Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Monsterse Sluiswerken in Maassluis

Weg En Waterwerk

Hoogstraat 17
3142EA Maassluis
Zuid Holland

Bouwjaar: 1653


Beschrijving van Monsterse Sluiswerken

Monsterse Sluiswerken. Aan de Hoogstraat, nabij de nummers 14 en 17, een sluis met gebeeldhouwde wapenschilden en opschriften, 1653. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 26625
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Monstersche Sluis

De Monstersche Sluis is een voormalige sluis in Maassluis. Het is volgens de overlevering aan deze sluis dat de stad werd gesticht. In 1343 stonden hier twee hutjes van riet en leem. In enkele decennia groeide de stad Maeslantsluys hier omheen. De Hoogstraat, waarin de sluis is opgenomen, is gebouwd op de Maasdijk. Deze dijk heeft ook na de aanleg van de keersluis ter hoogte van de Hoekse Lijn nog een waterkerende functie.

De Monstersche Sluis verbindt de Noordvliet met de haven van Maassluis en was bedoeld als spuisluis. De eerste echte sluis op deze plek werd in 1602 gebouwd in opdracht van het bestuur van Monster. In 1889 werd de sluis omgebouwd tot schutsluis, met name om de tuinders van het Westland een vaarroute naar de haven te bieden.

De Deltawerken hadden tot gevolg dat de waterstand in de Nieuwe Waterweg steeg, waardoor de Monstersche Sluis niet meer goed kon functioneren. In 1972 is hij dan ook gesloten en afgedamd. Sinds 2008 zet een stichting zich in voor de heropening van de Monstersche Sluis. Van economisch belang is hij niet meer, maar de pleziervaart zal bij heropening van de sluis gebaat zijn.

De sluis is een rijksmonument.

Externe link


Monumenten in de buurt van Monsterse Sluiswerken in Maassluis

Hoekpand

Hoogstraat 17
Maassluis
Hoekpand (XVII) met voor en achter gepleisterde puntgevels, waartussen een zadeldak. De voorgevel heeft een gebeeldhouwde pijnappel als bekr..

Gemeenlandshuis van Delfland

Hoogstraat 11
Maassluis
GEMEENLANDSHUIS van Delfland. Rechthoekig bakstenen bouwwerk, 1626, gedekt door een hoog, dwars schilddak met dakkapellen en bekronende scho..

Pand met trapgevel gewijzigd in puntgevel

Veerstraat 3
Maassluis
Een tot puntgevel gewijzigde trapgevel (XVII A). De vensters zijn gevat in geprofileerde nissen met geblokte ontlastingsbogen. De muurdam tu..

Pand met trapgevel gewijzigd tot puntgevel

Veerstraat 3
Maassluis
Een tot puntgevel gewijzigde trapgevel (XVII A). Geprofileerde puibalk, de verdiepingsvensters zijn in geprofileerde nissen geplaatst, waarv..

Pand met trapgevel gewijzigd tot puntgevel

Veerstraat 5
Maassluis
Een tot puntgevel gewijzigde trapgevel (XVII A). De vensters van de eerste verdieping zijn geplaatst binnen geprofileerde nissen. Sierankers..

Kaart & Routeplanner

Route naar Monsterse Sluiswerken in Maassluis

Foto's (3)