Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Door schilddak gedekt pand bevattende twee ondiepe woningen in Amsterdam

Woonhuis

Nieuwe Amstelstraat 2
1011PM Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1776
Architect: J.E.de Witte


Beschrijving van Door schilddak gedekt pand bevattende twee ondiepe woningen

Door schilddak gedekt pand (1776, naar ontwerp van de stads-architect J.E.de Witte), bevattende twee ondiepe woningen. Het jaartal staat in de dorpel van het blinde asvenster op de verdieping. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 266
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Door schilddak gedekt pand bevattende twee ondiepe woningen in Amsterdam

Ned. Isr. Grote of Hoofdsynagoge

Nieuwe Amstelstraat 1
Amsterdam
Ned. Isr. Grote of Hoofdsynagoge. Rechthoekig gebouw (1670-'71) (door Daniel Stalpaert) onder schilddak, de muren door lisenen geleed, front..

Stadsturfpakhuizen

Waterlooplein 215
Amsterdam
Stadsturfpakhuizen. Complex bestaande uit een dubbel pakhuis geflankeerd door twee enkele, resp. met trapezium- en puntgevels aan voor- en a..

O.Z. Huiszittenaalmoezeniershuis

Waterlooplein 211
Amsterdam
O.Z. Huiszittenaalmoezeniershuis. Complex bestaande uit een hoofdgebouw en de daarachter gelegen galerijen om een binnenplaats (1654-1656 do..

Ned.Isr.Nieuwe Synagoge

Jonas Daniël Meijerplein 4
Amsterdam
Ned.Isr.Nieuwe Synagoge. Rechthoekig gebouw onder schilddak waarop een lichtkoepel (1752, door G.F.Maybaum). Voorgevel met middenrisaliet en..

Lage dienstwoningen onder om de hoek van de Rapenburgerstraat omlopend schilddak

Jonas Daniël Meijerplein 5
Amsterdam
Lage dienstwoningen (XVIIc) onder om de hoek van de Rapenburgerstraat omlopend schilddak. Vormen deel van het complex van de Portugese Synag..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)