Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groote of Nieuwe Kerk in Maassluis

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 2
3144EK Maassluis
Zuid Holland

Bouwjaar: 1629-1639


Beschrijving van Groote of Nieuwe Kerk

Grote of Nieuwe KERK (Ned. Herv.). Bakstenen bouwwerk (1629-'39), naar het voorbeeld van de Amsterdamse Noorderkerk in plattegrond een Grieks kruis beslaand, waarvan de hoeken zijn afgeschuind. Venstertraceringen en steunberen vertonen een gotiserend uiterlijk, evenals de boogfriezen onder de daklijsten en het traptorentje op de zuidoosthoek. Houten dakruiter op de kruising. Slanke westelijke toren (1648-'50 door Arent van 's-Gravendsande) met sierlijke houten bovenbouw van een vierkant en twee open achtkante geledingen. Inwendig houten tongewelven, vier kruispijlers, waartegen halve zuilen en overigens vrijstaande zuilen. Waardevolle inventaris: koorhek met hoger middendeel, bekroond door frontons, preekstoel met doophek, rijk gesneden herengestoelte tegenover de kansel, alles midden XVII. Vijf koperen kronen (XVIII). Tekstbord in renaissancevormen en gildebord der Vissers (1649) met zeegezichten, geschilderd door A. van Beyeren. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk, Rugwerk en vrij Pedaal, in 1732 gemaakt door R. Garrels. Sinds de bouwtijd vele keren gerestaureerd en gewijzigd. Bij de restauratie in 1978 werd de dispositie in 18e eeuwse stijl hersteld. De toegevoegde Pedaal-registers achter de orgelkas vallen buiten de bescherming. In de zuid-oostelijke hoek tussen de beide kruisarmen een natuurstenen poort in De Keyserstrant. Restauratie 1943-'47. Eikenhouten klokkenstoel uit ca. 1645 met gelui bestaande uit een klok van F. Simon en J. Paris, 1655, diam. 152,1 cm, een klok van een anonieme gieter, 1639, diam. 30 cm. Mechanische smeedijzeren torenuurwerk, 1639, Coenraet Hermensz Brinkman. Dubbele zonnewijzer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 26609
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Groote Kerk kan verwijzen naar:


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Groote Kerk of met Groote Kerk in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Groote Kerk inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Groote Kerk en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.


Monumenten in de buurt van Groote of Nieuwe Kerk in Maassluis

Dwarshuis

Kerkplein 1
Maassluis
Een dwarshuis (XVII A) met zadeldak, dat rechts wordt afgesloten door een puntgevel met vlechtingen. De IJsselstenen voorgevel heeft venster..

Pand

Marnixkade 4
Maassluis
Het PAND ontleend zijn monumentale waarde uitsluitend aan a) het aan de Marnixkade gelegen woonhuis met puntgevel met rollaag en in de venst..

Hoekpand

Marnixkade 1
Maassluis
IJsselstenen hoekpand (1630) met aan de voorzijde afgeknotte gevel onder een rechte lijst en aan de achterzijde een puntgevel met vlechtinge..

Ophaalbrug met twee wachterhuizen

Marnixkade
Maassluis
Inleiding Welijzeren OPHAALBRUG met WACHTERSHUIZEN met electrische bediening over de Noordgeer en aan de oostzijde van de brug twee LANTAAR..

Hoekpand

Hoogstraat 17
Maassluis
Hoekpand (XVII) met voor en achter gepleisterde puntgevels, waartussen een zadeldak. De voorgevel heeft een gebeeldhouwde pijnappel als bekr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groote of Nieuwe Kerk in Maassluis

Foto's (7)