Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoeve Nekum in Maastricht

Boerderij

Nekummerweg 31
6212NK Maastricht
Limburg

Bouwjaar: Ca. 1600


Beschrijving van Hoeve Nekum

Hoeve Nekum. Grote omgrachte hoeve om een binnenplaats. Noodwestvleugel, XVIII B. Verder XIXa. Vensters en ingangen in Naamse steen, ten dele met segmentbogen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 27950
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hoeve Nekum

Hoeve Nekum is een boerenbezitting van circa 60 hectare in het Jekerdal, gelegen tussen de zuidgrens van de stad Maastricht en het Belgische dorpje Kanne. Sinds 1988 is het een Nederlands wijngoed. De wijngaarden zijn gelegen op de zuidelijke en zuidoostelijke hellingen van de Louwberg, naast de wijngaarden van de Apostelhoeve. De hoeve werd voor het eerst genoemd in een grensbeschrijving van de graafschap van de Vroenhof in 1304, maar de typisch Limburgse kasteelachtige boerderij is grotendeels gebouwd omstreeks 1600.

Na eeuwenlang een bezitting van de adellijke familie Bonhomme te zijn geweest kwam Hoeve Nekum in de negentiende eeuw in bezit van een kloosterorde. In 1988 werd er door de huidige bewoners, de gebroeders Bollen, een wijngaard aangelegd. Daarmee is Nekum na zijn overbuur de Apostelhoeve het op één na oudste functionerende wijngoed in Nederland. In 1990 werd er voor het eerst wijn gemaakt. Tegenwoordig wordt daar een oppervlakte van 3 hectare voor gebruikt.

De bodem van de wijngaarden bestaat uit een ondergrond van grind en mergel, waaroverheen een dunne laag löss ligt. Door de kalkrijke bodem heeft de wijn een typisch frisse, mineralige en fruitige smaak.

In Hoeve Nekum wordt witte wijn geproduceerd met de druivenrassen rivaner, auxerrois en riesling en rode wijn met het druivenras pinot noir.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Hoeve Nekum in Maastricht

Nekummermolen

Nekummerweg 25
Maastricht
Inleiding WATERMOLEN op de Jeker, 1869, genaamd Nekummermolen. Gesitueerd in het zuidelijke buitengebied van Maastricht, in dwarsrichting..

Koetshuis van Villa Canne

Nekummerweg 19
Maastricht
Inleiding Voormalig KOETSHUIS van de Villa Canne, omstreeks 1905 gebouwd in opdracht van de familie Regout en thans als woonhuis in gebruik..

Natuurstenen muur aan de oostelijke oever van de Jeker met poort van Naamse steen.

Nekummerweg 20
Maastricht
Natuurstenen MUUR aan de oostelijke oever van de Jeker met poort van Naamse steen, eerste helft 18e eeuw.

Villa Canne

Mergelweg 454
Maastricht
Inleiding Eclectisch LANDHUIS genaamd Villa Canne, XIXB-XXa. Omstreeks het midden van de negentiende eeuw gebouwd in opdracht van de Maastr..

Koetshuis van Villa Canne

Mergelweg 363
Maastricht
Inleiding Traditioneel-ambachtelijk KOETSHUIS van de Villa Canne, 1886. Gebouwd in opdracht van de familie P. Regout en gesitueerd tegenove..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoeve Nekum in Maastricht

Foto's (2)