Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gepleisterd langhuis met riet gedekt in Loosdrecht

Boerderij

Oud-Loosdrechtsedijk 98
1231NC Loosdrecht (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland


Beschrijving van Gepleisterd langhuis met riet gedekt

Inleiding De achttiende-eeuwse boerderij is meerdere malen gemoderniseerd. Bepalend voor het huidige aanzicht is een ingrijpende verbouwing aan het eind van de negentiende eeuw en een verbouwing in 2001. Aan het eind van de negentiende eeuw werd de boerderij naar de toenmalige smaak verbouwd en voorzien van onder meer T-vensters. Naar alle waarschijnlijkheid zijn toen de zijgevels van het woonhuisgedeelte verhoogd waarbij de kaphelling is gewijzigd en de boerderij gedeeltelijk gepleisterd werd. In 2001 had de boerderij haar agrarische functie verloren. Het stalgedeelte werd toen verbouwd tot leefkeuken. Omschrijving De hallehuisBOERDERIJ is bevindt zich redelijk vooraan op een langgerekt perceel. Het volume is gebouwd op rechthoekige grondslag. Het wordt omgeven door een grindbak en bekroond door een rietgedekt zadeldak dat boven de voorgevel van een wolfseind voorzien is. In het dak zijn dakramen aanwezig. De gepleisterde voorgevel bezit drie naast elkaar geplaatste T-vensters met opgeklampte luiken op de begane grond. In de plint is een kelderlicht opgenomen, terwijl in de top een schuifvenster aanwezig is. Van de rechter zijgevel is het woonhuisgedeelte hoger opgetrokken en ongepleisterd. De gevel bezit hier onder meer twee T-vensters met opgeklampte luiken en een ingang met roedenbovenlicht. In het voormalige stalgedeelte zijn een met glas dichtgezette deuropening en twee halfronde stalvensters opgenomen. Het woonhuisgedeelte van de gepleisterde linker zijgevel is onder meer voorzien van een kelderlicht, een klein venster met luik ten behoeve van de opkamer en een ingang. De gevel van het stalgedeelte bezit onder meer drie halfronde stalvensters. De gepleisterde achtergevel is onregelmatig ingedeeld met drie deuropeningen en een roedenvenster op de begane grond. In de top is een vierkant roedenvenster opgenomen. In het interieur is de opkamer-kelderstructuur noemenswaardig, evenals de rode plavuizen op de vloer van de kelder. De constructie is deels nog origineel. Waardering De hallehuisBOERDERIJ is van algemeen belang: - als voorbeeld van een achttiende-eeuwse boerderij; - vanwege de architectuur- en bouwhistorische waarde vanwege de ouderdom, de toegepaste constructietechniek, de esthetische kwaliteiten van met name de voorgevel, de detaillering en bewaard gebleven interieurelementen; - vanwege situationele en ensemblewaarden vanwege de functionele situering op het kavel, vanwege de samenhang met de overige opstallen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 26223
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gepleisterd langhuis met riet gedekt in Loosdrecht

Boerderijcomplex Loosdrecht: wagenschuur

Oud-Loosdrechtsedijk 98
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding De voormalige wagenschuur dateert uit omstreeks 1865. Toen bestond de stal intern uit een stalgedeelte voor koeien en een gedeelt..

Boerderijcomplex Loosdrecht: kippenhok

Oud-Loosdrechtsedijk 98
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving Het KIPPENHOK dateert gezien de dakpannen en windveren vermoedelijk van omstreeks 1900. Het kippenhok presenteert zich als ..

Lage woning in topgevels eindigend, rechte gootlijst

Oud-Loosdrechtsedijk 127
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Lage woning in topgevels eindigend, rechte gootlijst, 18e eeuw.

Dwarshuis, onder rieten zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen

Oud-Loosdrechtsedijk 129A
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Dwarshuis, omstreeks 1800, onder rieten zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen.

Lage woning met riet gedekt

Oud-Loosdrechtsedijk 111
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Lage woning met riet gedekt.

Kaart & Routeplanner

Route naar Gepleisterd langhuis met riet gedekt in Loosdrecht

Foto's (2)