Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watermolen de Ancker in Maastricht

Molen

Helpoort 1 A
6211HJ Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1775


Beschrijving van Watermolen de Ancker

Voormalige papiermolen De Ancker. Groot vrijstaand gebouw met afgeschuinde noordoosthoek. Opgetrokken op een bolwerk, waarvan de blokken Naamse steen nog zichtbaar zijn onder de zuidgevel aan de Jeker. Het door een zadeldak gedekte gebouw heeft segmentboogvensters in Naamse steen en in de oostgevel ankers met A o 1775. Het zadeldak wordt aan de noord- en zuidkant onderbroken door een reeks luchtopeningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 27725
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Papiermolen Het Ancker. Op de achtergrond de torens van de Helpoort

Het Pesthuys is de algemeen gangbare benaming voor de voormalige papiermolen Het Ancker, een watermolen annex papierfabriek op de Jeker te Maastricht. Het gebouw ligt in het Jekerkwartier aan de straat De Vijf Koppen, nabij het gelijknamige rondeel en tegenover de Helpoort.

De benaming 'Pesthuys' is in feite onterecht, daar het gebouw nooit de functie van pesthuis heeft gehad. De nabijheid van barakken voor pestlijders vóór de 18e eeuw heeft waarschijnlijk tot deze onjuiste benaming geleid. De naam 'Het Ancker' is overgenomen van het 15e-eeuwse bolwerk die hier lag.[1]

Geschiedenis

Het Pesthuys was oorspronkelijke een kruitmolen, in 1546 gebouwd door de salpetermaker Gerard van Metz, en had oorspronkelijk twee waterraderen. In 1773 ontplofte de polfermolen. De Maastrichtse advocaat en vice-hoogschout Willem Frederik de Jacobi liet daarop in 1775 een papierfabriek bouwen die eveneens gebruik maakte van waterkracht. In de 19e eeuw werkten hier twintig mensen, maar na de aanleg van het kanaal Luik-Maastricht (1847-50) raakte de watermolen door verslibbing van de Jeker buiten gebruik en in 1876 werd hij ontmanteld.[2][3]

Het complex is in gebruik als woning en vestzaktheater.

Beschrijving

Het grote vrijstaande gebouw is voornamelijk opgetrokken uit baksteen, mergelblokken en Naamse steen. De noord- en oostgevel zijn gewit; aan de oostgevel zijn muurankers aangebracht met A o 1775. De westgevel ligt aan de rivier de Jeker. Opvallend is de knik in het hoog opgaande zadeldak.[2] Het gebouw is sinds 1966 een rijksmonument.[4]

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Watermolen de Ancker in Maastricht

Ommuring van de Nieuwstad tussen de rondelen "Haat en Nijd" en "Vijf koppen", uit 1516. De Begijnenstraat komt uit bij de poort "Waerachtig" uit 1886.

Ommuring Begijnenstraat
Maastricht
OMMURING van de Nieuwstad tussen de rondelen "Haat en Nijd" en "Vijf koppen", uit 1516. De Begijnenstraat komt uit bij de poort "Waerachtig"..

Twee rondelen, "Haat en Nijd" en "Vijf Koppen" en de muur daartussen. In de muur de zgn. Poort "Waarachtig" uit 1886. Fragmenten in de onderbouw van d ..

Twee rondelen in zgn. Poort Waarachtig
Maastricht
Twee rondelen, "Haat en Nijd" en "Vijf Koppen" en de muur daartussen. In de muur de zgn. Poort "Waarachtig" uit 1886. Fragmenten in de onder..

Resten van de 1e middeleeuwse stadsmuur nabij de Helpoort.

Resten stadsmuur Helpoort
Maastricht
De aanwezige resten van de stadsmuur van na 1229.

De Vijf Koppen

Begijnenstraat 1
Maastricht
Voormalige WATERMOLEN op de Jeker. Gebouwencomplex (XIX), grotendeels van baksteen, bestaande uit een lange vleugel met lessenaarsdak langs ..

Resten van de 2e middeleeuwse stadsmuur, met o.a. Pater Vinktorentje.

Resten tweede ommuring Faliezusterpark inclusief het Pater Vinktorentje
Maastricht
Resten van de tweede ommuring. XIV B, met o.a. het zgn. Pater Vinktorentje.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)