Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands hervormde kerk in Jaarsveld

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 5
3413MP Jaarsveld (gemeente Lopik)
Utrecht

Bouwjaar: laatste kwart 15e eeuw


Beschrijving van Nederlands hervormde kerk

NED. HERV. KERK (XVd) is een eenbeukige baksteenbouw met een smaller koor en een toren. Het schip - in 1672 door brand verwoest - wordt overdekt door een met pannen gedekt zadeldak. Het driezijdig gesloten koor is overdekt met een door leien gedekt schilddak. De toren is drie geledingen hoog en is bekroond door een met leien gedekte ingesnoerde naaldspits. Klokkenstoel met klok van H. Meurs, 1607, diam. 117 cm. De consistorie en de aanbouw aan weerszijden van het koor zijn produkten van de restauratie uit de jaren '50 en vallen niet onder de bescherming. De gevels, met uitzondering van die van de toren, zijn gepleisterd. Het pleisterwerk is in 1992 vernieuwd. In de noord- en zuidgevel van het schip bevinden zich vier eenvoudige rondboogvensters, waarin houten ramen met een roedeverdeling zijn opgenomen en in de koorsluiting drie spitsboogvensters met een natuurstenen vorktracering en gebrandschilderd glas, dat is aangebracht bij bovengenoemde restauratie. In de kerk bevinden zich een fraai afsluithek van het koor, twee herenbanken, een preekstoel met twee koperen blakers, voorts twee koperen kronen en een doopbekkenhouder. Het tweeklaviersorgel is geplaatst op een galerij en is gemaakt in 1872 door C.G.F. Witte. De vloer in de kerk is geheel vernieuwd, enkele oude grafzerken zijn bijeengebracht in het koor. De kerk is intensief gerestaureerd in de jaren 1956-'57, waarbij onder andere de spits en houtconstructie van de toren en de kapconstructie en het houten gewelf van het schip zijn vernieuwd. De kerk is van belang vanwege haar architectuur- en cultuurhistorische waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 26261
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands hervormde kerk in Jaarsveld

Laag huisje met riet gedekt

S L van Alterenlaan 28
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Laag HUISJE met riet gedekt. Kruiskozijnen. Bogen boven de ramen. XVII. Bijzonder aardig.

Jagershuis met stal

S L van Alterenlaan 28
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Omschrijving JAGERSHUIS MET STAL. Aan de zuidwestsingel ligt een boerderij, het zogenaamde jagershuis, in oorsprong daterend uit de derde k..

Bakstenen boogbrug

S L van Alterenlaan 28
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Omschrijving BRUG. De toegang tot het jagershuis wordt gevormd door een 18de-eeuwse bakstenen boogbrug voorzien van twee bogen met muuran..

Polderhuis

Lekdijk Oost 12
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Omschrijving Het achter de Lekdijk gelegen POLDERHUIS is opgetrokken op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en telt hoofdzakelijk twee b..

Dijkmagazijn

Lekdijk Oost 12
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Omschrijving Ter rechterzijde (ten noordoosten) van het polderhuis, evenwijdig aan de S.L. van Alterenlaan gelegen dijkMAGAZIJN bestaat ui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nederlands hervormde kerk in Jaarsveld

Foto's (14)

Alle 14 foto's weergeven