Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watermolen de Ancker in Maastricht

Molen

Helpoort 1 A
6211HJ Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1775


Beschrijving van Watermolen de Ancker

Voormalige papiermolen De Ancker. Groot vrijstaand gebouw met afgeschuinde noordoosthoek. Opgetrokken op een bolwerk, waarvan de blokken Naamse steen nog zichtbaar zijn onder de zuidgevel aan de Jeker. Het door een zadeldak gedekte gebouw heeft segmentboogvensters in Naamse steen en in de oostgevel ankers met A o 1775. Het zadeldak wordt aan de noord- en zuidkant onderbroken door een reeks luchtopeningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 27725
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Papiermolen 'Het Ancker'

Het Pesthuys is de algemeen gangbare benaming voor watermolen Het Ancker, een voormalige papierfabriek met een watermolen op de Jeker te Maastricht, gelegen aan de straat De Vijf Koppen (nabij het gelijknamige rondeel) tegenover de Helpoort. Het gebouw, voornamelijk gebouwd uit bakstenen, mergelblokken en Naamse steen, is aan de noord- en oostgevel gewit. De westgevel ligt aan de rivier de Jeker.

De benaming 'Pesthuys' is in feite onterecht, daar het gebouw nooit de functie van pesthuis heeft gehad. De nabijheid van barakken voor pestlijders vóór de 18e eeuw heeft waarschijnlijk tot deze onjuiste benaming geleid.[1]

Geschiedenis

Het Pesthuys was oorspronkelijk een door mr. Willem Frederik de Jacobi, vice-hoogschout te Maastricht, in 1775 gebouwde papierfabriek die gebruik maakte van waterkracht. Deze fabriek, verrezen op de restanten van een geëxplodeerde 16e-eeuwse kruitmolen en het voormalig stadsmagazijn, had oorspronkelijk twee waterraderen. Midden 19e eeuw, na de aanleg van het kanaal Maastricht-Luik, kwam de watermolen door verslibbing van de Jeker buiten gebruik en in 1876 werd hij ontmanteld.[2] Het complex is opgenomen in het register van rijksmonumenten, het is anno 2013 in gebruik als woning en theater.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Watermolen de Ancker in Maastricht

Ommuring van de Nieuwstad tussen de rondelen "Haat en Nijd" en "Vijf koppen", uit 1516. De Begijnenstraat komt uit bij de poort "Waerachtig" uit 1886.

Ommuring Begijnenstraat
Maastricht
OMMURING van de Nieuwstad tussen de rondelen "Haat en Nijd" en "Vijf koppen", uit 1516. De Begijnenstraat komt uit bij de poort "Waerachtig"..

Twee rondelen, "Haat en Nijd" en "Vijf Koppen" en de muur daartussen. In de muur de zgn. Poort "Waarachtig" uit 1886. Fragmenten in de onderbouw van d ..

Twee rondelen in zgn. Poort Waarachtig
Maastricht
Twee rondelen, "Haat en Nijd" en "Vijf Koppen" en de muur daartussen. In de muur de zgn. Poort "Waarachtig" uit 1886. Fragmenten in de onder..

Resten van de 1e middeleeuwse stadsmuur nabij de Helpoort.

Resten stadsmuur Helpoort
Maastricht
De aanwezige resten van de stadsmuur van na 1229.

De Vijf Koppen

Begijnenstraat 1
Maastricht
Voormalige WATERMOLEN op de Jeker. Gebouwencomplex (XIX), grotendeels van baksteen, bestaande uit een lange vleugel met lessenaarsdak langs ..

Resten van de 2e middeleeuwse stadsmuur, met o.a. Pater Vinktorentje.

Resten tweede ommuring Faliezusterpark inclusief het Pater Vinktorentje
Maastricht
Resten van de tweede ommuring. XIV B, met o.a. het zgn. Pater Vinktorentje.

Kaart & Routeplanner

Route naar Watermolen de Ancker in Maastricht

Foto's (1)