Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Commandeurshof, ten noordoosten van de kerk overblijfselen bestaande uit een hoger gedeelte met zadeldak tussen puntgevels en met natuurstenen banden, geblokte vensterontlastingsbogen en muurankers en .. in Maasland

Kerkelijk Gebouw

Commandeurshof 1
3155TA Maasland (gemeente Midden Delfland)
Zuid Holland

Bouwjaar: derde kwart 16e eeuw


Beschrijving van Commandeurshof, ten noordoosten van de kerk overblijfselen bestaande uit een hoger gedeelte met zadeldak tussen puntgevels en met natuurstenen banden, geblokte vensterontlastingsbogen en muurankers en ..

Ten noord-oosten van de kerk gelegen overblijfsel van de Commanderie der Balye van Utrecht, bestaande uit een hoger gedeelte met zadeldak tussen puntgevels (XVIc) en met natuurstenen banden, geblokte vensterontlastingsbogen en muurankers en een lager gedeelte daarachter. Veelhoekige bakstenen schoorsteen. Sinds de opneming van de Voorlopige Lijst is de toren verdwenen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 26567
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het commandeurshof rechts van de Oude Kerk tussen 1530-1590 door Jan Jansz.Potter
Het zomerhuis met de traptoren in midden achttiende eeuw
Commandeurshof anno 2010

Het commandeurshof was in de Middeleeuwen een gebouwencomplex in Maasland voor ridders van de Duitse Orde. Wat nu nog rest is het zomerhuis uit 1556.

De Duitse Orde streek neer in Maasland doordat graaf Willem II van Holland het patronaatsrecht van de Oude Kerk overdroeg aan de Duitse Orde. Deze orde is een geestelijke ridderorde die zieken en armen verzorgd. Door giften werd het grondgebied van de orde in het midden van de dertiende eeuw omvangrijk. Eerst verbleef de orde in de Oude Campspolder, maar in 1365 kregen zij toestemming om de commanderij te verplaatsen naar het centrum van Maasland naast de Oude Kerk.

In 1556 werd in opdracht van Jasper van Egmond van Merestein een zomerhuis ten zuiden van het hoofdgebouw gebouwd. Waarschijnlijk was dit huis bedoeld voor zijn moeder Anna van Almonde, omdat Jaspers vader was overleden en Anna vaak op bezoek kwam. Daarnaast zou er aan de westzijde van het gebouw een gevelsteen hebben gezeten met het wapen van de Van Almondes. Niet lang heeft Anne kunnen verblijven in het huis, want zij overleed in 1561.

Na de dood van Anna ging de pastoor van de kerk gebruikmaken van het huis, totdat voor hem in 1564 een huis werd gekocht door de commandeur achter de kerk, ter hoogte van de huidige pastorie.

Uit schriftelijke bronnen blijkt dat het huis met de grond in de achttiende eeuw al verhuurd werd door de Duitse Orde. In die tijd werd er ook gesproken over het tuijnmanshuis. Vanaf 1834 woonde de tuindersfamilie Van Uffelen in het zomerhuis tot het jaar 1970. Toen liet de gemeente er een nieuwe woonwijk bouwen achter het huis.

De bovenverdieping van het hogere deel van het gebouw, was ooit hoger geweest en was te bereiken via een traptoren. Later werd het hogere deel verlaagd en werd de traptoren in 1912 afgebroken. Het lagere gedeelte is later aangebouwd.


Monumenten in de buurt van Commandeurshof, ten noordoosten van de kerk overblijfselen bestaande uit een hoger gedeelte met zadeldak tussen puntgevels en met natuurstenen banden, geblokte vensterontlastingsbogen en muurankers en .. in Maasland

Dwarshuis met zadeldak tussen puntgevels

Kerkplein 10
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Dwarshuis (XIX A) met zadeldak tussen puntgevels.

Pand van begane-grond op ongeveer vierkante plattegrond

Kerkstraat 4
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Pand van begane-grond op ongeveer vierkante plattegrond. Schilddak met hoekschoorstenen. In de voorgevel een middenrisaliet met boven de kro..

Pand van alleen begane-grond met zolderverdieping en zadeldak dat aan de waterkant wordt afgesloten door een puntgevel met kruiskozijnen, luiken en mu ..

Kerkstraat 3
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
PAND XVIII van alleen begane-grond met zolderverdieping en zadeldak dat aan de waterkant wordt afgesloten door een puntgevel met kruiskozijn..

Hoekpand met hoog schilddak, lijstgevel (XIX A) en achterbouw met oude kozijnen en luiken

's-Herenstraat 61
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
HOEKPAND (XVIII ?) met hoog schilddak, lijstgevel (XIX A) en achterbouw met oude kozijnen en luiken.

Huis met trapgevel met geprofileerde dekplaten en gewijzigde topafdekking. Ontlastingsbogen van vroegere vensters. Topanker

's-Herenstraat 60
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
HUIS met trapgevel (XVII) met geprofileerde dekplaten en gewijzigde topafdekking. Ontlastingsbogen van vroegere vensters. Topanker.

Kaart & Routeplanner

Route naar Commandeurshof, ten noordoosten van de kerk overblijfselen bestaande uit een hoger gedeelte met zadeldak tussen puntgevels en met natuurstenen banden, geblokte vensterontlastingsbogen en muurankers en .. in Maasland

Foto's (1)