Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beek en Hof in Loenen aan de Vecht

Kasteel Buitenplaats

Dorpsstraat 81
3632AS Loenen aan de Vecht (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Beek en Hof

Complex van 18e-eeuws, later vergroot landhuis Beek en Hof (voormalig klooster Mater Dei) in parkaanleg omgeven door tuinmuur, en aan de overzijde van de Dorpsstraat, grenzend aan de Vecht, gelegen overtuin met theekoepel en eenvoudig koetshuis met later haaks daarop aangebouwde schuur. Het landhuis, bestaande uit kelder en twee bouwlagen met afgeplat schilddak, gedekt door oudhollandse pannen, is in kern tweede helft 18e-eeuws en bestond uit een entree met aan iedere zijde een vensteras. Het is in 1938 naar links en naar achteren (vleugel met uitgebouwde kapel) uitgebreid in dezelfde stijl, zodanig dat een symmetrische gevel ontstond, waarvan alleen de oude ingang niet in meer in de as ligt. Deze entree heeft een dubbele Lodewijk XVI deur met waaiermotieven, een eenvoudige houten omlijsting en een hardstenen stoep. In de rechter zijgevel en achtergevel van het oude gedeelte bevinden zich vensters met een grote 6-ruits empire raamindeling. Het huis is omgeven door een tuin, waarvan de aanleg in de loop der tijd is gewijzigd en die wordt begrensd door de Dorpsstraat, de Molendijk en het Moleneind. Aan de Dorpsstraat wordt de tuin afgesloten door een tuinmuur, die ter plaatse van de voorgevel van het huis inzwenkt. De bij het landhuis behorende overtuin ligt tegenover de voorgevel, tussen de Dorpsstraat en de Vecht. De tuin is symmetrisch aangelegd en wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren hek met gietijzeren balustrades. Aan het water een treurwilg en aan de straat een reeks linden. Aan het water een houten theekoepel (18e-eeuws) met een dak van geschubde leien; ramen en deuren met een 18e-eeuwse roedeverdeling. De koepel heeft een vierkante plattegrond, driezijdig uitgebouwd aan de kant van de Vecht. Evenwijdig aan de Dorpsstraat ligt een eenvoudig, 18e-eeuws koetshuis met een laag schilddak, met gebogen dubbele deuren en spaarvelden in de straatgevel. Later, nog in de 18e eeuw, is het uitgebreid met een haaks daarop staande schuur met een zadeldak. Beide gebouwen zijn gedekt door oudhollandse pannen. De schuur heeft een in de 19e eeuw vernieuwde voorgevel. Complex van belang vanwege de afzonderlijke onderdelen (tuin, tuinmuur, huis, koepel, koetshuis en schuur), maar ook vanwege de situering in het dorpsbeeld. De voorgevel met de ingezwenkte tuinmuur en de overtuin aan het water verlenen het complex een monumentaal karakter, passend in de reeks van de bescheidener buitenhuizen aan de Vecht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 26020
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Beek en Hof
Gemeentehûs Loenen oan de Fecht70.JPG
Locatie Loenen aan de Vecht, Molendijk 34
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 26020, 26045
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

Beek en Hof (ook wel Beek en Hoff of Limburg) is een buitenplaats langs de rivier de Vecht in het Nederlandse dorp Loenen aan de Vecht.

De buitenplaats is omstreeks 1700 of wat verder in de 18e eeuw gesticht. Gaandeweg is het door verschillende eigenaren verbouwd, uitgebreid en opgesplitst. Het grondgebied van Beek en Hof werd in 1821 verkaveld waarna er al spoedig op een van de kavels een beenzwartfabriek werd gesticht. Met de nabijgelegen molen De Hoop was het de enige industrie in het dorp. Rond 1938 namen Zusters Franciscanessen Beek en Hof in gebruik als klooster Mater Dei. Vanaf circa 1995 tot de gemeentelijke herindeling in 2011 fungeerde het hoofdgebouw na een verbouwing als gemeentehuis van de toenmalige gemeente Loenen.

In rijksmonumentaal opzicht zijn van de buitenplaats diverse delen beschermd zoals het hoofdgebouw en een theekoepel in de overtuin.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Beek en Hof in Loenen aan de Vecht

Twee dienstgebouwen, koetshuizen behorend bij Beek en Hof, houten aanlegsteiger met banken aan de Vecht, theekoepel, kinderhuisje.

Dorpsstraat 102
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Twee DIENSTGEBOUWEN, KOETSHUIZEN behorend bij klooster Mater Dei, houten aanlegsteiger met banken aan de Vecht. Fraaie veelhoekige Louis XVI..

Rechthoekig huis met rechte kroonlijst

Dorpsstraat 98
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Rechthoekig XVIIIe eeuws HUIS met rechte kroonlijst. Zadeldak in topgevels door schoorstenen bekroond eindigend.

Pand met gepleisterde lijstgevel

Dorpsstraat 96
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
PAND met gepleisterde lijstgevel.

De Hoop

Dorpsstraat 106
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
MOLEN met omloop en bovenkruier.

Molenaarshuis, lange lage gevel met rechte lijst

Dorpsstraat 108
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
MOLENAARSHUIS, lange lage gevel met rechte lijst.

Kaart & Routeplanner