Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude stadhuis in Maassluis

Gebouw

Hoogstraat 1
3142EA Maassluis
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1650 1650 ca. 1650

(1 recensie)

Beschrijving van Oude stadhuis

RAADHUIS. Sober bouwwerk (midden XVII) op rechthoekige plattegrond, bekroond door een schilddak met gemetselde hoekschoorstenen en houten dakruiter. De bakstenen muren geleed aan voor- en achterzijde door muurdammen, die een omlopende kroonlijst dragen. De voorgevel heeft de oorspronkelijke vensters met natuurstenen middendorpels bewaard. Bordes met balusterhek. De achtergevel gepleisterd en met schuiframen uit midden XIX. Het schilddak heeft voor en achter twee dakkapellen, bekroond door haringen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 26604
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Oude stadhuis
5
Recensie door: ()
Hartstikke mooi gebouw
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude stadhuis van Maassluis
Voorzijde
Voorzijde
Locatie Hoogstraat 1, Maassluis
Oorspr. functie Gemeentehuis
Huidig gebruik Museum
Start bouw 17e eeuw
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 26604
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het oude stadhuis van Maassluis werd in 1676 in gebruik genomen. De ontwerper is niet bekend. Het gebouw heeft kenmerken van classicisme en is voorzien van een schilddak met gemetselde hoekschoorstenen en een houten dakruiter. Een haringbuis dient als windvaan. De dakkapellen zijn versierd met haringen, dit alles om te blijven herinneren dat de welvaart van de stad aan de visserij te danken is.

Van 1971-1973 werd het pand grondig gerestaureerd.

Op 1 Juni 1933 werd hier op zolder het gemeentelijk museum 'Maassluissche Oudheidkamer' gevestigd, tot aan de verhuizing op 7 April 1967 naar de huidige locatie op de Zuiddijk 16. (Zie ook Museum Maassluis).

Sinds 1979 is het Nationaal Sleepvaart Museum in het raadhuis gevestigd.


Monumenten in de buurt van Oude stadhuis in Maassluis

Pand

Hoogstraat 7
Maassluis
PAND (XVII ?) met aan de voorzijde onbelangrijke lijstgevel en aan de Stadhuiskade gepleisterde lijstgevel met lage bovenverdieping (XIX A),..

Gemeenlandshuis van Delfland

Hoogstraat 11
Maassluis
GEMEENLANDSHUIS van Delfland. Rechthoekig bakstenen bouwwerk, 1626, gedekt door een hoog, dwars schilddak met dakkapellen en bekronende scho..

Eenvoudig pandje

Zuiddijk 9
Maassluis
Eenvoudig pandje (XVIII) onder zadeldak tussen puntgevels, waarvan de achterste gaaf bewaard is en de voorste gepleisterd en verminkt.

Bakkerij met bakkerswinkel en bovenwoning

Nieuwstraat 4
Maassluis
Inleiding Van oorsprong zeventiende-eeuwse BAKKERIJ met BAKKERSWINKEL en BOVENWONING met eind negentiende-eeuwse voorgevel in sobere Neo-Ho..

Hoekpand

Hoogstraat 17
Maassluis
Hoekpand (XVII) met voor en achter gepleisterde puntgevels, waartussen een zadeldak. De voorgevel heeft een gebeeldhouwde pijnappel als bekr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oude stadhuis in Maassluis

Foto's (4)