Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote of Sint-Gudulakerk in Lochem

Kerkelijk Gebouw

Markt 4
7241AA Lochem
Gelderland

Bouwjaar: 15e eeuw (ingebruikname)


Beschrijving van Grote of Sint-Gudulakerk

Ned.Herv.KERK (St. Gudula). Grotendeels bakstenen hallenkerk van drie beuken, ontstaan door verbouwing van een kruisbasiliek. Hoge, westelijke toren; aansluitend aan het vroegere dwarsschip, dat uitwendig niet meer als zodanig spreekt, een koortravee met driezijdige sluiting en noordelijke nevenkoor, eveneens driezijdig gesloten. De twee westelijke schippijlers zijn laat-romaans, het overige waarschijnlijk ca. 1400, verbouwd XVd. Toren omstreeks 1478. Zeer uiteenlopende vormen van pijlers en zuilen. Kruisribgewelven, met uitzondering van de noordelijke travee van het v.m. dwarspand en het nevenkoor, die stergewelven dragen. Toren gerestaureerd 1903 en andermaal ca. 1960, waarbij een balustrade en nieuwe spits werden aangebracht. Inventaris; preekstoel, 1688; eiken doophek en banken, XVIIc; grafzerken XVI-XVIII. In de kerk is de aanzet van een 17de eeuwse klokkegietvorm bewaard gebleven. Kennelijk is toen in de kerk zelf een klok gegoten, waarschijnlijk de Wegewaert-klok uit 1622. Klokkenstoel met gelui van vier klokken, waarvan een van H. Wegewaert, 1622, 137 cm. en drie van G. Schimmel, 1687, respectievelijk diam. 129 cm., 108 cm. en 54 cm. Trommelspeelwerk van Eijsbouts, 1903. Op de steunbeer, links van de zuid-ingang van de kerk, is een houten zonnewijzer geplaatst. Tijdens de restauratie van de kerk is de zonnewijzer in 1977 vernieuwd. a. Het Hoofdorgel is van oorsprong een eenklaviers orgel, in 1758 gemaakt door J.T. Gilman voor de R.K. kerk "In de Baene" te Alkmaar. Na overplaatsing naar een Geref.Kerk te Hilversum is het orgel in 1980 aangekocht door Lochem. Het in de 19e eeuw gebouwde Onderpositief bleef bij de restauratie van 1978 gehandhaafd. Tevens werd het orgel uitgebreid met een vrij Pedaal. b. Het koororgel is een eenklaviers orgel, in 1807 gemaakt door G.H. Quellhorst voor de Hervormde Kerk te Heemse. In 1981 gerestaureerd en overgeplaatst naar Lochem. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 25920
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grote of Sint-Gudulakerk
Vooraanzicht in 2010
Vooraanzicht in 2010
Plaats Lochem
Gewijd aan Goedele van Brussel
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  25920
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Grote of Sint-Gudulakerk, ook wel de Hervormde kerk, is een protestantse kerk in de Nederlandse plaats Lochem. Op de plek waar de huidige kerk staat, staat vanaf het jaar 950 een kerk. Eerst een houten kerk met een toren van circa 12 meter hoog. Vervolgens is rond het jaar 1000 het houten kerkje vervangen door een stenen eenbeukige kerk. Een eeuw later werd deze kerk weer vervangen door een driebeukige kerk opgebouwd van tufsteen. Rond 1300 volgde een verbouwing tot een kruiskerk waarin een gotisch priesterkoor in was verwerkt. In 1478 werd aan de kerk een toren toegevoegd. De laatste grote externe verbouwing was rond 1550 waarbij de kerk werd omgebouwd tot hallenkerk.

De kerktoren bestaat uit vijf geledingen waarbij boven de ingang een spitsboogvenster is geplaatst. De toren wordt bekroond met een ingesnoerde naaldspits, die aan de kerk is toegevoegd in 1903. Spitsboogvensters komen ook in de zij- en achtergevel terug, die worden afgewisseld met steunberen. Het plafond van de kerk bestaat voornamelijk uit kruisribgewelven en stergewelven. Na de reformatie is een deklaag in de kerk aangebracht over de schilderingen. Diverse schilderingen zijn weer zichtbaar gemaakt in de loop der tijd. In de kerk is zowel een hoofdorgel uit 1758 gemaakt door Gilman als een koororgel uit 1807 van Quellhorst aanwezig.

De kerk is in 1966 aangewezen als rijksmonument.

GalerijMonumenten in de buurt van Grote of Sint-Gudulakerk in Lochem

Stadhuis

Markt 2
Lochem
Stadhuis. Gebouw op rechthoekige plattegrond aan de voet van de kerktoren. Baksteenarchitectuur met Bentheimerstenen sierdelen. Het bouwwerk..

Pand onder schilddak

Bierstraat 10
Lochem
Pand onder schilddak. Gepleisterde lijstgevel met stucversieringen XIXc, pui uit de bouwtijd en in de verdieping schuiframen. Zij- en achter..

Gietijzeren lantaarnpaal met vijf gaslantaarns van het type ritter-lantaarn

Markt 26
Lochem
Inleiding Gietijzeren LANTAARNPAAL met vijf gaslantaarns van het type Ritter-lantaarn. De in eclectische stijl uitgevoerde lantaarnpaal is ..

Hoekpand, schilddak met topschoorsteen

't Ei 1
Lochem
HOEKPAND, tegenover het koor van de kerk gelegen, grenzend aan Molenstraat 2. Schilddak met topschoorsteen. Lijstgevel (XIX b).

Pand met trapgevel

Markt 1
Lochem
Pand met trapgevel, in jaartalankers gedateerd: 1638. Hoekpand Spaarbanksteeg, belangrijk voor de situatie van de Hervormde Kerk en het stad..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grote of Sint-Gudulakerk in Lochem