Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis met brede gepleisterde lijstgevel met mezzanino. Links in de onderpui met blokwerk een rondbogige koetspoort. in Maastricht

Woonhuis

Witmakersstraat 5
6211JA Maastricht
Limburg

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw 1800 eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Huis met brede gepleisterde lijstgevel met mezzanino. Links in de onderpui met blokwerk een rondbogige koetspoort.

Huis met brede gepleisterde lijstgevel met mezzanino, XIX A. Links in de onderpui met blokwerk een rondbogige koetspoort. Inwendig een neoclassicistische kamer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 27726
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Tussenvloer in het Glaspaleis te Heerlen
Tussenvloer in een restaurant
Tussenvloer in een metrostation te Bilbao
Industriële tussenvloer
Industriële tussenvloer in een turbinehal

Een tussenvloer, ook wel mezzanino (Italiaans: 'mezzano=midden'), entresol (Frans: entre=tussen, sol=vloer'), insteek- of tussenverdieping genoemd, is in de architectuur een zelfdragende constructie die geplaatst wordt tussen twee etagevloeren, en die veel wordt toegepast in een hoge ruimte voor het creëren van extra vloeroppervlakte. Vaak bestrijkt de tussenvloer niet het gehele vloeroppervlak van een gebouw, maar is het meer een soort balkon. In dat geval wordt de vloer doorgaans niet meegeteld bij de etagenummering.

In 17e-eeuwse huizen werd een entresol meestal gebouwd als een afgesloten vertrek met wanden en een deur, en aangeduid met de namen insteek- of hangkamer ('hangende camere').

Een tussenvloer kan deel uitmaken van het oorspronkelijke ontwerp van een gebouw, maar kan ook later zijn geplaatst in verband met herbestemming van een gebouw. Een voorbeeld daarvan is het herbestemmen van watertorens tot woon-/kantoorruimte.

Tussenvloeren hebben vaak een bijzondere functie:

  • In vorige eeuwen werd de tussenvloer vooral gebruikt voor opslag en dienstverlenend personeel.
  • In sportstadions en theaters wordt een tussenvloer in de vorm van een balkon gebruikt om toegang te geven aan speciale groepen gasten, die ongehinderd zicht hebben op wedstrijd of voorstelling.
  • In de horeca geeft een tussenvloer extra bruikbaar oppervlak en tevens de gelegenheid voor groepen om zich een beetje af te kunnen zonderen van de overige gasten.
  • Bij het openbaar vervoer kan een tussenvloer de functie hebben om toegang tot perrons te controleren of om reizigersstromen naar andere perrons te kunnen leiden.
  • In winkels wordt een tussenvloer vaak gebruikt voor opslag, maar ook wel om extra winkeloppervlak te creëren in een hoge ruimte.
  • In industriële toepassingen wordt een tussenvloer vaak gebruikt in grote hallen, voor opslag of een aparte functie, zoals een kantoortje. Bij zeer grote machines (bv. turbines in een elektriciteitscentrale of scheepsmotoren) dient een tussenvloer om de gehele machine te kunnen bereiken, bijvoorbeeld voor onderhoud of inspectie.

De oppervlaktes van tussenvloeren kunnen variëren van enkele vierkante meters tot duizenden. Tevens zijn meerdere etages mogelijk.

In Spanje is entresuelo ('tussenverdieping') vaak de gebruikelijke benaming voor de eerste verdieping van een gebouw.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Huis met brede gepleisterde lijstgevel met mezzanino. Links in de onderpui met blokwerk een rondbogige koetspoort. in Maastricht

Huis met lijstgevel, gepleisterd en met moderne erker. Ankers A 16.. .

Witmakersstraat 5A
Maastricht
Huis met lijstgevel, gepleisterd en met moderne erker. Ankers A 16.. .

Huis met brede gepleisterde lijstgevel en koetspoort.

Witmakersstraat 7
Maastricht
Huis met brede gepleisterde lijstgevel, XVIII. Vensters, ingang en koetspoort in Naamse steen. Twee dakkapellen met gebogen fronton en vleug..

Huis met brede lijstgevel, voorzien van hardstenen omramingen met gecanneleerde steentjes onder de zijkanten.

Witmakersstraat 10
Maastricht
Huis met brede lijstgevel, XVIII, voorzien van hardstenen omramingen met gecanneleerde steentjes onder de zijkanten.

Huis met lijstgevel, van mergel met vensters in uitspringende segmentboogomlijstingen onder een bij de sluitstenen omgekorniste profiellijst.

Witmakersstraat 9
Maastricht
Huis met lijstgevel, XVIII, van mergel met vensters in uitspringende segmentboogomlijstingen onder een bij de sluitstenen omgekorniste profi..

Huis met lijstgevel, voorzien van vensters in segmentboogomlijstingen van Naamse steen en onderbroken verticale reliefbanden.

Witmakersstraat 11
Maastricht
HUIS met lijstgevel, XVIII, voorzien van vensters in segmentboogomlijstingen van Naamse steen en onderbroken verticale reliefbanden. lateibo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis met brede gepleisterde lijstgevel met mezzanino. Links in de onderpui met blokwerk een rondbogige koetspoort. in Maastricht

Foto's (26)

Alle 26 foto's weergeven