Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofje Sint Maartenshuizen (ook wel genoemd Sint-Martinushofje) in Maastricht

Gebouw

Grote Looiersstraat 27
6211JH Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1715

(1 recensie)

Beschrijving van Hofje Sint Maartenshuizen (ook wel genoemd Sint-Martinushofje)

SINT MAARTENSHOFJE. Ingang met een geblokte omlijsting en een reliëf van Sint Maarten en MartInI PUra LIberaLItate ConDItUr (1771). Achter de poort dertien huisjes, XVIII A, met ingangen in Naamse steen en kozijnen van Naamse steen, waarvan de kruisen zijn uitgebroken. Kap en dakkapellen uit 1919. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 27036
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Hofje Sint Maartenshuizen (ook wel genoemd Sint-Martinushofje)
5
Recensie door: ()
zie voor meer informatie: www.sintmaartenshuizen.nl
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hofje Sint Maartenshuizen
Hofje Sint Maartenshuizen, gebouwd in 1715
Hofje Sint Maartenshuizen, gebouwd in 1715
Basisgegevens
Locatie Grote Looiersstraat 27, Maastricht
Gesticht in 1713
Gesticht door Martinus Frencken
Restauraties 1988
Huizen 13
Opdrachtgever Helena Frencken
Architect Gilles Doyen
Eigenaar Stichting Hofje Sint Maartenshuizen
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 27036
Externe link
www.sintmaartenshuizen.nl

Het Hofje Sint Maartenshuizen (ook bekend als Sint-Martinushofje) is een Maastrichts hofje. Het idyllisch gelegen hofje in het Jekerkwartier is te vinden aan de Grote Looiersstraat nummer 27, een lindelaan met monumentale gebouwen, waar vroeger de Jeker liep. Het bestaat uit 13 bescheiden seniorenwoningen gelegen rondom een binnentuin.

In Maastricht werd hofjes of gasthuizen veelal "kevinsjes" (afgeleid van convent) genoemd. Andere in historische bronnen voorkomende namen voor het hofje waren: "kevinsje oppe Luurestraot", "Fundatie van Sint Marten in de Groote Leurestraet", "Kevinsje de Sint Martenshuizen", "Familiegesticht de huizen van Sint Maarten", "Gesticht van Rooms Catholijke Vrouwen Sint Maartenshuizen" en Sint-Martinushofje.

Geschiedenis

Het hofje werd gebouwd in 1715 uit de nalatenschap van de op 31 januari 1713 overleden Martinus Frencken, kanunnik van het kapittel van Sint-Servaas. Frencken was de zoon van Joannes Frencken en Anna van Lichtenborg.

De opdracht van de bouw van deze huizen werd op 30 mei 1715 gegund aan de stadsbouwmeester van Maastricht Gilles Doyen voor 14.500 gulden en is in hetzelfde jaar opgeleverd. Het Hofje bood vanaf 1715 een eigen huisje aan dertien ongehuwde bejaarde vrouwen, die zich daar op bepaalde voorwaarden konden inkopen. De huisjes worden thans verhuurd als bejaardenwoning aan oudere Maastrichtenaren beneden een bepaald jaarinkomen.

Beschrijving

Achter de poort liggen dertien eenvoudige huisjes, met ingangen in Naamse steen en kozijnen van Naamse steen, waarvan de kruisen zijn uitgebroken. De kap met zolderverdieping en de dakkapellen dateren uit 1919. In 1988 vond de laatste grote renovatie plaats. Het Rijksmonument is genoemd naar St. Maarten van Wijck (Martinus van Tours), heeft sinds 30 juni 1965 de status rijksmonument en is ingeschreven onder 27036 in het monumentenregister.

De poortomlijsting bestaat uit Naamse steen. Boven de ingang met een geblokte omlijsting is een reliëf van Sint-Maarten en de bedelaar aangebracht, terwijl in een tijdvers eronder het jaar van de stichting te lezen is: MartInI pUra LIberaLItate ConDItUr ( MIIULILICDIU = 1715 ). Dat chronogram betekent: 'Uit zuivere liefdadigheid van Martinus wordt (dit huis) gesticht'.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Hofje Sint Maartenshuizen (ook wel genoemd Sint-Martinushofje) in Maastricht

Huis met brede lijstgevel.

Grote Looiersstraat 23
Maastricht
Huis met brede lijstgevel, XVIIIc, met segmentboogvensters in Naamse steen en een segmentboogingang in een gebeeldhouwde Lodewijk XV-omlijst..

Huis met lijstgevel

Grote Looiersstraat 21
Maastricht
HUIS met lijstgevel, XVIII A, met kozijnen in Naamse steen, waaruit kruisen, resp. middenstijlen verdwenen zijn, en horizontale banden.Dakka..

Huis met een brede lijstgevel in de trant der zgn. Maaslandse renaissance, met een rondbogige koetspoort met erboven een steen met haeC prIMo DIe IUnI ..

Grote Looiersstraat 19
Maastricht
Huis met een brede lijstgevel in de trant der zgn. Maaslandse renaissance met profiellijsten, horizontale banden en hoekblokken van natuurst..

Huis met lijstgevel en koetspoort.

Grote Looiersstraat 28
Maastricht
Huis met lijstgevel, XIX A, met vensters in Naamse steen. Dakkapellen met frontons. Onder een dak met buurnummer 26. Koetspoort in een gepan..

Huis met mansardedak en brede lijstgevel.

Grote Looiersstraat 30
Maastricht
Huis met mansardedak en brede lijstgevel, XVIIIc, voorzien van hoekblokken en een segmentboogingang en -vensters in Naamse steen. De ingangs..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hofje Sint Maartenshuizen (ook wel genoemd Sint-Martinushofje) in Maastricht

Foto's (3)