Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Willibrorduskapel in Geijsteren

Kerkelijk Gebouw

St Wilbertsweg 30
5862AL Geijsteren (gemeente Venray)
Limburg

Bouwjaar: 16e eeuw


Beschrijving van Willibrorduskapel

St. Willibrorduskapel. Gebouw met driezijdige sluiting, steunberen, een westelijke topgevel en een open klokkespitsje op het dak, XVI, hersteld 1641, 1770 en 1896, toen er aan de oostzijde een open bidhal werd toegevoegd. Tot de inventaris behoren o.a.: resten van een régence retabel, XVIII A; houten beeldje van de H. Willibrordus, XVII B. Put, van oudsher bekend als de heilige bron. Gedenksteen 1641. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van een anonieme gieter, 1416, diam. 108 cm en een klok van een onbekende gieter, diam. 35 cm. In de dakruiter een klok van P. van Trier en S. Rutgers, 1676, diam. 34 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28440
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Willibrorduskapel
Willibrorduskapel
Willibrorduskapel
Plaats Geijsteren
Denominatie Rooms-katholiek
Gebouwd in 16e eeuw
Gewijd aan Willibrord
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  28440
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De (Sint) Willibrorduskapel te Geijsteren is een kapel in het bos op landgoed en natuurgebied Landgoed Geijsteren. Het landgoed is ongeveer 700 hectare groot en bevindt zich ten westen van het dorp Geijsteren in de Nederlandse provincie Limburg.

De kapel is in gotische stijl gebouwd maar de plaats was reeds lang voor de bouw van deze kapel een bedevaartsoord. De kapel dateert ongeveer uit de 16e eeuw. Naast de kapel bevinden zich een eeuwenoude waterput die van oudsher bekendstaat als de heilige bron en een grenspaal uit 1551. Deze paal markeert de grens tussen het Land van Cuijk en het Land van Kessel en is thans de grens tussen de provincies Noord-Brabant en Limburg en de gemeenten Venray en Meerlo-Wanssum.

De kapel heeft aan de westzijde een topgevel. Op het dak bevindt zich een open klokkenspitsje uit de 16e eeuw. De kapel is een rijksmonument.

Ongeveer 500 meter ten westen van de kapel stroomt de Oostrumse Beek.

Geschiedenis

In 1948 is de put en de omgeving aan een ander onderzoek onderworpen. De put bleek gebouwd te zijn in een oude veenpoel met een diameter van 12 meter. Uit stuifmeelonderzoek bleek dat de poel dateerde uit de 4e en 5e eeuw n.Chr. Op een zeker moment heeft men de veenpoel aan drie zijden (westen, noorden en oosten) omgeven door een gracht van ongeveer drie meter breed en 90 centimeter diep. In de 14e eeuw lag deze nog open, maar later stoof eerst de gracht en daarna de poel dicht. Daarna heeft men een ellipsvormige aarden wal van een meter hoog en 75 centimeter breed aangelegd die aan de zuidzijde open was. De wal omvatte een gebied van 6 x 18 meter. Ook de ringwal raakte overstoven en werd er hier een kapel gebouwd. Met de datering van de poel, het voortleven van heidense gebruiken en de connectie met de periode van kerstening, acht men het zeer waarschijnlijk dat het hier gaat om een gekerstende heidense bron.[1]

Rond de middeleeuwse kapel zijn er diverse pre-christelijke gebruiken in ere gebleven. Op donderdag (dag van Donar, god van de donder) trouwden hier de aanzienlijken. In 1713 werd een inwoner van Swolgen veroordeeld om op drie achtereenvolgende donderdagen met een wit laken (doodskleed en kleed van Vrouw Holle) over zijn hoofd naar de Willibrorduskapel te gaan.[1]


Monumenten in de buurt van Willibrorduskapel in Geijsteren

St. Annakapelletje

Maasheseweg 2
Geysteren (Gemeente Venray)
St Annakapelletje. Heiligenbeeldhuisje met tentdak, XVIII, op de weg naar Maashees; Annatrits, trant XVI.

Huis met zadeldak tussen topgevels met vlechtingen en ankerjaartal 840

Dorpstraat 7
Geijsteren (Gemeente Venray)
Huis met zadeldak tussen topgevels met vlechtingen en ankerjaartal (1) 840.

De Kleine Spiekert

Dorpstraat 5
Geijsteren (Gemeente Venray)
Boerenhuis, XVIII, met wolfdak; vensters met luiken en sporen van oudere vensters.

De Grote Spiekert

Dorpstraat 1
Geijsteren (Gemeente Venray)
Huis de Spijker. Langgerekt huis met zadeldak boven een geprofileerde daklijst van mergel, XVIII-XIX; ramen met oude roedenverdeling. Bijgeb..

well-aijen

aijerbandstraat
aijen (Gemeente bergen)
Tekst volgt.

Kaart & Routeplanner