Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dijkmolen in Maasland

Molen

Molenweg 6
3155AV Maasland (gemeente Midden Delfland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1718


Beschrijving van Dijkmolen

"Dijkmolen". Ten noorden van het dorp staande achtkantige bovenkruier, poldermolen. Gedateerd: 1718. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 26592
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dijkmolen
Maasland Dijkmolen.jpg
Basisgegevens
Plaats Maasland
Bouwjaar 1718
Type grondzeiler
Kenmerken achtkante molen
Vlucht 29,2 m
Functie poldermolen
Bestemming  het bemalen van de polder op vrijwillige basis
Restauraties  1982
Monumentnummer  26592
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
www.westlandsemolens.nl
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Dijkmolen is een poldermolen in Maasland (gemeente Midden-Delfland). De molen ligt aan de Molenweg net buiten het dorp, voor de korenmolen De Drie Lelies. De Dijkmolen is in 1718 gebouwd, ter vervanging van een eerdere molen, voor de bemaling van de Ommedijkse Polder (later Dijkpolder genoemd). De molen is sinds 1977 eigendom van het Hoogheemraadschap van Delfland en wordt bewoond door de molenaar. Het schoepenrad in de molen heeft een diameter van 6,50 meter. De Dijkmolen heeft een vlucht van 29,20 m en is daarmee de grootste historische molen van Nederland. Tot 1606 was de toenmalige Dijkmolen bekend onder de naam Kostverloren.

Tegenover de Dijkmolen bevindt zich een elektrisch gemaal dat de taak van de molen heeft overgenomen. De capaciteit van dit gemaal is in 2009 vergroot van 40 naar 65 m3/min om wateroverlast in de toekomst te voorkomen.

De Dijkmolen is uitsluitend tijdens de Westlandse Molendag te bezichtigen.

Foto's


Monumenten in de buurt van Dijkmolen in Maasland

Molen de Drie Lelies

Molenweg 8
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding MOLEN uit 1767 behorende bij het molenaarcomplex waartoe ook de negentiende-eeuwse molenaarswoning met bedrijfsgebouwen behoren...

Voormalig molenaarswoning met bedrijfsruimte

Molenweg 7
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding Voormalige MOLENAARSWONING met bedrijfsruimte uit 1894 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant gecombineerd met enkele Eclectische..

Schuur

Molenweg 7
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding SCHUUR behorende bij het complex molen de Drie Lelies, gesitueerd op het molenerf tussen de molen en de bedrijfswoning. De schuur..

Boerderij op T-vormige plattegrond met aan de achterzijde van het langgerekte bedrijfsgedeelte een dwarsgeplaatste schuur

Commandeurskade 36
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding T-BOERDERIJ uit 1889 met een dwarsgeplaatste stal aan het bedrijfsgedeelte. De boerderij is onder aan een dijk gelegen en gebouwd..

Hoekpand Lange Taam. Dwarshuis van parterre en lage verdieping onder zadeldak tussen gepleisterde puntgevels. De vensters van de verdieping hebben oud ..

's-Herenstraat 80
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Hoekpand Lange Taam. Dwarshuis XVIII van parterre en lage verdieping onder zadeldak tussen gepleisterde puntgevels. De vensters van de verdi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dijkmolen in Maasland

Foto's (3)