Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerk in Marken

Kerkelijk Gebouw

Kerkbuurt 8
1156BJ Marken (gemeente Waterland)
Noord Holland

Bouwjaar: 1903-1904
Architect: A.H.L.Kups

(1 recensie)

Beschrijving van Kerk

Driebeukige pseudo-basiliek met driezijdig uitgebouwd koor onder met leien gedekt zadeldak en met toren bij de ingang, gebouwd 1903-04 naar ontwerp van A.H.L.Kups (1896) ter plaatse van een oudere kerk. Opgetrokken in baksteen in een late variant op het eclecticisme; de gevels voorzien van steunberen en rondboogvensters met baksteentraceringen en tandfriezen onder de geprofileerde kroonlijsten. De ingangstoren bevat drie geledingen en een naar achtzijdig overgaande spits; twee ingangen terzijde. Inwendig wordt de geheel witgepleisterde kerkruimte verdeeld door twee rijen van vier gietijzeren "Italische" zuilen (fa. G.Wisselwey & Co., Zwolle) op achtkantige sokkels. Het middenschip wordt overdekt door een tongewelf, de lagere zijbeuken hebben per travee een vlakke zoldering, gescheiden door rondbogen, welke op de zuilen en op de pilasters tegen de zijmuren rusten. Houten bankenplan en orgel (verplaatst naar de tribune) uit de bouwtijd. De kerk bevat voorts: een zeskantige eikehouten preekstoel (XVIIc), met boogpanelen gescheiden door Ionische pilasters, gesneden friezen en boogzwikken; een gesneden lezenaar (XVIIc) met engelenkopje; een koperen doopboog met zwaan (XVIII); drie koperen kronen (XVII); koperen doopboog met zwaan (XVIII); drie koperen kronen (CVII); koperen dubbelblaker (XVII); twee modellen haringbuizen (waarvan een genaamd D'KAARS). Klokkenstoel met klok van Johannes van Trier, 1647, diam. 80,8 cm. Mechanisch torenuurwerk van J.L. de Looze, 1907. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28205
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Kerk
4
Recensie door: ()
Correctie: Het mechanisch torenuurwerk is van J.F Weule te Bockenem 1907
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk
Kerk 28205.jpg
Plaats Marken
Denominatie Hervormd
Coördinaten 52° 28′ NB, 5° 6′ OL
Gebouwd in 1903-1904
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  28205
Architectuur
Architect(en) A.H.L.Kups
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neorenaissance
Interieur
Orgel firma Gebroeders Van Vulpen
Detailkaart
Grote Kerk (Marken)
Grote Kerk (Marken)
Lijst van rijksmonumenten in Marken
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde kerk op het Nederlandse eiland Marken is een rijksmonumentale driebeukige pseudobasiliek. De kerk is op 1 juli 1983 ingeschreven in het monumentenregister. De kerk is tussen 1903 en 1904 naar ontwerp van A. H. L. Kups gebouwd. Het ontwerp zelf stamt echter uit 1896. De huidige kerk is een vervanger van een Waterstaatskerk.

Exterieur

De kerktoren bestaat uit drie geledingen, de toren is eveneens de ingang naar het schip. In de toren hangt een in 1647 door Joannes van Trier gegoten klok. De klok heeft een diameter van 808 mm. Het uurwerk, uit 1907, is mechanisch en is van de hand van J. L. de Looze. De torenspits is ingesnoerd, deze begint als vierkante toren en na de knik gaat deze over in achtkantig.

Het schip vertoont stijlelementen uit de neorenaissance, maar ook uit de neogotiek door deze combinatie is de kerk in een zogenaamde eclectische stijl gebouwd. De gevels zijn voorzien van steunberen en rondboogvensters. Ter versiering zijn tandfriezen onder de geprofileerde kroonlijsten aangebracht.

Interieur

Het plafond is in de vorm van een tongewelf rustend op vier gietijzeren zuilen. De zuilen zijn gemaakt door ijzergieterij G. J. Wispelwey & Co.. Daar waar het schip een tongewelf heeft, hebben de zijbeuken juist vlakke plafonds. De zijbeuken zijn van het schip gescheiden door rondbogen.[1]

In het schip hangen aan het plafond drie kroonluchters uit de 17e-eeuw en vijf scheepsmodellen. Het gaat om de volgende scheepstypen[2]:

Het orgel is niet het origineel, het is in 1972 gebouwd door de firma Gebroeders Van Vulpen. Het front van het orgel is uit 1912, dat werd door A. Standaart gebouwd voor het vorige orgel. Terwijl het vorige orgel zich boven het kansel bevond, staat het huidige orgel tegen de oostelijke wand. Het kansel staat tezamen met de dooptuin en de aandachtswand tegen de westelijke muur, tegen de toren aan. [3]

Rijksmonument

Onder de bescherming van de rijksmonumentstatus vallen de volgende objecten:

  • Zeskantige preekstoel uit de 17e-eeuw
  • lezenaar uit de 17e-eeuw
  • kroonluchters uit de 17e-eeuw
  • een koperen dubbelblaker uit de 17e-eeuw
  • koperen doopboog uit de 18e-eeuw

Zie ookMonumenten in de buurt van Kerk in Marken

Bakstenen huis met houten bovenbouw op het achtergedeelte

Kerkbuurt 8
Marken (Gemeente Waterland)
Bakstenen huis met houten bovenbouw op het achtergedeelte. Eenvoudige topgevel. Daklijst op consoles. Vormt een geheel met het buurnummer 9.

Perceelsgedeelte van een houten huis

Kerkbuurt 10
Marken (Gemeente Waterland)
Perceelsgedeelte van een houten huis. Topgevel en daklijst op consoles. Vormt een geheel met de buurnummers 10 en 12.

Perceelsgedeelte van een houten huis

Kerkbuurt 10
Marken (Gemeente Waterland)
Perceelsgedeelte van een houten huis. Topgevel en daklijst op consoles. Vormt een geheel met de buurnummers 11 en 12.

Verhoogd huis onder een met pannen gedekt zadeldak met een eenvoudige topgevel bestaande uit een bakstenen pui en houten top, en houten zijgevels op b ..

Kerkbuurt 9
Marken (Gemeente Waterland)
Verhoogd huis (XVIIa) onder een met pannen gedekt zadeldak met een eenvoudige topgevel (XXA) bestaande uit een bakstenen pui en houten top, ..

Hervormde pastorie

Kerkbuurt 7
Marken (Gemeente Waterland)
Hervormde Pastorie. Bakstenen huis met aan de zuidzijde een topgevel, voorzien van een zonnewijzer. 1840.

Kaart & Routeplanner

Route naar Kerk in Marken

Foto's (2)