Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Werenfriduskerk in Zieuwent

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 43
7136LG Zieuwent (gemeente Oost Gelre)
Gelderland

Bouwjaar: 1898-1899
Architect: J.W. Boerbooms


Beschrijving van Sint-Werenfriduskerk

St.Werenfridus, 1898-1899, J.W.Boerbooms. Neogotisch kruisbasiliek met diagonaal geplaatste kapellen aan weerszijden van het koor en hoge, rijk gedetailleerde toren met haakse steunberen, versierd met beelden tegen de klokkeverdieping en met slanke, door een balustrade met pinakels omgeven naaldspits. Inwendig bundelpijlers, netgewelven over de hoofdbeuken en een stergewelf over de kruising. Neogotische meubilering grotendeels behouden. In de Mariakapel, Jozefkapel en beide transeptarmen gebrandschilderde glazen van de Utrechtse glazenier H.L.D. Kocken, gemaakt in de jaren 1931-32. In de Mariakapel zijn uitgebeeld: de Presentatie van Maria in de Tempel; twee apostelen bij het lege graf; de kroning van Maria door Christus. In de Jozefkapel de Droom van Jozef; Jozef als onderkoning van Egypte en de jonge dromer in koningsgewaad (de oud-testamentische Jozef); Vlucht naar Egypte. In het linker transept: Christus predikend; het hoofd van Johannes de Doper aangeboden aan koning Herodes. In het rechter transept: Mozes toont de westafelen; offerande aan de dans om het Gouden Kalf. In het priesterkoor zaten oorspronkelijk ook glazen van Kocken, maar deze zijn in 1958 vervangen door glazen van H. Schifferstein (Atelier Valstar) uit Bunnik. Zij stellen voor, van links naar rechts: St. Ludger, St. Werenfridus, centraal Christus als Albeheerder, waaronder Geboorte, Doop in de Jordaan en Longinus met Christus aan het Kruis, St. Martinus en geheel rechts St. Bonifacius. Belangrijke kerk van Boerbooms, tevens zijn laatste werk, geinspireerd op de late Nederrijnse gotiek. Tweeklaviers orgel met vrij pedaal, in 1890 door F. Eggert gemaakt. Klokkenstoel met gelui van vier klokken, waarvan een van C. Fremy, 1695, diam. 62 cm. en drie moderne klokken. In de vieringtoren klok van Petit en Fritsen, 1824, diam. 48 cm. Mechanisch torenuurwerk F. van de Kerkhof, Aarle-Rixtel, later voorzien van electrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 25826
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Werenfriduskerk
Sint-Werenfriduskerk, de kathedraal van de Achterhoek
Sint-Werenfriduskerk,
de kathedraal van de Achterhoek
Plaats Zieuwent
Gebouwd in 1899
Restauratie(s) jaren 1990
Gewijd aan Sint-Werenfridus
Architectuur
Architect(en) J.W. Boerbooms
Bouwmateriaal baksteen
Toren 75 meter
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Werenfriduskerk is een rooms-katholieke kerk in Zieuwent, gemeente Oost Gelre.

Geschiedenis

Voorgaande kerken

Tijdens de reformatie kerkten de katholieke inwoners van Zieuwent in de barokke Sint-Franciscuskerk te Zwillbrock of de Kruiskapel in Hemden, beide gelegen net over de grens in het Munsterland. Later werd ten noorden van Zieuwent op de Katershorst een schuilkerk ingericht. Nog later ging men in Harreveld op de havezate naar de statiekerk. In 1795 werd een statiekerk ingericht in Zieuwent. Die kerk werd in 1837 uitgebreid. In 1842 werd een nieuwe kerk, een zogenaamde waterstaatskerk ingewijd. Reeds enkele decennia later was deze kerk te klein geworden en werd de huidige kerk gebouwd.

De huidige kerk

In 1889 gaf het bisdom toestemming voor de bouw van een nieuwe kerk. De bouwpastoor was pastoor Zanderink. Deze kerk, in neogotische stijl, was ontworpen door de architect J.W. Boerbooms, een leerling van de bekende architect Pierre Cuypers. Aannemer Rodenreijs uit Den Haag nam het werk aan voor een bedrag van fl 130.000. De eerste steen werd gelegd op 30 juni 1898. Op 10 oktober 1899 werd de kerk ingewijd en twee dagen later in gebruik genomen. In de Tweede Wereldoorlog werden de klokken door de Duitse bezetter uit de kerktoren geroofd. In de jaren 90 werd de kerk ingrijpend gerestaureerd.

De kerktoren is 75 meter hoog. Het hoofdaltaar is vervaardigd door de Duits-Nederlandse beeldhouwer Friedrich Wilhelm Mengelberg. De kerk heeft gebrandschilderde ramen van de kunstenaars Henricus Kocken en Schifferstein. De muurschilderingen van de kunstschilder Wijnand Geraedts dateren uit 1925/1927. Het interieur is nog in goede staat en ademt het 'rijke Roomse leven' van de periode rond 1900. Net als de Sint-Calixtusbasiliek in Groenlo, wordt de kerk de "Kathedraal van de Achterhoek" genoemd.

Externe linkMonumenten in de buurt van Sint-Werenfriduskerk in Zieuwent

Pastorie met koetshuis annex catechisatiegebouw

Dorpsstraat 41
Zieuwent (Gemeente Oost Gelre)
Omschrijving De PASTORIE met KOETSHUIS annex CATECHISATIEGEBOUW is gebouwd op een samengestelde plattegrond en heeft twee bouwlagen onder e..

Park achter pastorie en kerk

Dorpsstraat 41
Zieuwent (Gemeente Oost Gelre)
Omschrijving Achter de pastorie en de kerk bevindt zich een klein park met oude bomen dat in de aanleg invloeden van de landschapstijl vert..

Statige hoeve

Ruurloseweg 1
Zieuwent (Gemeente Oost Gelre)
Statige 19e eeuwse hoeve.

Statige hoeve

Ruurloseweg 2
Zieuwent (Gemeente Oost Gelre)
Statige 19e eeuwse hoeve.

St. Agathakerk

Kerkstraat 38
Harreveld (Gemeente Oost Gelre)
Inleiding Aan de Kerkstraat gelegen R.K. KERK 'St. Agatha'. De kerk werd in 1889 in laat neo-gotische stijl gebouwd, naar ontwerp van GERHA..

Kaart & Routeplanner


Foto's (26)

Alle 26 foto's weergeven