Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Hoogenweerth in Maastricht

Kasteel Buitenplaats

Hoge Weerd 2
6229AM Maastricht
Limburg

Bouwjaar: laatste kwart 17e eeuw 1675 laatste kwart 17e eeuw


Beschrijving van Huis Hoogenweerth

HOGENWEERTH. LANDHUIS. XVII-XVIII, doch gewijzigd, XIX A, romantisch gelegen in een Engels park. Inwendig schoorsteenmantels, dessus-de-portes etc. XVIII. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28085
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Hoogenweerth
Hoogenweerth.jpg
Locatie Maastricht-Heugem
Algemeen
Huidige functie horeca
Gebouwd in 17e-19e eeuw
Herbouwd in 1754
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  28085
Het "kasteel van Houwaard" vanaf de Maasoever in 1782
Het "kasteel van Houwaard" vanaf de Maasoever in 1782
De oostgevel van het zeer vervallen kasteel in 1976. Links de kapel (uitbouw); rechts de poort, beide uit 1754
De oostgevel van het zeer vervallen kasteel in 1976.
Links de kapel (uitbouw); rechts de poort, beide uit 1754

Kasteel Hoogenweerth, ook Huis De Hogenweert, is een kasteelachtig buitenhuis, gelegen op de rechteroever van de Maas ten westen van de buurt Heugem in de Nederlandse stad Maastricht.

Geschiedenis

Het huis werd al vermeld in de 15e eeuw onder de naam Houweert. In de loop der eeuwen was het in bezit van een aantal burgemeesters- en schepenengeslachten: Van Buel, Prenten, Swaelen en Vaes. De eigenaren van het circa 10 bunder grote landgoed moesten van de opbrengst van het land jaarlijks 54 vaten rogge afstaan (of 208 gulden betalen) aan het klooster Beyart.[1]

Het huidige kasteel is gebouwd door de Maastrichtse schepen en stadssecretaris Antonius Vaes in het vierde kwart van de 17e eeuw. Zijn zoon Andreas Vaes, eveneens stadsklerk, erfde het huis en liet het in 1754 renoveren en uitbreiden. In 1785 liet de weduwe Vaes, geboren De Bounam de Ryckholt, het landgoed na aan haar nicht Maria de Selys de Fanson, die gehuwd was met R.C. van Cammingha.[1]

In de 19e eeuw kwam het kasteel achtereenvolgens in bezit van de families Coenegracht, Straetmans en Regout. De laatste Regout, Pierre, bewoonde het van 1929 tot 1967. Daarna verwierf de provincie Limburg het landgoed, dat steeds verder in verval raakte.[1] In 1992 werd het aangekocht door de zakenman Paes, die het liet opknappen.

Tegenwoordig is het kasteel in gebruik als hotel-restaurant. De tien hotelsuites zijn gevestigd in de bijgebouwen ("koetshuis"). Het hoofdgebouw is te huur voor zakelijke bijeenkomsten, bruiloften en partijen. Het kasteel is een officiële huwelijkslocatie van de gemeente Maastricht.

Beschrijving

Exterieur

Het rechthoekige hoofdgebouw heeft in- en uitzwenkende topgevels en een vierkante traptoren met een ingesnoerde spits. De laat-17e-eeuwse zuidgevel, met banden van baksteen en Limburgse mergel, hoekblokken en een daklijst met consoles, is in de stijl van de Maaslandse renaissance. In 1754 is het huis door Andreas Vaes aan de noordzijde uitgebreid. Uit die tijd dateert waarschijnlijk ook de als een erker uitgebouwde kapel en de barokpoort. De poort is gedecoreerd met het alliantiewapen van de families Bemelmans en Bernard. In 1821 is het huis door de familie Coenegracht sterk verbouwd en uitgebreid, waarbij tevens delen van de westgevel werden gemoderniseerd. Het gebouw heeft daardoor tevens een aantal neorenaissance en neoclassicistische elementen. Sinds de laatste restauratie is het kasteel geel en grijs geschilderd.[2]

Aan de noordzijde bevindt zich een langgerekt bijgebouw, tegenwoordig aangeduid als 'koetshuis'. Het uit de 19e eeuw daterende bouwwerk is in de kleur ossenbloed geschilderd. Aan de westzijde ligt een groot terras aan de Maas, aan de oostzijde een ommuurde tuin. Het huis is omgeven door een 4,5 hectare groot park, dat op een schiereiland tussen de Maas en de Hoge Weerd ligt (in feite ligt het landgoed in het winterbed van de rivier en is de Hoge Weerd de winterdijk). Aan de noordzijde van dit schiereiland ligt de Pietersplas (een grindgat) met de jachthaven Maastricht Marina. Aan de zuidzijde ligt de recreatieplas Oost-Maarland, die eveneens door grindwinning is ontstaan. In het park bevindt zich een monumentale beuk uit ca. 1825 met een omtrek van 6 m.[3]

Interieur

Hoewel het interieur na het vertrek van de laatste bewoner in 1967 zwaar te lijden had, zijn er toch vrij veel authentieke elementen bewaard gebleven.[4] Op de begane grond liggen twee grote zalen, waarvan er een in gebruik is als feestzaal, en een voormalige kapel. Deze laatste heeft een fraai gestukadoord plafond in Lodewijk XV-stijl. Diverse schoorsteenmantels dateren eveneens uit de 18e eeuw. Eén schouw heeft een 17e-eeuwse houten mantel, die echter van elders afkomstig is. Enkele kamers bezitten gestukadoorde plafonds met ruitvormige patronen en supraportes met portretbustes in reliëf uit het eerste kwart van de 19e eeuw.[5]

Zie ook

  • Kleine Weerd - nabijgelegen natuurgebied in de uiterwaarden van de Maas

Externe link


Monumenten in de buurt van Huis Hoogenweerth in Maastricht

Kasteelruïne Lichtenberg

Lichtenbergweg 2
Maastricht
DE LICHTENBERG. Vierkante toren van kolenzandsteen en mergel, XII-XV. Hoeve Lichtenberg, gelegen om een binnenplaats, XVIII. Poorttoren met ..

Casino-Sociëteit Slavante

Slavante 1
Maastricht
Inleiding SOCIëTEIT Slavante, XIXb, in empire-stijl. Het pand is in gebruik geweest bij de in 1840 opgerichte liberale Maastrichtse Socië..

Muurrestanten van het voormalig klooster Slavante op de Sint Pietersberg

Slavante 2
Maastricht
Van het voormalig KLOOSTER SLAVAN te (= ter Observanten) nog enige overblijfsels op de Sint Pietersberg: Twee haaks op elkaar staande kloost..

Huisje van mergel.

Lage Kanaaldijk 109
Maastricht
Huisje van mergel, voorzien van een segmentboogvenster in Naamse steen, met een lager bakstenen gedeelte. Op de bovendorpel van de uit Naams..

Tegen de rotswand gebouwd huis (dus zonder achtergevel), afgedekt door een lessenaardak.

Lage Kanaaldijk 106
Maastricht
Tegen de rotswand gebouwd huis (dus zonder achtergevel), afgedekt door een lessenaardak. In de voorgevel twee segmentboogvensters in Naamse ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)