Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoop Doet Leven in Made

Molen

Geraniumstraat 6 A
4921HJ Made (gemeente Drimmelen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1867

(1 recensie)

Beschrijving van Hoop Doet Leven

Molen. Ronde stenen bergkorenmolen, gebouwd in 1867. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28089
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Hoop Doet Leven
4
Recensie door: ()
Beste Beheerders, Wij zijn bezig met een project om deze molen te verplaatsen, wij zouden graag de regels willen weten voor het restaureren en verplaatsen van dit rijksmonument. Misschien kunnen jullie ons verder helpen en anders is het jammer maar helaas. Alvast bedankt!
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hoop Doet Leven
Hoop Doet Leven (2013)
Hoop Doet Leven (2013)
Basisgegevens
Plaats Made
Bouwjaar 1867
Type beltmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 24,10 / 24,20 m
Functie korenmolen
Bestemming  het malen van graan op professionele basis
Monumentnummer  28089
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

'Hoop Doet Leven' is een korenmolen in de Nederlandse plaats Made (provincie Noord-Brabant).

Geschiedenis

De molen is in 1867 gebouwd door Dries van de Reijt. Hij bleef tot circa 1900 de eigenaar, daarna nam zijn zoon Frans de molen over. Deze voorzag Hoop doet leven in 1904 van zelfzwichting. Het exacte verdwijningsjaar daarvan is niet bekend, maar in 1911 zat het er nog op.

De molen werd in 1930 verkocht aan Rinus Wagemakers. Hij maakte in 1932 een groot ongeluk mee op de molen: tijdens het draaien brak de ijzeren kop van de houten as en deze kwam naar beneden. Het wiekenkruis was volledig verwoest en niet meer bruikbaar. Dankzij een landelijke actie kon de molen worden hersteld met een tweedehands as en wieken van de molen "Letronie" in Hoogeloon. Het herstel van de molen in Made betekende helaas wel het einde van de molen in Hoogeloon, waarvan het kruiwerk overigens overging naar De Doornboom te Hilvarenbeek. Tot 1939 bleef Wagemakers de eigenaar van deze molen, daarna verkocht hij hem aan Bertus Hermus. Deze heeft de molen in 1941 laten restaureren en heeft hem tot 1953 in bedrijf gehouden. In dat jaar werd de molen buiten bedrijf gezet waarna het verval intrad.

In 1971 is de molen gerestaureerd. Na nog een restauratie in 1989, waarbij nieuwe roeden zijn gestoken en de binnenroede van fokwieken met regelborden is voorzien, wordt de molen weer regelmatig op windkracht in bedrijf gezet door de vrijwillige molenaar. Tevens zat er toentertijd een mechanische maalderij met toebehoren in de molen, van de firma Hermus Made bv. In 2004 is deze uit de molen vertrokken. Wel bleef Hermus de eigenaar van de molen en verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. In de jaren 2010 tot 2012 zijn enkele werkzaamheden uitgevoerd. Eind december 2012 zijn deze afgerond en sindsdien wordt er op zaterdag weer door de vrijwillige molenaar gedraaid.

De molen staat open voor bezoekers.


Monumenten in de buurt van Hoop Doet Leven in Made

Gemeentehuis

Nieuwstraat 2
Made (Gemeente Drimmelen)
Nieuwstraat 2, Made/Drimmelen Inleiding. In het centrum van Made, op de hoek van de Nieuwstraat en Marktstraat gelegen voormalig GEMEENTEH..

Nederlands Hervormde Kerk

Patronaatstraat 27
Made (Gemeente Drimmelen)
Ned. Herv. KERK. In oorsprong het koor van een 15e eeuwse kerk, met driezijdige sluiting. Verbouwd in 1776, hersteld in 1905. Vensters met r..

Zeldenrust

Kerkdijk 19
Hooge Zwaluwe (Gemeente Drimmelen)
"Molen". "Zeldenrust", ronde stenen stellingkorenmolen uit 1866.

Willibrordus

Kerkdijk 1a
Hooge Zwaluwe (Gemeente Drimmelen)
Inleiding. De KERK werd in 1865 gebouwd in Neo-Gotische stijl naar ontwerp van een onbekende architect of aannemersbedrijf in opdracht van ..

H. Gummarus: kruis

Dorpsstraat 58
Wagenberg (Gemeente Drimmelen)
Inleiding. KRUIS uit 1867, uitgevoerd in Neo-Gotische stijl en mogelijk afkomstig uit het atelier van G. Klep-de Bruijn te Breda. Het bevin..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoop Doet Leven in Made

Foto's (6)