Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ned.Herv. kerk, Waterstaatskerk in Laren

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 2
7245AK Laren (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 1835


Beschrijving van Ned.Herv. kerk, Waterstaatskerk

Ned.Herv.KERK. Waterstaatskerk (1835), gerestaureerd 1947. Gebosseerde, bakstenen gevel met natuurstenen pilasters en fronton. Houten klokketorentje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 25931
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk
Vooraanzicht
Vooraanzicht
Plaats Laren, Gelderland
Gebouwd in 1834-1835
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  25931
Architectuur
Architect(en) B. van Zalingen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Kerk van Laren, ook wel de Hervormde kerk, is een protestantse kerk in de Nederlandse plaats Laren, provincie Gelderland. De kerk is in de jaren 1834-1835 gebouwd naar ontwerp van de architect B. van Zalingen. Daarvoor kerkten de protestanten uit Laren in de nabijgelegen kapel uit 1684, die dermate was vervallen dat over werd gegaan tot nieuwbouw. Voor de bouw van een waterstaatskerk werden door de rijksoverheid gelden beschikbaar gesteld, na een verzoek aan Willem I der Nederlanden voor een financiële bijdrage. De kerk werd in neoclassicistische stijl gebouwd, waarbij de banken rondom de preekstoel zijn geplaatst.

Doordat Duitse soldaten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de naastgelegen pastorie opbliezen, raakte de kerk zwaar beschadigd. Na de oorlog werd de kerk hersteld, waarbij een groot aantal elementen werd aangepast. De gietijzeren ramen werden vervangen door houten boogramen en de kerk werd ingericht als zaalkerk. Aan de voorzijde bleef de neoclassicistische stijl behouden met decoratieve zuilen, een duidelijke architraaf, geison, fronton en cimaas. De kerk heeft een houten klokkentoren.

De kerk is in 1966 aangewezen als rijksmonument.

GalerijMonumenten in de buurt van Ned.Herv. kerk, Waterstaatskerk in Laren

t greve'

Deventerweg 71
Laren (Gemeente Lochem)
"'t Greve". Boerderij met dwars woonhuis (ca. 1800) met hoog schilddak, oude roedenverdeling en luiken. Deuromlijsting met gesneden deur en ..

Boerderij van het middenlangsdeeltype, onder met riet en pannen gedekt wolfdak

Grauwertdijk 1
Laren (Gemeente Lochem)
Boerderij (XIX A) van het middenlangsdeeltype, onder met riet en pannen gedekt wolfdak; vlechtingen en staafankers in voor- en achtergevel; ..

Allardhoeve

Markeloseweg 6
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving ALLARDHOEVE. Hallehuisboerderij uit 1882 onder rieten en pannen wolfdak. De uit rode baksteen opgetrokken boerderij heeft de ..

Hofmeyer

Markeloseweg 8
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving Voormalige TIMMERMANSWONING HOFMEYER. Pand op rechthoekige plattegrond van een bouwlaag onder een met pannen gedekt zadeldak...

Oolde: tuinmanswoning behorende tot de buitenplaats huis oolde

Ooldselaan 13
Laren (Gemeente Lochem)
TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Huis Oolde. Aan de Ooldselaan ligt een voormalige tuinmanswoning uit de tweede helft van de 19d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ned.Herv. kerk, Waterstaatskerk in Laren

Foto's (1)