Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Theater aan het Vrijthof in Maastricht

Woonhuis

Vrijthof 46
6211LE Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1809
Architect: Hermans


Beschrijving van Theater aan het Vrijthof

Monumentaal HUIS, in 1809 naar ontwerp van de schilder Hermans gebouwd op het terrein van het in 1796 opgeheven Wittevrouwenklooster. Tegenwoordig Stadsbibliotheek, Stadsarchief en Politiebureau. De brede voorgevel is voorzien van een middenrisaliet met driehoekig fronton en smalle zijrisalieten met een gebogen fronton als bekroning. Het middenrisaliet heeft een balkondeur onder een gebogen fronton en een balkon met smeedijzeren hek op consoles boven de hoofdingang. Onderpui met blokwerk en koetspoorten in de zijrisalieten. Boven de koetspoorten een venster onder een driehoekig fronton. Het fronton boven het middenrisaliet bevat een rondvenster en relieffiguren van Neptunus en Mercurius van Mathieu de Tombay. Langs de gehele architraaf een rankenfries. Mansardekap voorzien van twee rijen dakkapellen, de onderste met gebogen fronton, de bovenste met ronde vensters - en bekroond door vier monumentale schoorstenen. Aan de achterzijde een rond uitgebouwde traptoren. Inwendig een Empire trappenhuis en Empire-zaalinterieurs. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 27715
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Theater aan het Vrijthof
Theater aan het Vrijthof
Theater aan het Vrijthof
Opgericht 1992
Locatie Vrijthof (Maastricht)
Personen
Directeur Hugo Haeghens
Gebouw
Monument status Rijksmonument (deels)
Architect François Hermans (voorgebouw); Arno Meijs (theaterzaal)
Gebouwd 1805 / 1990-92
Overig
Aantal zalen 2
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Publiek op weg naar een voorstelling
Foyer nieuwbouw met achtergevel Generaalshuis

Het Theater aan het Vrijthof is een theater aan het Vrijthof in Maastricht.

Gebouw

Het theater is deels gevestigd in het Generaalshuis, een stadspaleis uit 1805 aan de noordzijde van het Vrijthof, deels in de daarachter gelegen nieuwbouw uit begin jaren 90. De artiesteningang en laadperrons bevinden zich aan de Statenstraat. Het Theater aan het Vrijthof is geopend in het voorjaar van 1992 en nam de plaats in van de Bonbonnière en de Staarzaal, als stadsschouwburg en concertzaal van Maastricht.

In het souterrain van het Theater aan het Vrijthof zijn kalkstenen fundamenten van het Witte Vrouwenklooster te zien, de voorganger van het huidige Generaalshuis. Tevens zijn onder het huidige souterrain overblijfselen gevonden van een palts uit de periode 800-1000. Deze opgravingen uit 1988 zijn bedekt met gladde tegels.

In 1985 werd begonnen met de restauratie van het Generaalshuis. Om als theater dienst te kunnen doen moest een theaterzaal achter het Generaalshuis gebouwd worden. In december 1989 werd met de bouw van de zaal begonnen, naar een ontwerp van architect Arno Meijs. De restanten van bijgebouwen van het oude Witte Vrouwenklooster moesten hiervoor wijken. In maart 1992 werd het Theater aan het Vrijthof officieel geopend, na een try-out periode waarin onder andere de Maastrichtse dialectrevue Kaffee d'n Hoegsten Tied werd uitgevoerd.

De Papyruszaal, de grote theaterzaal in de nieuwbouw, biedt plaats aan 800 tot 855 personen. In deze zaal vinden de meeste voorstellingen plaats. Verder is er nog een kleinere bovenzaal, gelegen op de tweede etage van het oude Generaalshuis, die plaats biedt aan maximaal 110 personen.

Programmering

Het Theater aan het Vrijthof is een multifunctioneel gebouw, dat dienstdoet als concertzaal en als schouwburg. De programmering is zeer breed met onder andere opera, musical, klassieke en wereldmuziek, jazz, ballet, moderne dans, toneel- en cabaretvoorstellingen.

