Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Voormalig posthuis. Huis met lijstgevel met een koetspoort met erboven een afbeelding van een posthoorn. in Maastricht

Jodenstraat 8
6211ER Maastricht

Bouwjaar: eerste helft 18e eeuw 1700 eerste helft 18e eeuw

Beschrijving van Voormalig posthuis. Huis met lijstgevel met een koetspoort met erboven een afbeelding van een posthoorn.

Huis met lijstgevel, XVIII A, opgetrokken met rijke toepassing van hardsteen. Geblokte dammen en lateien, horizontale profiellijsten. Vensterkruisen, resp. middenstijlen uitgebroken. Dakkapel. Rechts een lager gedeelte in dezelfde trant met een koetspoort in een gebeeldhouwde omlijsting met kuifstukken; onder de opgezwenkte lijst een posthoorn uit de tijd, dat hier een posthuis gevestigd was. Aan de binnenplaats een segmentboogingang en -vensters in hardsteen. Rechts van de poort een smal gedeelte met een lijstgevel, XVIII, voorzien van hardstenen kozijnen, waaruit de kruisen verdwenen zijn, en horizontale reliefbanden onder het benedenvenster. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)