Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadhuis in Lochem

Gebouw

Markt 2
7241AA Lochem
Gelderland

Bouwjaar: 1634-1640 (bouw) 1741 (verbouwd) 1898-1900 (rest.)


Beschrijving van Stadhuis

Stadhuis. Gebouw op rechthoekige plattegrond aan de voet van de kerktoren. Baksteenarchitectuur met Bentheimerstenen sierdelen. Het bouwwerk wordt gedekt door een zadeldak tussen puntgevels. Gebouwd door Emond Hellenraet 1634'-40, verbouwd 1741 en ingrijpend gerestaureerd 1898-1900. De smalle gevels hebben hoofdgestellen, kruisvensters onder geprofileerde ontlastingsbogen met schelpvullingen en, in de noordgevel, een rijk versierd poortje (1634), bekroond door het stadswapen, geflankeerd door obelisken. De toppen van deze zijgevels zijn bij de restauratie gemaakt; oorspronkelijk had het gebouw een schilddak en lagere topgevels met balustraden. De, uit 1741 daterende, oostgevel heeft een zandstenen middenrisaliet met deur- en vensteromlijsting in Lod. XIV-trant en een gebogen fronton met stadswapen. Deur en bovenlicht het 1814. In deze voorgevel getoogde vensters, muurankers en gesneden consoles onder de kroonlijst. De westelijke gevel heeft nog een 17e eeuws karakter, met dien verstande, dat het hoofdgestel onder de dakvoet van de restauratie dateert. Op het dak gemetselde schoorstenen. Inwendig; sleutelstukken (XVII) en in de raadzaal een schouw (midden XVIII). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 25919
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stadhuis in Lochem

Pand met trapgevel

Markt 1
Lochem
Pand met trapgevel, in jaartalankers gedateerd: 1638. Hoekpand Spaarbanksteeg, belangrijk voor de situatie van de Hervormde Kerk en het stad..

Grote of Sint-Gudulakerk

Markt 4
Lochem
Ned.Herv.KERK (St. Gudula). Grotendeels bakstenen hallenkerk van drie beuken, ontstaan door verbouwing van een kruisbasiliek. Hoge, westelij..

Pand onder schilddak

Bierstraat 10
Lochem
Pand onder schilddak. Gepleisterde lijstgevel met stucversieringen XIXc, pui uit de bouwtijd en in de verdieping schuiframen. Zij- en achter..

Gietijzeren lantaarnpaal met vijf gaslantaarns van het type ritter-lantaarn

Markt 26
Lochem
Inleiding Gietijzeren LANTAARNPAAL met vijf gaslantaarns van het type Ritter-lantaarn. De in eclectische stijl uitgevoerde lantaarnpaal is ..

Hoekpand, schilddak met topschoorsteen

't Ei 1
Lochem
HOEKPAND, tegenover het koor van de kerk gelegen, grenzend aan Molenstraat 2. Schilddak met topschoorsteen. Lijstgevel (XIX b).

Kaart & Routeplanner

Route naar Stadhuis in Lochem