Het Theater aan het Vrijthof is een zogenaamd A-theater. Circa 60% van de programmering wordt gevuld met "artistieke producties"; 40% met "populaire voorstellingen". Het theater is de thuisbasis van philharmonie zuidnederland en Opera Zuid. Toneelgroep Maastricht, dat haar vaste basis heeft in de Bordenhal aan het Plein 1992, is er enkele malen per seizoen te gast met een grote-zaalvoorstelling, evenals het Mestreechs Volleks Tejater. Het Theater aan het Vrijthof is tevens gastheer van Stichting Cultuur & Bedrijf Maastricht, die twee maal per jaar een cultureel evenement in het theater organiseert, waarbij sponsoren en andere genodigden aanwezig zijn.

Door het theaterseizoen heen vinden enkele festivals plaats:

In het theater worden regelmatig exposities georganiseerd, die tijdens openingsuren gratis te bezichtigen zijn.

Externe locaties

Voorts neemt het Theater aan het Vrijthof een aantal externe locaties op in zijn programmering zoals de concertlocaties Keizerzaal Sint-Servaasbasiliek, Sint-Janskerk, Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en Cellebroederskapel, en de theaterlocaties Kumulus Theater, Toneelacademie Maastricht en het nieuwe huis der kunsten AINSI.

AINSI, aan de voet van de Sint-Pietersberg, ooit onderdeel van de ENCI-fabriek, was de thuishaven van het productiehuis voor podiumkunsten Huis van Bourgondië (opgeheven bij de cultuurbezuinigingen in 2012). Thans is hier nog Het Geluid Maastricht gevestigd en ontwikkelt het Theater aan het Vrijthof er het Euregionaal Dansplatform (oorspronkelijk in het kader van de kandidatuur van Maastricht Culturele Hoofdstad van Europa 2018 - een titel die in 2013 aan Leeuwarden werd toebedeeld). Het was tevens de bedoeling dat in het nieuwe cultuurhuis Timmerfabriek aan het Bassin een middenzaal gerealiseerd zal worden voor onder anderen Toneelgroep Maastricht, maar ook als 'overloop' voor het Theater aan het Vrijthof, maar in de huidige plannen (2014) ziet het ernaar uit dat deze zaal voorlopig niet gerealiseerd zal worden.Monumenten in de buurt van Theater aan het Vrijthof in Maastricht

Hoekhuis, afgedekt door een gebroken kap met een lijstgevel van Naamse steen in Lodewijk XVI-stijl.

Vrijthof 44
Maastricht
Hoekhuis, afgedekt door een gebroken kap. Aan de voorkant een lijstgevel van Naamse steen in Lodewijk XVI-stijl. Onder de segmentboogvenster..

Groot gebouw in de trant der zgn. Maaslandse renaissance, met aan de noordkant een hoofdgestel op consoles.

Statenstraat 11A
Maastricht
Groot gebouw in de trant der zgn. Maaslandse renaissance, met aan de noordkant een hoofdgestel op consoles. In deze noordgevel ankers met 16..

Huis met lijstgevel.

Vrijthof 48
Maastricht
Huis met lijstgevel, XVII. Vensterkruisen verdwenen. Op de eerste verdieping een erker, XIX B.

Groot hoekhuis, afgedekt door een hoog wolfdak met een lijstgevel.

Vrijthof 36
Maastricht
Groot HOEKHUIS, XVIIIc, afgedekt door een hoog wolfdak. Aan het Vrijthof een lijstgevel met hoekblokken en een ingang en vensters in segment..

Overblijfsel van het voormalige Wittevrouwenklooster

Statenstraat 9
Maastricht
Overblijfsel van het voormalige Wittevrouwenklooster, dat in 1796 werd opgeheven. Langwerpig gebouw met in de brede op meerdere plaatsen ve..

Kaart & Routeplanner

Route naar Theater aan het Vrijthof in Maastricht

Foto's (2)