Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemeenlandshuis van Delfland in Maassluis

Gebouw

Hoogstraat 11
3142EA Maassluis
Zuid Holland

Bouwjaar: 1626


Beschrijving van Gemeenlandshuis van Delfland

GEMEENLANDSHUIS van Delfland. Rechthoekig bakstenen bouwwerk, 1626, gedekt door een hoog, dwars schilddak met dakkapellen en bekronende schoorsteen met smeedijzeren bekroning. Vensters met natuurstenen kruiskozijnen, geblokte ontlastingsbogen met sluitstenen en luiken. In de voorgevel geprofileerde imposten tussen de vensters en een rijk gedetailleerd poortje met zijvoluten, engelenkopjes in de zwikken en gebroken fronton, waarin wapens. Jaartal in de kroonlijst van het poortje. In voor- en achtergevel sierankers. Tegen het midden van de achtergevel een veelhoekige traptoren. Inwendig in de Hoogheemraadskamer een schouw uit de bouwtijd en gebeeldhouwde balkconsoles. Eiken spiltrap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 26606
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gemeenlandshuis van Delfland in Maassluis

Pand

Hoogstraat 7
Maassluis
PAND (XVII ?) met aan de voorzijde onbelangrijke lijstgevel en aan de Stadhuiskade gepleisterde lijstgevel met lage bovenverdieping (XIX A),..

Hoekpand

Hoogstraat 17
Maassluis
Hoekpand (XVII) met voor en achter gepleisterde puntgevels, waartussen een zadeldak. De voorgevel heeft een gebeeldhouwde pijnappel als bekr..

Monsterse Sluiswerken

Hoogstraat 17
Maassluis
Monsterse Sluiswerken. Aan de Hoogstraat, nabij de nummers 14 en 17, een sluis met gebeeldhouwde wapenschilden en opschriften, 1653.

Oude stadhuis

Hoogstraat 1
Maassluis
RAADHUIS. Sober bouwwerk (midden XVII) op rechthoekige plattegrond, bekroond door een schilddak met gemetselde hoekschoorstenen en houten da..

Pand met trapgevel gewijzigd in puntgevel

Veerstraat 3
Maassluis
Een tot puntgevel gewijzigde trapgevel (XVII A). De vensters zijn gevat in geprofileerde nissen met geblokte ontlastingsbogen. De muurdam tu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gemeenlandshuis van Delfland in Maassluis

Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven