Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Pieter boven in Maastricht

Kerkelijk Gebouw

Ursulinenweg 2
6212NC Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1872-1875
Architect: Johannes Kayser


Beschrijving van Sint-Pieter boven

Allerheiligste Verlosser St.Petrus, 1875. J. Kayser. Neogotische kruisbasiliek met toren, geinspireerd op de vroege gotiek, uitgevoerd in sobere baksteenvormen. Ronde lichtbeuksvensters; roosvensters in de eindgevels van het transept. Rond 1850 gebouwd eenmanuaals mechanisch orgel, afkomstig uit de Herv.Kerk te Abbenbroek. Orgelfront in neobarokke vormen. Zware toren met haakse steunberen en rond de achthoekige naaldspits vier hoektorens van baksteen met mergelstenen banden. Vroeg werk van Kayser. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 27992
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kerk van Sint-Pieter boven
Sint-Pieter boven 20080914.jpg
Plaats Maastricht-Sint Pieter
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gebouwd in 1872-75
Gewijd aan Sint-Petrus
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  27992
Architectuur
Architect(en) Johannes Kayser
Bouwmateriaal baksteen, Limburgse mergel, Naamse steen
Stijlperiode neogotisch
Sint-Pieter boven 20080914 - interior.jpg
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van Sint-Pieter boven, officieel Kerk van de Allerheiligste Verlosser en H. Petrus, ook wel Sint Pieter op de Berg genoemd, is een rooms-katholieke kerk gebouwd in 1875 in neogotische stijl, gelegen in de Maastrichtse wijk Sint Pieter. De kerk wordt gebruikt door de parochie Sint-Pieter, net als de kerk Sint-Pieter beneden. De kerk Sint-Pieter boven is een rijksmonument.

Bouw en inwijding

De parochie Sint-Pieter had tot 1748 een kerk in het Maasdal, min of meer waar tegenwoordig de Sint-Lambertuskapel staat. Deze kerk, die waarschijnlijk oorspronkelijk uit de 12e of 13e eeuw stamde, belemmerde het schootsveld van de vesting Maastricht, waardoor bij (dreigende) belegeringen de kerk steeds weer moest worden afgebroken en herbouwd.[1] In 1748 gebeurde dit voor de laatste keer. Pastoor Ridderbeekx besloot vervolgens een kerk op veilige afstand van de vesting Maastricht te bouwen en wel op de oostelijke helling van de Sint-Pietersberg.[2] In 1872 besloot men een nieuwe kerk te bouwen, aangezien de kerk te klein en te bouwvallig was geworden. De nieuwe kerk verrees naast de oude, die in 1897 werd gesloopt.[3]

Op 29 juni 1875 werd de nieuwe kerk ingewijd. De kruiskerk met toren werd ontworpen door Johannes Kayser in neogotische stijl. Het is de eerste kerk die naar ontwerp van Kayser werd gebouwd. In weerwil van de toenmalige opvattingen rondom kerkenbouw werd de kerk niet georiënteerd. Het koor is dan ook niet zoals gebruikelijk gericht op het oosten, maar op het westen. De toren heeft een torenspits die geflankeerd wordt door vier torentjes.

Op 21 oktober 1939 werd de kerk Sint-Pieter beneden, gelegen in het dal, in gebruik genomen en werd de kerk op de berg gesloten. De altaren, beelden en het meubilair werden verhuisd naar de nieuwe kerk. In 1954 werd de kerk op de berg na een restauratie door architect Harry Koene weer in gebruik genomen.[4]

Om de kerk ligt een begraafplaats waar ook verscheidene orden zoals de Franciscanen hun doden begraven.

Interieur

De centrale toegang tot de kerk bevindt zich aan de oostzijde, waar zich ook de toren bevindt. Via een hal bereikt men het schip. In de noordoostelijke hoek van het schip bevindt zich de doopkapel met een doopvont uit 1954. Het schilderij Het Laatste Avondmaal stamt van rond 1800 en is vermoedelijk afkomstig uit het Klooster Slavante.

Naast de toegangsdeur in het schip hangt een houten wandreliëf voorstellende Sint-Antonius met het Jezuskind, gemaakt door Sjef Eijmael. Dit reliëf is afkomstig uit de voormalige Sint-Gerarduskerk in Wyck, net als de Kruiswegstaties, ontworpen door Willy Hamelers, en het houten kruisbeeld ontworpen door de Maastrichtse beeldhouwer Weerts. Een houten Heilig Hartbeeld is afkomstig uit de voormalige Sint-Andrieskapel. Uit de Sint-Matthiaskerk komt onder andere een gepolychromeerd houten Jozef-beeld uit 1897.

In het koor staat het neoclassicistische hoofdaltaar, afkomstig uit de Sint-Servaasbasiliek. Zowel rechts als links van het hoofdaltaar bevindt zich een zijaltaar. Het rechter heeft een Mariabeeld, het linker een koperen neogotisch altaarkruis. Op de linkerpilaar voor het priesterkoor bevindt zich een reliekschrijn uit 1959, voorstellende Sint-Petrus, ontworpen door Fons Bemelmans.

Boven de toegangsdeur bevindt zich een glas-in-loodraam voorstellende Madonna met kind, ontworpen door Gerard Felix. De gebrandschilderde ramen in de apsis tonen voorstellingen uit het leven van Sint-Petrus.

Het kerkorgel werd in 1875 gebouwd door de Amsterdamse firma Knipscheer voor de Nederlands-Hervormde kerk in Abbenbroek; het werd in 1964 in de kerk van Sint Pieter geplaatst.[5]

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Sint-Pieter boven in Maastricht

Huis de Torentjes

Lage Kanaaldijk 63
Maastricht
Huis de Torentjes. Laatgotisch complex van mergel uit 1526, oorspronkelijk genaamd Beauvors. Hoofdgebouw met vierkant torentje. Pand uit de ..

Laag huis met mansardedak en ingang in Naamse steen.

Lage Kanaaldijk 70
Maastricht
Laag huis met mansardedak, XVIII. Ingang in Naamse steen.

Laag huis met zijgevel van mergel en onder een mansardedak.

Lage Kanaaldijk 71
Maastricht
Laag huis met zijgevel van mergel; onder een mansardedak, XVIII. Voorgevel vernieuwd.

Laag huis van mergel onder een zadeldak.

Lage Kanaaldijk 78
Maastricht
Laag HUIS van mergel onder een zadeldak. Ingang en vensters in Naamse steen; het linker venster met segmentboog en sluitsteen met ANNO / 181..

Huis met topgevel aan de straat, afgedekt met een mansardedak.

Lage Kanaaldijk 87
Maastricht
HUIS met topgevel aan de straat; afgedekt met een mansardedak. Hoekblokken en segmentboogvensters in Naamse steen; in de topgevel twee rondb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Pieter boven in Maastricht

Foto's (1)