Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Middelste Molen in Lopik

Molen

Lopikerweg West 106
3411AT Lopik
Utrecht

Bouwjaar: 1773


Beschrijving van De Middelste Molen

Zeer fraaie wipwatermolen uit de vroege 18e eeuw, open buiten scheprad. Gaaf bewaard interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 26240
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Middelste Molen/Tweede Molen
Tweedemolen.jpg
Basisgegevens
Plaats Cabauw
Bouwjaar 1773
Type wipmolen
Functie poldermolen
Bestemming  Draaien op vrijwillige basis
Monumentnummer  26240
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Middelste Molen (of Tweede Molen) is een wipmolen ten westen van het dorpje Cabauw, in de Nederlandse provincie Utrecht.

De molen is in 1773 gebouwd en heeft tot 1962 het waterschap Lopik, Lopikerkapel en Zevenhoven op windkracht bemalen. Vanaf 1962 diende molen als reservegemaal.

Oorspronkelijk bemaalde de molen de polder samen met de Voorste Molen en de Achterste Molen die in respectievelijk 1933 en 1961 zijn gesloopt.

De Middelste Molen onderging in 1993, 2004 en 2007 restauraties. Het wiekenkruis bestaat nog uit twee Potroeden met een lengte van ruim 27 meter en deze zijn voorzien van het Oudhollands hekwerk met zeilen. De molen slaat het water uit door middel van een scheprad. De molen kan geen water meer op de boezem uitslaan, maar is wel maalvaardig en zeer regelmatig in bedrijf dankzij een vrijwillig molenaarsechtpaar. De molen is thans eigendom van de Stichting De Utrechtse Molens en wordt beheerd door Het Utrechts Landschap.

Er is een vriendenstichting actief, Vrienden van de Cabauwse Molen. Deze heeft zich ingezet voor herbouw van de in 1990 gesloopte zomerwoning bij de molen. Dankzij onder meer subsidie van de Europese Unie kon dit project worden gerealiseerd. In de zomer van 2012 werd begonnen met de herbouw.Monumenten in de buurt van De Middelste Molen in Lopik

Gemaal

Lopikerweg West 104
Lopik
Inleiding Het GEMAAL in de polder Noord Zevender bij Cabauw is in 1934 gebouwd op de plaats van een wipwatermolen in opdracht van het water..

Landhuis

Cabauwsekade 89
Lopik
Voornaam LANDHUIS van goede verhouding, eind 17e eeuw. Door ligging goede raamverdeling, afsluitende goede gootlijst en pannen dak een zeer ..

Boerderij

Lopikerweg West 91
Lopik
Boerderij. Thans in verwaarloosde toestand. Echter waardevol streektype. Goede verdeling van venster en deur. De metselwerken van de voorgev..

Boerderij

Lopikerweg West 88
Lopik
Boerderij (XVII). De voorgevel (XVII) is in de 18e eeuw gewijzigd. Uit de bouwtijd zijn behalve de mooi gekleurde rijke baksteen nog een 5-t..

Boerderij dwarshuis, dak met riet gedekt, grotendeels 17e eeuw

Cabauwsekade 83
Lopik
Boerderij dwarshuis, dak met riet gedekt, grotendeels 17e eeuw.

Kaart & Routeplanner