Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Witgepleisterde boerderij met woonhuis onder rieten schilddak dwars voor de stal gebouwd in Ravenswaaij

Boerderij

Donkerstraat 14
4119LZ Ravenswaaij (gemeente Buren)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1800


Beschrijving van Witgepleisterde boerderij met woonhuis onder rieten schilddak dwars voor de stal gebouwd

Witgepleisterde boerderij met woonhuis onder rieten schilddak dwars voor de stal gebouwd. Zg. "krukhuis". Omstreeks 1800. Kelder met tongewelf; oorspronkelijk balklaag intact; schouw uit de bouwtijd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28321
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het schilddak werd voor het eerst in de jaren 30 op grote schaal toegepast. Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een voorbeeld van een "noordboomdak". De noordboom of nok is de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Witgepleisterde boerderij met woonhuis onder rieten schilddak dwars voor de stal gebouwd in Ravenswaaij

Gepleisterd dijkboerderijtje onder pannen zadeldak tussen puntgevels. Zomerhuis onder pannen wolfdak links van de boerderij

Lekbandijk 79
Ravenswaaij (Gemeente Buren)
Gepleisterd DIJKBOERDERIJTJE onder pannen zadeldak tussen puntgevels, blijkens jaartalankers uit 1746. Zomerhuis onder pannen wolfdak links ..

Gepleisterde dijkboerderij onder pannen zadeldak tussen puntgevels

Lekbandijk 83
Ravenswaaij (Gemeente Buren)
Gepleisterde dijkboerderij onder pannen zadeldak tussen puntgevels, 18e eeuw.

Dijkboerderij met lage verdieping en pannen schilddak met geschulpte houten daklijst

Lekbandijk 47
Ravenswaaij (Gemeente Buren)
Dijkboerderij met lage verdieping en pannen schilddak met geschulpte houten daklijst. Midden 19e eeuw. Stalgedeelte onder lessenaarsdak aan ..

Boerderij met lage verdieping en pannen schilddak met geschulpte houten daklijst

Lekbandijk 87
Ravenswaaij (Gemeente Buren)
Boerderij uit het midden der 19e eeuw met lage verdieping en pannen schilddak met geschulpte houten daklijst. Vensters met zesruitsschuifram..

Toren der hervormde kerk

Lekbandijk 37
Ravenswaaij (Gemeente Buren)
TOREN der Herv. Kerk. Rijzig bakstenen bouwwerk in laat-gotisch vormen, verlevendigd door spitsboognissen met vorktraceringen. Slanke naalds..

Kaart & Routeplanner

Route naar Witgepleisterde boerderij met woonhuis onder rieten schilddak dwars voor de stal gebouwd in Ravenswaaij