Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige Kruisherenkerk, thans hotel in Maastricht

Kerkelijk Gebouw

Kruisherengang 19
6211NW Maastricht
Limburg

Bouwjaar: Vijftiende eeuw


Beschrijving van Voormalige Kruisherenkerk, thans hotel

Voormalige Kruisherenkerk met koor uit de jaren 1440, 1459, een in 1501 begonnen schip met noordbeuk en aan de zuidzijde een reeks kapellen, gerestaureerd in 1914-1922. In de kapellen twee beschadigde Lodewijk XIV-stucaltaren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 27253
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dit artikel is in bewerking voor de Schrijfwedstrijd. Crystal wp.png
Wil je een grotere wijziging in dit artikel doorvoeren, dan is het misschien beter deze eerst op de overlegpagina voor te stellen. Voor uitleg hierover zie hier.
Kruisherenhotel
Kommel met kloostervleugel Kruisherenhotel en bronzen sculptuur Julius Solway (A. Spronken, 1982)
Kommel met kloostervleugel Kruisherenhotel
en bronzen sculptuur Julius Solway (A. Spronken, 1982)
Hotel
Locatie Maastricht
Adres Kruisherengang 19-23
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 27254
Hotelketen Château Hotels
Eigenaar/onderdeel Camille Oostwegel
Architect SATIJNplus Architecten (restauratie en uitbreiding); Henk Vos (interieur)
Openingsdatum 2005
Aantal kamers 60
Verdiepingen 3
Website
Portaal  Portaalicoon   Toerisme

Het Kruisherenhotel is een vijfsterrenhotel in het centrum van de Nederlandse stad Maastricht. Het hotel, onderdeel van Château Hotels, is ondergebracht in het 15e-eeuwse Kruisherenklooster aan de Kommel in de wijk Kommelkwartier.

Initiatiefnemer van de vestiging van een luxehotel op deze locatie is de Limburgse ondernemer Camille Oostwegel. Oostwegel verwierf het voormalige kloostercomplex, dat in de 19e en 20e eeuw dienst had gedaan als Rijkslandbouwproefstation, in 2000 van de gemeente Maastricht. Na een grondige restauratie van de gotische gebouwen opende het hotel op 1 september 2005. Bij deze gelegenheid benadrukte emeritus generaal-overste Rein Vaanhold van de Orde der Kruisheren dat de nieuwe bestemming, het bieden van gastvrijheid, aansluit bij die van het voormalige klooster.[1] Nog in hetzelfde jaar kreeg het interieurontwerp van Henk Vos de European Design Award[2] toegekend.

In de Kruisherenkerk bevinden zich de receptie, de lobby en het restaurant van het hotel. Dat laatste bevindt zich op een mezzanino met daaronder de bar en een open wijnkelder. Aangezien de kerk en het klooster rijksmonumenten zijn, moesten alle constructieve elementen, zoals de tussenvloer, de toiletgroepen en de glazen liften, los in de kerk geplaatst worden (box in box-constructie). Opvallend is de entree aan de westzijde van de kerk, in de vorm van een koperen tunnel. Van de 60 hotelkamers zijn er 50 in de kloostervleugels rondom de pandhof ingericht. Bij de inrichting van de kamers werd gebruik gemaakt van ontwerpen van onder anderen Le Corbusier, Philippe Starck en Marc Newson. De Duitse lichtkunstenaar Ingo Maurer ontwierp het lichtplan voor kerk en pandhof (alsmede de genoemde koperen entree).[3]

Tegelijk met de restauratie van het klooster en de kloosterkerk werd het pand Kruisherengang 23, eveneens een rijksmonument, hersteld. Aan de oostzijde van het pand verrees een modern vormgegeven paviljoen van cortenstaal, een ontwerp van de restauratiearchitecten SATIJNplus Architecten. In beide gebouwen, grenzend aan de kloostertuin, zijn tien extra hotelkamers gerealiseerd. De totale kosten van restauratie en herinrichting van de gebouwen bedroegen ongeveer 15 miljoen euro, waarvan circa 20% door subsidies werd gedekt.[4]

In 2017 werd het Kruisherenhotel volgens de Europese Hotelclassificatie erkend als vijfsterrenhotel, het enige in Maastricht en Limburg.[5]


Monumenten in de buurt van Voormalige Kruisherenkerk, thans hotel in Maastricht

Voormalig Kruisherenklooster, thans hotel.

Kruisherengang 21
Maastricht
Voormalig KLOOSTER, thans Rijkslandbouwproefstation. Klooster, bestaande uit drie vleugels, XV-XVI A, die met de kerk de pandhof omsluiten. ..

De Stuers

Kruisherengang 12
Maastricht
Inleiding SOCIëTEIT de Stuers, 1903, gebouwd in neo-gotische stijl naar een ontwerp van architect P.J.H. Cuijpers, in opdracht van Stichti..

Hoekhuis, waarvan de gevels eindigen in een hoofdgestel met consoles.

Kruisherengang 18A
Maastricht
Hoekhuis, waarvan de gevels eindigen in een hoofdgestel met consoles, XVII. Verder sterk gewijzigd.

Sterk gerestaureerd gebouw, waarvan het zadeldak aan de oostzijde wordt afgesloten door een trapgevel.

Kruisherengang 23
Maastricht
Sterk gerestaureerd gebouw, XVII A, waarvan het zadeldak aan de oostzijde wordt afgesloten door een trapgevel. Het heeft horizontale banden ..

Pand, onder een dak met de nrs Kommel 26, 28.

Kommel 30
Maastricht
Pand, onder een dak met de nrs Kommel 26, 28. Deur en vensters van hardsteen. Middenstijlen verdwenen. Witgeverfd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige Kruisherenkerk, thans hotel in Maastricht

Foto's (17)

Alle 17 foto's weergeven