Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig Cellebroedersklooster. in Maastricht

Kerkelijk Gebouw

Cellebroedersstraat 5
6211PK Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1705 e.v.


Beschrijving van Voormalig Cellebroedersklooster.

Voormalig Cellebroedersklooster. Laatgotische kapel. Kloostervleugel uit 1705 met een gedeelte in vakwerk. Een eenklaviers orgel, eind 18e eeuw gemaakt. Na plaatsing in de RK kerk te Berg en Terblijt, is het orgel in 1935 overgeplaatst naar de RK kerk te Scharn. In 1970 gerestaureerd door Verschueren Orgelbouw en opgesteld in de Cellebroederskapel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 26947
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Cellebroederskapel
Cellebroederskapel Maastricht.jpg
Plaats Cellebroedersgang 4, Maastricht
Gebouwd in ca 1550
Restauratie(s) 1963-1966
Monumentnummer  26947
Architectuur
Bouwmateriaal Mergelsteen
Stijlperiode Gotisch
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Cellebroederskapel is een monumentale laatgotische kapel uit het midden van 16e eeuw in de Nederlandse stad Maastricht.

De kapel is gelegen aan de Cellebroedersgang in de wijk Statenkwartier, bereikbaar door een poort in de Brusselsestraat. Vroeger was de Cellebroederskapel onderdeel van het Cellebroedersklooster. Dit klooster was gebouwd door de Alexianen of Celliten van de Orde van Sint Augustinus, die zich vanaf 1539 in Maastricht bezighielden met de verpleging van lijders aan besmettelijke ziekten en zwakzinnigen. Na de opheffing van het klooster in 1796 deden de gebouwen dienst als gevangenis, bierbrouwerij en bank van lening. Van het klooster is slechts één vleugel over, gebouwd in een overgangsstijl tussen de late Gotiek en de Maaslandse renaissance. De overige delen van het klooster zijn in 1940 gesloopt.

De Cellebroederskapel is een eenvoudige eenbeukige zaalkerk opgetrokken uit mergel. Het plafond bestaat uit een beschilderd gotisch gewelf. Op de westmuur bevindt zich een fresco van het Laatste Oordeel. De kapel is in de periode 1963-66 gerestaureerd, waarbij de barokke dakruiter uit 1705 is gereconstrueerd. Tegenwoordig wordt het gebouw o.a. gebruikt als concertruimte.

Orgel

Het orgel van de Cellebroederskapel vindt zijn oorsprong in het kabinetorgel van het Wittevrouwenklooster in Maastricht, dat in 1794 werd gebouwd door de Maastrichtse orgelbouwer Joseph Binvignat en gerestaureerd werd door diens zoon Adam in 1849. Het orgel is in 1969 opnieuw gerestaureerd door orgelbouwer Verschueren.

De dispositie luidt als volgt:

Manuaal C–
Bourdon
Prestant
Montre haute
Flûte
Nasard
Doublette
Tierce
Sexquialter
Fourniture
Cornet
Trompette
Tremblant
Pedaal C–
Aangehangen

Fotogalerij

Bronnen en referenties



Monumenten in de buurt van Voormalig Cellebroedersklooster. in Maastricht

Poort uit 1735.

Brusselsestraat 58
Maastricht
Poort uit 1735.

Huis met door pilasters gelede lijstgevel.

Brusselsestraat 56
Maastricht
Huis met door pilasters gelede lijstgevel, XVII-XIX. Gepleisterd en gewijzigd.

Huis met brede lijstgevel, voorzien van vensters in Naamse steen, in verticale richting met elkaar verbonden door panelen.

Brusselsestraat 68
Maastricht
Huis met brede lijstgevel XVIIId, voorzien van vensters in Naamse steen, in verticale richting met elkaar verbonden door panelen. Twee dakka..

Huis met brede lijstgevel met links een koetspoort.

Brusselsestraat 58
Maastricht
HUIS met brede lijstgevel, XVIII A, waarin horizontale reliefbanden en kozijnen van Naamse steen, die de kruisen verloren hebben. Links een ..

Huis met rijk versierde lijstgevel in Lodewijk XVI-stijl.

Brusselsestraat 76A
Maastricht
HUIS met rijk versierde lijstgevel in Lodewijk XVI-stijl. De verdieping is geleed door vier gegroefde pilasters met Lodewijk XVI-ornament aa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig Cellebroedersklooster. in Maastricht