Huis, dat met twee lagere zijvleugels een voorplein omsluit. in Maastricht

Henric van Veldekeplein 29
6211TG Maastricht

Bouwjaar: derde kwart 18e eeuw 1750 derde kwart 18e eeuw

Beschrijving van Huis, dat met twee lagere zijvleugels een voorplein omsluit.

Huis, dat met twee lagere zijvleugels een voorplein omsluit. De hoofdvleugel, XVIIIc, afgedekt door een schilddak, heeft een middenpartij, die met afgeronde hoeken naar voren komt, rijk versierd is met Lodewijk XV-panelen en afgedekt met een gebroken kap, welke voorzien is van een dakkapel. Het midden van het dak wordt door een monumentale schoorsteen geaccentueerd. De voorgevel van de hoofdvleugel bezit segmentboogvensters in Naamse steen en een omlijsting van Naamse steen met blokwerk voor de rondboogingang met zijlichten. De achtergevel heeft een vlak middenrisaliet, eveneens versierd met Lodewijk XV-panelen. In de latere zijvleugels vensters in omlijstingen van Naamse steen met oreillons. Dakkapellen. De hof is van de straat gescheiden door een tuinmuur met geblokte door vazen bekroonde hekpijlers, waartussen zich de smeedijzeren deuren bevinden. Op de muur smeedijzeren hekwerk. Inwendig een dubbele trap, eiken lambrizeringen en deuren in Lodewijk XV-stijl. Kelders. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)