Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bouwhuis (van de vroegere havezate Stoevelaar) met pannen schilddak in Markelo

Kasteel Buitenplaats

Stoevelaarsweg 8
7475TP Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel


Beschrijving van Bouwhuis (van de vroegere havezate Stoevelaar) met pannen schilddak

Van de voormalige havezathe Stoevelaar is een bouwhuis over, gedekt door pannen schilddak en met in het muurwerk natuurstenen dorpels van vroegere vensters. Voor het inrijhek twee korte natuurstenen pijlers met geprofileerde dekplaat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28137
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het 18e-eeuwse bouwhuis van Stoevelaar is een rijksmonument.

Stoevelaar was een havezate gelegen de buurschap Herike in het Twentse richterambt Kedingen; thans horen de restanten ervan onder de gemeente Hof van Twente.

Geschiedenis

Stoevelaar wordt voor het eerst genoemd in een lijst van leenmannen van het Sticht Utrecht uit circa 1379. Johan ten Thije werd toen met de Stuvelhof en verscheidene andere goederen in Herike beleend. Na enkele generaties Ten Thije kwam het erf door huwelijk in handen van de familie Van Coeverden. Deze familie bezat de havezate tot 1710 toen de laatste mannelijke telg van deze tak, Borchard Amelis van Coeverden, kinderloos overleed. Zijn oomzegger Johan Philips Christoffel van Keppel, zoon van Borchards zuster Aleida Isabella van Coeverden en van Arnold Ludolf van Keppel tot Odink erfde vervolgens Stoevelaar. Na het overlijden van Van Keppel in 1741 lieten zijn crediteuren zijn nalatenschap in 1743 veilen.

Eigenaar van Stoevelaar werd toen Derk van der Wijck, burgemeester van Zwolle. Derk overleed kinderloos in 1751. Erfgenaam werd Johan Hendrik, de tweede zoon van wijlen zijn broer Berend Hendrik van der Wijck en Anna Margaretha Klint. Na een conflict om zijn nalatenschap kreeg uiteindelijk Johan Hendriks zoon Berend Hendrik Stoevelaar toegewezen. Berend Hendrik trouwde in 1830 met Johanna Volbrink. Hij overleed in 1830. Zijn dochter Marie Henriette Stoevelaar liet vervolgens in 1847 het kasteel afbreken en vervangen door een kleiner, moderner huis. Marie Henriette en haar man Johannes Jarman lieten Stoevelaar in 1863 veilen.

De huisplaats werd gekocht door de broers Nicolaas en Egbert Jannink. Zij lieten het nieuwe landhuis afbreken en bouwden een herenkamer aan het bouwhuis. Na een verdeling van de goederen kreeg Nicolaas Stoevelaar toebedeeld. Zijn erfgenamen verkochten het in 1952 aan Johan Berend Jan Elbert.

Bouwhuis

Het kasteel zelf is geheel verdwenen. Wel is een van de beide bouwhuizen bewaard gebleven. Het dateert uit 1744. Daarnaast zijn er enkele oude lanen en een vijver die aan de vroegere havezate herinneren.

Literatuur

  • A.J.Gevers, A.J. Mensema, De havezaten in Twente en hun bewoners, Rijksarchief in Overijssel en Uitgeverij Waanders, Zwolle, 1995, ISBN 90-400-9766-6 blz.345-353

Externe links


Monumenten in de buurt van Bouwhuis (van de vroegere havezate Stoevelaar) met pannen schilddak in Markelo

Toren

Goorseweg 51
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding Deze TOREN werd in 1890 voor een tweeledige functie gebouwd. Graaf Bentinck, de toenmalige bewoner van kasteel Weldam wilde een u..

Op een verhoging met een natuurlijk talud opgericht gietijzeren grafmonument voor Thomas Ainsworth

Laarstraat 36
Goor (Gemeente Hof van Twente)
Op een verhoging met een natuurlijk talud in 1841 opgericht gietijzeren grafmonument voor Thomas Ainsworth (1795-1841), oprichter van de tex..

Schuur bij niet beschermenswaardige boerderij

Klemmerweg 4
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Vroeg 19e-eeuwse of mogelijk nog iets oudere SCHUUR bij niet beschermenswaardige boerderij. Deels uit gepotdekselde houten delen, deels uit..

Hofkerk

Kerkstraat 23
Goor (Gemeente Hof van Twente)
N.H.Kerk. De uitwendig geheel bepleisterde, laat-gotische eenbeukige kerk is in de vorige eeuw aan de oostzijde vernieuwd en met een noorder..

Toren der Hervormde Kerk

Kerkstraat 23
Goor (Gemeente Hof van Twente)
Toren der Herv. Kerk. Forse vierkante toren in baksteen met vier geledingen, ingesnoerde achtzijdige spits, XV. Klokkenstoel met gelui van d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bouwhuis (van de vroegere havezate Stoevelaar) met pannen schilddak in Markelo

Foto's (1)