Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel van Oijen in Oijen

Kasteel Buitenplaats

Oijense Bovendijk 34
5394LB Oijen (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1600 begin 19e eeuw (gewijzigd)


Beschrijving van Kasteel van Oijen

Kasteelruine. Omgrachte voorburcht, bestaande uit twee door een muur verbonden gebouwen, elk met een ronde hoektoren. Omstreeks 1600, veranderd in het begin van de 19e eeuw. Ten zuiden hiervan, uit de gracht oprijzend, de overblijfselen (oost- en zuidmuur) van een ouder, middeleeuws kasteel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 25915
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel van Oijen
De bijgebouwen uit 1825 van het kasteel
De bijgebouwen uit 1825 van het kasteel
Locatie Oijen (NB), Vlag van Nederland Nederland
Algemeen
Kasteeltype burcht/ruïne
Eigenaar Natuurmonumenten
Gesloopt in 1511/1837
Herbouwd in 1594
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  25915
Website http://www.kasteelvanoijen.nl

Het Kasteel van Oijen lag ten oosten van het Noord-Brabantse dorp Oijen. Tegenwoordig resteren daarvan nog enkele bijgebouwen. In 1361 werd dit kasteel gebouwd in opdracht van Maria van Brabant, dochter van Hertog Jan III van Brabant. Het was bedoeld als voorpost aan de Maas ter bescherming tegen invallen van de Geldersen. Toen Maria in 1399 kinderloos stierf verviel de heerlijkheid Oijen en het kasteel echter aan de Hertog van Gelre.

In 1511 werd de burcht in opdracht van Landvoogdes Margaretha van Oostenrijk gesloopt. In 1594 werd op de fundamenten van de voorburcht echter een nieuw kasteel gebouwd.

In 1825 werden voor het kasteel twee gebouwen neergezet, het Westelijk en het Oostelijk Neerhuis. Hierin werden twee lage ronde hoektorens van het kasteel opgenomen.

Het kasteel werd in 1837 afgebroken door de Eindhovense fabrikant Josephus Smits (later Smits van Oyen genaamd) die de heerlijkheid in 1836 in eigendom had verkregen. Hij liet het eigenlijke kasteel afbreken, maar behield de jachtrechten en verpachtte de nog bestaande gronden. De gebouwen uit 1825 en de muur ertussen bleven staan.

Het koetshuis en de paardenstal werden in gebruik genomen als boerderij. In 1930 is zelfs een deel van de slotgracht gedempt en de houten toegangsbrug werd afgebroken. De gebouwen zijn in 1985 gerestaureerd en in 2010 vond er wederom groot onderhoud plaats. Sinds 1997 is de Vereniging Natuurmonumenten eigenaar van de gebouwen en de grond.

Externe linksMonumenten in de buurt van Kasteel van Oijen in Oijen

Empire herenhuis met zes- en vierdelige schuiframen, ingang met pilasters en kroonlijst

Hamstrastraat 3
Oijen (Gemeente Oss)
Empire herenhuis met zes- en vierdelige schuiframen, ingang met pilasters en kroonlijst. 1845.

Eenvoudig, driezijdig gesloten bakstenen zaalkerkje uit 1810, gelegen aan de voet van de dijk, met aan de zuid- en zuidwestzijde een verhoogd aangeleg ..

Oijense Bovendijk 39
Oijen (Gemeente Oss)
Eenvoudig, driezijdig gesloten bakstenen zaalkerkje uit 1810, gelegen aan de voet van de dijk, met aan de zuid- en zuidwestzijde een verhoog..

Bakstenen T-boerderij

Berghuizen 1
Maasbommel (Gemeente West Maas en Waal)
Inleiding Aan de rivierzijde van Berghuizen, op rijbaanhoogte gelegen bakstenen T-BOERDERIJ met aangebouwde varkensschuur. Gebouwd omstreek..

St. Lambertuskerk

Raadhuisdijk 44
Maasbommel (Gemeente West Maas en Waal)
Inleiding De R.K. KERK, toegewijd aan de H. LAMBERTUS, is een in 1868-1869 naar een ontwerp van architect C. van Dijk gebouwde, neogotische..

Brouwershof

Berghuizen 40
Maasbommel (Gemeente West Maas en Waal)
Inleiding De binnendijks, aan de Berghuizen/hoek Bergsestraat gelegen T-BOERDERIJ, genaamd 'BROUWERSHOF', werd gebouwd in 1870. Boven de ke..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)