Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetspoort met twee zijpoortjes, toegang tot het plein voor de voormalige rectoraatskerk van het Heilige Hart, deel uitmakende van het Canisianum. Tevens de topgevel van het hoofdgebouw van het Canisi .. in Maastricht

Woonhuis

Tongersestraat 53
6211LM Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 18e - 19e eeuw


Beschrijving van Koetspoort met twee zijpoortjes, toegang tot het plein voor de voormalige rectoraatskerk van het Heilige Hart, deel uitmakende van het Canisianum. Tevens de topgevel van het hoofdgebouw van het Canisi ..

Het PAND ontleent zijn monumentale waarde uitsluitend aan: 1) De Koetspoort met twee zijpoortjes, toegang tot het plein voor de voormalige rectoraatskerk van het Heilige Hart, deel uitmakende van het Canisianum. De poort heeft behoord tot het voormalig huis van de graaf de Vilian XIV, (sinds 1852 in gebruik bij het Jezuietenklooster) en in 1938 bij nieuwbouw verplaatst. Zeer rijk versierde inrijpoort in Lodewijk XV-stijl; de hoofdingang gevat in een omlijsting van Naamse steen; pilasters met paneelvulling en ander ornament in Lodewijk XV-stijl; gebogen hoofdgestel; hierboven een bekroning met drie vazen, waarvan de middelste op een rijk versierd voetstuk; op de binnenwaarts gebogen verbindingsmuur van hoofdpoort en zijpoortjes rusten voluutvormige vleugelstukken. 2) De sierende onderdelen van de aan het plein van de onder sub 1) genoemde kerk gelegen topgevel van het hoofdgebouw van het Canisianum, behoord hebbende tot het voormalige huis van de graaf de Vilain XIV en in 1938 bij nieuwbouw toegepast. Klokkenstoel met klok van onbekende gieter, 1939, diam. 40 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 27665
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetspoort met twee zijpoortjes, toegang tot het plein voor de voormalige rectoraatskerk van het Heilige Hart, deel uitmakende van het Canisianum. Tevens de topgevel van het hoofdgebouw van het Canisi .. in Maastricht

Huis met lijstgevel.

Tongersestraat 84
Maastricht
Huis met lijstgevel, XVIII A, voorzien van een ingang in Naamse steen en kozijnen van Naamse steen, die de kruisen verloren hebben.

Huis met lijstgevel.

Tongersestraat 86
Maastricht
HUIS met lijstgevel, XVIII. Ingang en benedenvensters met segmentbogen in Naamse steen. Op de verdieping twee kruiskozijnen en een tussendor..

Huis met brede lijstgevel met koetspoort.

Tongersestraat 86
Maastricht
Huis met brede lijstgevel, XVIII A. Kozijnen van Naamse steen, die de kruisen verloren hebben. Geprofileerde daklijst. Benedenvenster en ing..

Huis met lijstgevel.

Tongersestraat 88
Maastricht
Huis met lijstgevel. Ingang en benedenvenster in Naamse steen. Op de verdieping horizontale banden en een segmentboogvenster in Naamse steen..

Huis met brede lijstgevel met koetspoort.

Tongersestraat 68
Maastricht
Huis met brede lijstgevel, XVIII A. Kozijnen van Naamse steen, die de kruisen verloren hebben. Geprofileerde daklijst. Benedenvenster en ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetspoort met twee zijpoortjes, toegang tot het plein voor de voormalige rectoraatskerk van het Heilige Hart, deel uitmakende van het Canisianum. Tevens de topgevel van het hoofdgebouw van het Canisi .. in Maastricht

Foto's (7)