Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Janskerk in Maastricht

Kerkelijk Gebouw

Vrijthof 24
6211LE Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 14e-15e eeuw


Beschrijving van Sint-Janskerk

Sint Janskerk, voormalige parochiekerk, thans Hervormde Kerk. De kerk bestaat uit een toren, waarvan de 14e eeuwse onderbouw na 1373 verhoogd is, waarna in de 15e eeuw een achtkant is gebouwd; een driebeukige basilicaal schip uit het einde van de 14e eeuw; een midden 15e eeuws koor met zijkapel en sacristie en ten noorden van de toren een 16e eeuwse kapel. Lodewijk XVI-preekstoel. Grafmonumenten en zerken. Muurschilderingen. Orgelkas in 1806 gemaakt door J. Binvignat, alsmede enige bewaard gebleven registers. Klokkenstoel met klok van Joh. en Jos. Plumere, 1687, diam. 130 cm. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, 1932. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 27704
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Sint-Janskerk in Maastricht

Rondbogige koetspoort in Naamse steen geflankeerd door halfzuilen met vaasvormige bekroningen.

Vrijthof 22
Maastricht
Rondbogige koetspoort in Naamse steen geflankeerd door halfzuilen met vaasvormige bekroningen. Achtergelegen huis, XVII A, met een hoofdgest..

Huis, afgedekt door een mansardedak en met een brede lijstgevel met Lodewijk XV-versiering.

Vrijthof 21
Maastricht
Huis, afgedekt door een mansardedak, XVIIIc. De brede lijstgevel, gepleisterd in XIXc, heeft een middenpartij, die bekroond wordt door een f..

Huis met een voorvleugel met een brede lijstgevel.

Vrijthof 23
Maastricht
Huis, oorspronkelijk vermoedelijk XVII doch gewijzigd XVIIIc. De voorvleugel, afgedekt door een gebroken kap, heeft een brede lijstgevel met..

Huis, afgedekt door wolfdak en voorzien van vensters in Naamse steen, waarvan de strekken samengestelde sluitstenen bezitten, en horizontale reliefban ..

Henric van Veldekeplein 19
Maastricht
HUIS, XVIII, afgedekt door wolfdak en voorzien van vensters in Naamse steen, waarvan de strekken samengestelde sluitstenen bezitten, en hori..

Woonhuis in een historiserende eclectische bouwstijl.

Vrijthof 20
Maastricht
Inleiding WOONHUIS in een historiserende eclectische bouwstijl, 1920-1921, gebouwd in opdracht van L. Grossier. Het pand is gesitueerd i..

Kaart & Routeplanner