Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Rochuskapel (Sint-Pietersberg) in Maastricht

Kerkelijk Gebouw

St. Rochus-kapel op St. Pietersberg
6200AA Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1888


Beschrijving van Sint-Rochuskapel (Sint-Pietersberg)

ST.ROCHUS-KAPEL op St.Pietersberg. Uitwendig zeshoekig en inwendig cirkelvormig bakstenen gebouwtje met spitsbogige ingang, afgesloten door een ijzeren deur, gedekt door een gecementeerd koepeltje; boven de ingang in zadeldakvormig uitbouwtje een steen met opschrift: H.Rochus B.V.D./J.M. Kribs Past. St. Pieter Aug.1888; inwendig gepleisterd en voorzien van console. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28030
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Sint-Rochuskapel.
Boven de ingang bevindt zich een beeld uit 1992 van Sint Donatus.

De Sint-Rochuskapel is een 19e-eeuwse kapel op de Sint-Pietersberg in Maastricht. De kapel is een rijksmonument.

Geschiedenis

In 1888 werd door pastoor Johannes Matthias Kribs (1822-1901), die van 1869 en 1896 de parochie Sint Pieter bediende, een kapel opgericht op de Sint-Pietersberg, op de splitsing van twee oude wegen: die van de weg van Lichtenberg naar Kanne en de huidige Luikerweg.[1] Op de plaats van deze kapel had al eerder een kapel gestaan, die op een gegeven moment was vervangen door een kruis.[1]

De kapel werd gewijd aan Sint Rochus, de beschermheilige tegen besmettelijke ziekten. In de negentiende eeuw werd Europa geteisterd door cholera en de oorzaak was niet bekend. Een cholera-epidemie in 1865-1866 eiste veel slachtoffers in de parochie.[2]

Door de mergelwinning in de ENCI-groeve werd de kapel in 1972 verplaatst richting de Hoeve Lichtenberg.[1]

In 1992 en in 2006 werd de Sint-Rochuskapel gerestaureerd door de Stichting Oud Sint-Pieter in samenwerking met de Vereniging Natuurmonumenten.[3] Tijdens de restauratie van 1992 werd een nieuw beeld van Sint Rochus geplaatst, geschonken door de Veldekekring Maastricht.[4] Ook werd er een beeld van Sint Donatus boven de ingang geplaatst.[4]

Bouw

De Sint-Rochuskapel heeft een zeshoekige plattegrond en is opgetrokken in baksteen. De kapel is voorzien van een cementstenen koepel met aan de voorzijde een verhoging met een nis waarin een beeld van de Heilige Donatus is geplaatst.

Onder de nis bevindt zich een steen met de inscriptie: H. Rochus BVO / J.M. Kribs past / St Pieter 16 aug 1888 (Heilige Rochus, Bid voor Ons / J.M. Kribs, pastoor / Sint Pieter, 16 augustus 1888). Op de verhoging boven de ingang bevindt zich een kruisbeeld met Jezusfiguur.

In de kapel bevindt zich een klein altaar met een beeld van Sint Rochus. De vloer is betegeld.

Externe link


Monumenten in de buurt van Sint-Rochuskapel (Sint-Pietersberg) in Maastricht

Voormalig douanekantoor.

Lage Kanaaldijk 124
Maastricht
Voormalig DOUANEKANTOOR, voorzien van een brede neoclassicistische voorgevel uit 1847; het middenrisaliet met bekronend fronton en een balko..

Kasteelruïne Lichtenberg

Lichtenbergweg 2
Maastricht
DE LICHTENBERG. Vierkante toren van kolenzandsteen en mergel, XII-XV. Hoeve Lichtenberg, gelegen om een binnenplaats, XVIII. Poorttoren met ..

Casino-Sociëteit Slavante

Slavante 1
Maastricht
Inleiding SOCIëTEIT Slavante, XIXb, in empire-stijl. Het pand is in gebruik geweest bij de in 1840 opgerichte liberale Maastrichtse Socië..

De Tombe (motte)

Tombe op westrand Sint Pietersberg
Maastricht
De Tombe, vroeg-middeleeuwse versterking; een kunstmatig opgeworpen heuvel, gelegen op de westrand van de Sint Pietersberg bij Nekum.

Muurrestanten van het voormalig klooster Slavante op de Sint Pietersberg

Slavante 2
Maastricht
Van het voormalig KLOOSTER SLAVAN te (= ter Observanten) nog enige overblijfsels op de Sint Pietersberg: Twee haaks op elkaar staande kloost..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)