Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Hoogenweerth in Maastricht

Kasteel Buitenplaats

Hoge Weerd 2
6229AM Maastricht
Limburg

Bouwjaar: laatste kwart 17e eeuw 1675 laatste kwart 17e eeuw


Beschrijving van Huis Hoogenweerth

HOGENWEERTH. LANDHUIS. XVII-XVIII, doch gewijzigd, XIX A, romantisch gelegen in een Engels park. Inwendig schoorsteenmantels, dessus-de-portes etc. XVIII. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28085
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Hoogenweerth, nabij Heugem, Maastricht

Huis Hoogenweerth is een landhuis gelegen aan de oever van de Maas ten zuiden van de wijk Heugem in Maastricht.

Beschrijving

Het huis en is al vermeld in de 15e eeuw onder de naam Houweert. Het huidige huis is gebouwd door de Maastrichtse schepen Antonius Vaes op het einde van de 17e eeuw. Deze Antonius Vaes sneuvelde op jonge leeftijd bij de stadsmuren van Maastricht in een gevecht tegen de hertog van Parma aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Zijn zoon Andreas Vaes, de stadssecretaris, erfde het huis en liet het geheel renoveren.

In de loop der eeuwen was het in bezit van een aantal burgemeestersgeslachten: Van Buel, Prenten, Swaelen en Vaes. In 1785 liet Mevrouw Vaes geb. De Bounam de Ryckholt het landgoed na aan haar nicht Maria de Selys de Fanson en in de 19e eeuw kwam het achtereenvolgens in bezit van de families Coenegracht, Straetmans en Regout. De laatste Regout, Pierre genaamd, bewoonde het van 1929 tot 1967, waarna het in eigendom kwam van de Provincie Limburg, waarna het in verval raakte. In 1992 werd het aangekocht door de zakenman en kastelenliefhebber Paes, die het liet opknappen en aldus van de ondergang redde.

Het rechthoekige gebouw heeft in- en uitgezwenkte topgevels en een vierkante traptoren met een ingesnoerde spits. In 1754 is het door Andreas Vaes aan de noordzijde uitgebreid en in 1821 is het door de familie Coenegracht nogmaals uitgebreid waarbij tevens de westgevel werd gemoderniseerd. Het in geel en grijs geschilderde gebouw heeft een aantal neorenaissance en neoclassicistische elementen. Aan de noordzijde behoort een langgerekt 19e-eeuws bijgebouw nog tot het complex.

Tegenwoordig is het kasteel beschikbaar voor luxe partijen, bruiloften en zakenlunches.

Externe linkMonumenten in de buurt van Huis Hoogenweerth in Maastricht

Kasteelruïne Lichtenberg

Lichtenbergweg 2
Maastricht
DE LICHTENBERG. Vierkante toren van kolenzandsteen en mergel, XII-XV. Hoeve Lichtenberg, gelegen om een binnenplaats, XVIII. Poorttoren met ..

Casino-Sociëteit Slavante

Slavante 1
Maastricht
Inleiding SOCIëTEIT Slavante, XIXb, in empire-stijl. Het pand is in gebruik geweest bij de in 1840 opgerichte liberale Maastrichtse Socië..

Muurrestanten van het voormalig klooster Slavante op de Sint Pietersberg

Slavante 2
Maastricht
Van het voormalig KLOOSTER SLAVAN te (= ter Observanten) nog enige overblijfsels op de Sint Pietersberg: Twee haaks op elkaar staande kloost..

Huisje van mergel.

Lage Kanaaldijk 109
Maastricht
Huisje van mergel, voorzien van een segmentboogvenster in Naamse steen, met een lager bakstenen gedeelte. Op de bovendorpel van de uit Naams..

Tegen de rotswand gebouwd huis (dus zonder achtergevel), afgedekt door een lessenaardak.

Lage Kanaaldijk 106
Maastricht
Tegen de rotswand gebouwd huis (dus zonder achtergevel), afgedekt door een lessenaardak. In de voorgevel twee segmentboogvensters in Naamse ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Hoogenweerth in Maastricht

Foto's (3)