Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype in Luyksgestel

Dorpstraat 50
5575AE Luyksgestel (gemeente Bergeijk)

Bouwjaar: 17e of 18e eeuw

(1 recensie)

Beschrijving van Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype

Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype; in de schuur balken met gesneden sleutelstukken, XVIIe of XVIIIe eeuw. In de gevel letter-ankers W H. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype
1
Recensie door: ()
De langgevelboerderij is nauwelijks te zien - vanaf de weg. Er staan veel bomen en struiken voor waardoor het zicht - bewust - wordt onttrokken voor de geïnteresseerde kijker. Het monument is in vervallen staat. De eigenaar doet er niets aan. Achter het rijksmonument heeft hij een nieuwe boerderij gebouwd. Volgens onze gids is de eigenaar 'boos' omdat hij het monument, de langgevelboerderij, niet kan aanpassen en kan verbouwen naar zijn wensen. Dit is allemaal zeer spijtig en triest. Het is een pitoreske boerderij. Er zijn er nog maar weinig in deze soort maar dit object is gedoemd om te verdwijnen. Monumentenzorg, kunnen jullie dit object aanpakken? Laat svp de bomen en struiken voor het pand snoeien.