestanten in het toen door België bestuurde Limburg verminderen. Naast het kerkje in Meerssen liet de Belgische regering ook de Nederlands Hervormde kerken van Beek (Protestantse Kerk), Gulpen (Leopoldskerkje) en Heerlen (Hervormde Kerk) bouwen, alle 'Leopoldskerkjes' genoemd, waarvan alleen de eerste bewaard is gebleven. Het Leopoldskerkje van Beek vertoont, op de gepleisterde voorgevel na, een gelijkenis met het Leopoldskerkje van Meerssen. De architect van de kerk van Beek was H. Konings uit Roermond, waarschijnlijk dezelfde die ook de kerk van Meerssen bouwde.

Huidig gebruik

De kerk is tegenwoordig onttrokken aan de eredienst en in particuliere handen. Het gebouw heeft een culturele functie en is één van de trouwlocaties van de gemeente Meerssen.

Beschrijving

Het Leopoldskerkje van Meerssen is een bakstenen zaalkerkje met een driezijdig gesloten koor, gebouwd in een eenvoudige neoclassicistische stijl. De voorgevel van het kerkje is gepleisterd en bestaat uit een breed fronton op vier pilasters. In de ongepleisterde zijgevels bevinden zich drie rondboogvensters tussen pilasters. Op het zadeldak is een zeer spitse dakruiter geplaatst waarin zich een luidklok bevindt.

In het interieur staat een eenklaviers orgel uit de bouwtijd van de kerk, waarvan alleen de orgelkast origineel is. Het orgel is gebouwd door Adam Binvignat, zoon van de van oorsprong Franse orgelbouwer Joseph Binvignat. Adam Binvignat zou ook de preekstoel hebben vervaardigd.

Externe link


Monumenten in de buurt van Leopoldskerkje in Meerssen

Huis van mergel

Markt 1
Meerssen
HUIS van mergel, XIX A; geprofileerde ingangsomlijsting van Naamse steen.

Old Vicarage

Gansbaan 9
Meerssen
Inleiding Met elementen van het Eclecticisme rond 1850 gebouwd vrijstaand DOMINEESWOONHUIS genaamd "Old Vicarage". Het pand ligt in een lic..

Gemeentehuis

Markt 10
Meerssen
Gemeentehuis, met brede gepleisterde en geornamenteerde voorgevel, XIX A. Binnen een herplaatste poortsluitsteen 1734.

Grafkapel Petrus Regout

Markt 17
Meerssen
Inleiding In een Neo-Gotische bouwstijl in 1869 in opdracht van de familie Regout gebouwde vrijstaande GRAFKAPEL met grafkelder, gesitueerd..

Basiliek van het H. Sacrament

Markt 25
Meerssen
R.K. Kerk, oorspronkelijk proosdijkerk. Gotische kruisbasiliek, XIV, naar het westen vergroot in 1936-'38. Rijk laatgotische sacramentshuis ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leopoldskerkje in Meerssen