Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Eyll in Maastricht

Woonhuis

Rijksweg 12
6227SV Maastricht
Limburg

Bouwjaar: laatste helft 18e eeuw 1750 laatste helft 18e eeuw


Beschrijving van Huis Eyll

HUIS EIJLL. Rechthoekig herenhuis XVIII B, de voorgevel met een middenrisaliet, bekroond door een fronton. Inwendig o.a. rijk Lod.XVI-stukwerk uit 1789. IJzeren régence tuinhek tussen hardstenen pijlers, XVIII B, twee paar andere hekpijlers XVIII B en XIX A. Tuinvaas XVIII B. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28061
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Eyll
Exterieur voorgevel - Heer - 20105259 - RCE.jpg
Locatie Maastricht-Heer, Rijksweg 10-12
Algemeen
Kasteeltype landhuis
Gebouwd in 17e-18e eeuw
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  28061, 28060
Interieur salon met stucwerk van Gagini (1959)
Interieur salon met stucwerk van Gagini (1959)
Hoeve De Croon hoorde ooit bij het landgoed Eyll (1962)
Hoeve De Croon hoorde ooit bij het landgoed Eyll (1962)

Het Huis Eyll, ook wel Croonenhof, is een kasteel of landhuis in de Maastrichtse wijk Heer. Het grotendeels 18e-eeuwse gebouw is sinds 1966 een rijksmonument, evenals de bijbehorende Hoeve de Croon. Bijzonder in het interieur zijn de stucwerkdecoraties van Petrus Nicolaas Gagini.

Geschiedenis en bewoners

Huis Eyll heette oorspronkelijk de Croonenhof. In 1570 was het in bezit van Dionysius Sutendael, die in 1584 burgemeester van Maastricht werd. De huidige naam is te danken aan de familie Van Eyll, die het huis aan het eind van de 17e eeuw in bezit kreeg. Kanunnik Alard Jan Joseph van Eyll liet het huis een eeuw later verfraaien met een nieuwe voorgevel en stucwerkdecoraties in het interieur.

Van 1822 tot 1860 was het huis in bezit van de familie Van Dopff, daarna tot 1906 van de familie Du Parc. Na nog enkele malen van eigenaar te zijn gewisseld, kwam het huis in 1952 in bezit van ir. C. Darley, die het liet aanpassen aan de eisen van de moderne tijd. Daarbij werden onder andere de wandbespanningen uit omstreeks 1800 met olieverfschilderingen van dieren in een parkachtige omgeving verwijderd. Ook werd een eiken Régence-trap met balusterleuning gewijzigd en verplaatst.[1] In 1955 werd aan het huis een smalle dwarsvleugel toegevoegd.

De bij het landhuis behorende landerijen zijn in de loop van de 20e eeuw als gevolg van stadsuitbreiding grotendeels bebouwd. In de jaren 1980 werd de wijk Eyldergaard op een deel van de boomgaarden van Huis Eyll gebouwd. Het huis is in 1980 door het rijk aangekocht en na restauratie enige tijd in gebruik geweest als ambtswoning van de Commissaris van de Koning(in) ("gouverneur") van Limburg. Anno 2014 wordt het huis privé bewoond.

Beschrijving van het huis

Exterieur

Het Huis Eyll is een van oorsprong rechthoekig herenhuis met twee verdiepingen onder een zadeldak met een 20e-eeuwse dwarsvleugel. De middenrisaliet van de voorgevel uit 1771 wordt bekroond door een fronton. De deuren en vensters hebben segmentboogomlijstingen van hardsteen. Een 18e-eeuwse tuinvaas siert de tuin van het huis.

Hoeve de Croon is een oorspronkelijk bij het huis Eyll behorende kasteelhoeve uit 1738. Het om een binnenplaats gelegen U-vormige complex is opgetrokken uit baksteen, deels gepleisterd. Aan de straatzijde bevindt zich een hardstenen ellipsboogpoort en een puntgevel met een gevelsteen waarop een kroon en het jaartal 1738 staan afgebeeld. In de noordelijke gevel zijn naast de segmentboogpoort enkele schietspleten in hardsteen aangebracht. Rondom de hoeve bevinden zich enkele 18e- en 19e-eeuwse hekken tussen hardstenen of bakstenen pijlers, in een enkel geval met vaasvormige bekroning.

Achter de boerderij bevindt zich een bakhuis van mergel. Het ten zuidwesten van het herenhuis gelegen, 18e-eeuwse koetshuis was in 1966, ten tijde van de opname in het rijksmonumentenregister, deels ingestort. Het pand heeft een mansardedak met wolfseinden dat met leistenen is gedekt.

Interieur

Het interieur van Huis Eyll valt op door het stucwerk in Lodewijk XVI-stijl uit 1789 van de sinds 1782 in Maastricht gevestigde Zwitsers-Italiaanse sierstucwerker Petrus Nicolaas Gagini (1745-1811). De rechthoekige of ovale gestucte wandpanelen tussen Ionische pilasters in de grote salon op de begane grond tonen idyllische landschappen, stadsgezichten en personificaties van de kunsten: Musica, Sculptura, Pictura en Architectura. Op de schoorsteenmantel heeft Gagini onder een medaillon met bloemenvaas het opschrift achtergelaten: gagini invenit et scvlpsit 1789.[2]

Het hoofdgebouw bevat nog twee andere schoorsteenmantels: één van zwart-wit marmer met hoekpilasters, rozetten en rankwerk en een koperen, rechthoekige haardomlijsting, een gestukadoorde schoorsteenmantel van omstreeks 1750 en een eenvoudige, betegelde schouw. Verder zijn er eiken deuren met hoekrozetten in de panelen en moerbalkzolderingen op de verdiepingen. Ook in het interieur van Hoeve de Croon en het koetshuis zijn houten schoorsteenmantels en betegelde schouwen aanwezig. De kelders van de hoeve zijn overdekt met gemetselde tongewelven en troggewelven, gedragen door ellipsvormige gordelbogen.

Bronnen, referenties


Monumenten in de buurt van Huis Eyll in Maastricht

Hoeve De Croon

Rijksweg 10
Maastricht
HUIZE DE CROON. Bouwhoeve opgetrokken uit baksteen om binnenplaats 1738. Koetshuis van baksteen XVIII B, ten dele ingestort. Bakhuis van mer..

Opveld

Veldstraat 20
Maastricht
Kloostergebouw "Opveld". Het 18e eeuwse vleugelgedeelte aan de tuinzijde.

Kloosterkapel Opveld

Veldstraat 20
Maastricht
Inleiding KLOOSTER met KLOOSTERGANG en neo-romaanse KLOOSTERKAPEL, 1910, onderdeel van het kloostercomplex van de R.K. Zusters van de Voorz..

De Burght van Heer

Burghtstraat 25A
Maastricht
De Burgh, rechthoekig donjonachtig gebouw XIIId-XIVa; sterk gewijzigd XIX B. Tot voor kort aan alle zijden omgeven door een brede gracht.

Oude Kerk, in 1917 ingericht tot school. Fragment van Westtoren.

Oude Kerkstraat 12
Maastricht
Oude Kerk, uit 1788-1789, in 1917 ingericht tot school. Fragment van Westtoren, X ?

Kaart & Routeplanner


Foto's (19)

Alle 19 foto's weergeven