Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Apostelhoeve in Maastricht

Boerderij

Susserweg 201
6213NE Maastricht
Limburg

Bouwjaar: begin 16e eeuw 1500 begin 16e eeuw


Beschrijving van Apostelhoeve

APOSTELHOEVE. Vier vleugels van mergel om een gesloten binnenplaats. Het hogere, door een zadeldak afgedekte, woonhuis, XVI A, bezit in de smalle zuidgevel nog een tussendorpelvenster met accoladeboog; in de noordelijke een kleiner met geprofileerde dagkanten. Aan de binnenplaats een rondboogpoort in Naamse steen en sporen van oorspronkelijke vensters. Inwendig o.a. geprofileerde sleutelstukken. Modern bordes. Aan de andere kant van de binnenplaats een gewijzigde put. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 27986
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Apostelhoeve
Apostelhoeve.jpg
Bouw gereed 16e eeuw
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 27986
rijksmonumenten in Maastricht
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Apostelhoeve is een wijngaard in Nederland, gelegen in het zuidoosten van dat land, aan de rand van de stad Maastricht, bij de grens met Kanne. De Apostelhoeve ligt op de Louwberg, in het verlengde van de Cannerberg aan de westkant van het Jekerdal, waar aan de andere kant de Sint-Pietersberg ligt.

In het Jekerdal werden al vanaf de middeleeuwen wijndruiven verbouwd, tot de "Kleine IJstijd" daar omstreeks 1600 een einde aan maakte. De fruitteler Hugo Hulst besloot op De Apostelhoeve in 1970 weer een wijngaard aan te leggen. Tegenwoordig wordt een oppervlakte van 8 hectare voor wijnbouw gebruikt.[1]

Op de bodem, die bestaat uit kiezel en mergel met daaroverheen een laag löss, worden de volgende druivenrassen geteeld: riesling, auxerrois, rivaner en pinot gris. Daarvan worden uitsluitend witte wijnen gemaakt, die een frisse, mineralige smaak hebben en qua stijl en productie verwant zijn met wijnen uit de Elzas.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Apostelhoeve in Maastricht

Hoeve Nekum

Nekummerweg 31
Maastricht
Hoeve Nekum. Grote omgrachte hoeve om een binnenplaats. Noodwestvleugel, XVIII B. Verder XIXa. Vensters en ingangen in Naamse steen, ten del..

Bakhuis van mergel met in de topgevel een steen.

Pletzersstraat 44
Maastricht
Bakhuis van mergel met in de topgevel een steen met 1777.

Hoeve om binnenplaats. Poortgebouw van mergel onder een zadeldak, met duivenslag en poortomlijsting van Naamse steen. Woonhuis van mergel. De haaks hi ..

Pletzersstraat 40
Maastricht
Hoeve om binnenplaats. Poortgebouw van mergel onder een zadeldak, XVIII B, met duivenslag en poortomlijsting van Naamse steen. Woonhuis van ..

St. Servatiusbron

Cannerweg 451
Maastricht
St. Servatiusbron, De reeds in 1595 vermelde bron heeft een ronde ommuring met een ijzeren bekroning, waarop onder een baldakijn een houten ..

Nekummermolen

Nekummerweg 25
Maastricht
Inleiding WATERMOLEN op de Jeker, 1869, genaamd Nekummermolen. Gesitueerd in het zuidelijke buitengebied van Maastricht, in dwarsrichting..

Kaart & Routeplanner

Route naar Apostelhoeve in Maastricht

Foto's (2)