Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Maarssen

Kerkelijk Gebouw

Kerkweg 19
3603CL Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 16e eeuw met diverse latere aanpassingen


Beschrijving van Hervormde kerk

Ned. Herv. Kerk. Eenbeukige bakstenen kruiskerk met aangebouwde sacristie en grafkelder, 1528. 19e eeuwse aanbouw met fraai getraceerd neo-gotisch raam. Houten welving. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1790 gemaakt door A. Meere. In 1980 gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw en uitgebreid met een vrij Pedaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 26381
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dorpskerk
Romaanse toren uit de 12e eeuw met een deel van het aangebouwde kerkgebouw
Romaanse toren uit de 12e eeuw met een deel van het aangebouwde kerkgebouw
Plaats Maarssen
Denominatie Protestants
Gebouwd in Kerk 16e eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  26381, 26382
Architectuur
Stijlperiode Gotische
Koor op de vloer zijn verscheidene grafzerken met opschriften, sommige met familiewapens
Schip op de vloer zijn verscheidene grafzerken met opschriften.
Interieur
Preekstoel Nederlandse Lodewijk XIV - vormgeving
Orgel van Abraham Meere 18e-eeuws
Zitplaatsen tweetal herenbanken
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Deze Kruiskerk, die sinds de vorming van de Protestantse gemeente Maarsen op 10 januari 2015 "Dorpskerk" wordt genoemd, ligt aan de Kerkweg 19 in het Nederlandse dorp Maarssen, gemeente Stichtse Vecht.

Dorpskerk aan de Kerkweg 19 te Maarssen waarvan de eerste steen werd gelegd in 1519.
Het Meere-orgel uit 1790
kerk te Maarssen in 1749, tekening Paulus van Liender

De Dorpskerk, die oorspronkelijk St. Pancratiuskerk werd genoemd, een éénbeukige kruiskerk heeft een gotische bouwstijl en stamt uit de 16e eeuw. De eerste steen voor de bouw van de huidige laat-gotische kerk werd gelegd in 1519. Het oudste deel van de Dorpskerk is de tufstenen toren in romaanse bouwstijl die stamt uit de 12e eeuw[1]. De kerk is een eenbeukige kerk met transept, afgedekt door een leien zadeldak en is het oudste monument (monumenten) van Maarssen.

Aan de zuidzijde is een grafkapel met een grafkelder van de familie Huydecoper. De kapel wordt vanuit de kerk afgescheiden door een fraai smeedijzeren hekwerk uit 1721 dat vele symbolieken bevat.

Op de vloer van het koor en het schip liggen verschillende grafzerken met opschriften, waarvan sommige met familiewapens.

De preekstoel is een rijk gesneden kansel uit ca. 1700 en is door Jasper van Eeten gemaakt. Het frontpaneel en de beide zijkanten zijn voorzien van houtsnij- en beeldhouwwerk van de Gouden Eeuw met de bijbehorende Bijbelteksten: "De Wet is door Moses gegeven", "Hebt de Waerheyt en de Vreede lief" en "Genade en Waerheyt is door JE:CR: geworden".

Op de preekstoel en tafel ligt een geopende bijbel; Psalm 119: 105 "Uw Woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad". 

In het begin was de kerk huiskapel van het kasteel te Maarssen dat in 1672 door de Fransen werd verwoest. Het “Huis ter Meer” kwam voor het kasteel in de plaats en stond tot 1903 aan de Vecht. De zeer fraai gesneden herenbank Huis ter Meer is in de Dorpskerk te bewonderen.

In de kerk bevinden zich 10 historische rouwborden, waarvan 9 van de familie Huydecoper. Uit verschillende bronnen is bekend dat er in het begin van de 17e eeuw al rouwborden aanwezig waren.

Het orgel in deze kerk dat in 1790 is gebouwd door de Utrechtse orgelbouwer Abraham Meere (1761-1841) is tevens het oudste in gebruik zijnde orgel van Meere en heeft hierdoor een bijzonder historische waarde.[2] Het orgel is aan de kerk geschonken door Geertruida Agneta Baronesse van Lockhorst (Vrouwe van Ter Meer en gehuwd met Francois de Witt, burgemeester te Amsterdam). Het is het zesde Meere orgel, maar het eerste met  twee klaviers; een prachtig uitgebalanceerd instrument. Tot 1902 is het orgel door de firma Bätz & Co onderhouden. In 1979/80 is het Meere orgel door de firma Flentrop Orgelbouw uit Zaandam gerestaureerd. Hierbij is de oorspronkelijke dispositie hersteld en is het orgel uitgebreid met een nieuw zelfstandig pedaal. Het Meere orgel in de Dorpskerk neemt een belangrijke plaats in tussen de orgels in de Vechtstreek. Naast de kerk ligt een begraafplaats.

De Dorpskerk Maarssen wordt beheerd door de Protestantse wijkgemeenten Ontmoetingskerk (voorheen Open Hof en wijk 1 Hervormd) en Ichthus (voorheen wijk 2 Hervormd).


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Maarssen

Toren Hervormde kerk

Kerkweg 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Toren der Ned.Herv.Kerk. Tufstenen toren XII. Restant mechanisch torenuurwerk, vermoedelijk 19de eeuw, buiten gebruik gesteld.

Arbeiderswoning die een geheel vormt met de nr's 7 en 9

Kerkweg 11
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Pand met rechte kroonlijst. Zadeldak met dakkapel, schuifvensters. Vormt een geheel met de buurnummers 7 en 9.

Arbeiderswoning die een geheel vormt met de nr's 7 en 11

Kerkweg 9
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Pand met rechte kroonlijst; zadeldak met dakkapel; schuifvensters in voordeuromlijsting. Vormt een geheel met de buurnummers 7 en 11.

Arbeiderswoning die een geheel vormt met de nr's 9 en 11

Kerkweg 7
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Pand met rechte kroonlijst. Zadeldak met dakkapel. Zijtuitgevel vernieuwd, schuifvensters. Vormt een geheel met de buurnummers 9 en 11.

West Hill

Parkweg 46
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding In 1913 werd op initiatief van mevrouw Marie van Voorst van Beest een kinderkapel, genaamd Westhill, gesticht. De ZAALKERK met WO..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk in Maarssen