Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Goarkapel in Meerlo

Kerkelijk Gebouw

Moleneind 9
5864AA Meerlo (gemeente Horst aan de Maas)
Limburg

Bouwjaar: 1662


Beschrijving van Sint Goarkapel

St Goarskapel. Rechthoekig gebouwtje met driezijdige sluiting, een gezwenkte façade, ronde vensters en een dakruitertje, 1662. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28431
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De Sint Goarkapel is een kapel te Meerlo in de Nederlandse gemeente Horst aan de Maas en staat in de bossen van Meerlo ongeveer op de grens met Wanssum. De bakstenen kapel is in 1662 gebouwd en heeft een voorgevel met gezwenkte top. Een mergelsteen boven het altaar vermeldt donderdag 6 juli 1662 als de datum van eerstesteenlegging: de feestdag van St Goar. De kapel is vermoedelijk gesticht door de adellijke bezitters van het goed "Beyenbruggen" (van Duitse afkomst) die in Meerlo de gevestigde verering van de H. Goar meer luister wilde bijzetten. H. Goar was een Rijnlandse kluizenaar.

Uit de put bij de kapel werd er geneeskrachtig water geschept en roept men St Goar aan als patroon om koude koortsen of bibberkoortsen te genezen. Men ging hier toen op bedevaart naar St Goar. In de 2e helft van de 19e eeuw sloopte een groep schoolkinderen de put. De put werd hersteld en later definitief gesloopt.Monumenten in de buurt van Sint Goarkapel in Meerlo

T-vormige hoeve

Moleneind 8
Meerlo (Gemeente Horst aan de Maas)
18e eeuwse T-vormige hoeve.

't Kasteelke

Moleneind 4
Meerlo (Gemeente Horst aan de Maas)
Slothoeve Het Kasteeltje, gelegen binnen de resten der omgrachting van het verdwenen kasteel van Meerloo, waarvan nog fundamenten in de bode..

Huize Meerlo

Mgr Jenneskensstraat 2
Meerlo (Gemeente Horst aan de Maas)
Hoog woonhuis met zadeldak tussen twee gezwenkte topgevels met geprofileerde horizontale lijsten, ca. 1700.

St. Annakapel

Beeteweg 1
Blitterswijck (Gemeente Venray)
St Annakapel, rechthoekig gebouw, 1833, met driezijdige sluiting, hoeklisenen, spitsboogvensters en een ingangsomlijsting met gemetselde pil..

De Lutjeshof

Megelsum 20
Meerlo (Gemeente Horst aan de Maas)
BOERDERIJ met dwars voor de stal gebouwd woonhuis gedekt met rode oud Hollandse pannen onder zadeldak tussen puntgevels met rookkanalen in d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint Goarkapel in Meerlo

Foto's (6)