Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis, gebouwd in 1785 door Mathias Soiron voor zijn broers Andre en Guillaume, kanunnikken van het Sint Servaaskapittel. in Maastricht

Woonhuis

Grote Gracht 82
6211SZ Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1785
Architect: Mathias Soiron


Beschrijving van Huis, gebouwd in 1785 door Mathias Soiron voor zijn broers Andre en Guillaume, kanunnikken van het Sint Servaaskapittel.

HUIS, gebouwd in 1785 door Mathias Soiron voor zijn broers Andre en Guillaume, kanunnikken van het Sint Servaaskapittel. Statige voorgevel, voorzien van een middenrisaliet met jonische pilasters en een bekronend fronton. Hoge benedenbouw van Naamse steen met blokwerk, voorzien van rondboogvensters en een rondbogige koetspoort in het midden. Boven de poort een balkon met smeedijzeren hek op de gebeeldhouwde consoles. Balkondeuren in een rondboogomlijsting met fronton. Verder rechthoekige vensters. Onder de bovenste vensters van het middenrisaliet draperieen. Inwendig terzijde van de doorrit een trappenhuis met stucwerk en een gesneden trapleuning. De doorrit zelf met pilasters. Verschillende vertrekken met een rijke architectuur van stuc met pilasters, dessus-de-portes, schoorsteenmantels en plafonds in Lodewijk XVI-stijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 27014
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis, gebouwd in 1785 door Mathias Soiron voor zijn broers Andre en Guillaume, kanunnikken van het Sint Servaaskapittel. in Maastricht

M.D.G.O.-Maastricht.

Grote Gracht 76
Maastricht
Inleiding In expressionistische stijl gebouwd LYCEUM, 1928, gerealiseerd naar een ontwerp van architect W.J. Sandhövel in opdracht van het..

Huis met lijstgevel.

Grote Gracht 86A
Maastricht
HUIS met lijstgevel, XVII, met banden, profiellijsten en hoekblokken. Vensterkruisen verdwenen. Pui modern.

Huisje, waarvan de voorgevel, eindigt in en hoofdgestel met consoles en eindvoluten.

Grote Gracht 91
Maastricht
Huisje, waarvan de voorgevel, XVII, eindigt in en hoofdgestel met consoles en eindvoluten. Vensters in segmentboogomlijstingen van Naamse st..

Huisje, waarvan de voorgevel eindigt in een hoofdgestel met consoles en zijkrullen.

Grote Gracht 88
Maastricht
Huisje, waarvan de voorgevel uit midden XVII eindigt in een hoofdgestel met consoles en zijkrullen. De gevel heeft hoekblokken en banden. De..

Achter een muur met 19e-eeuwse poort een huis met lijstgevel.

Grote Gracht 74
Maastricht
Achter een muur met poort, XIX, een huis met lijstgevel, XVIII A, (vensterkruisen en uitgebroken) verhoogd XIX.

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis, gebouwd in 1785 door Mathias Soiron voor zijn broers Andre en Guillaume, kanunnikken van het Sint Servaaskapittel. in Maastricht

Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven