Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Engelse Schans in Vragender

Militair Object

Schansweg/Flierdijk
7130AA Vragender (gemeente Oost Gelre)
Gelderland

Bouwjaar: 1627


Beschrijving van Engelse Schans

Engelse Schans. In het Vragender Veld een vierpuntig gebastionneerde schans, overblijfsel van de versterkingen, door Frederik Hendrik aangelegd tijdens het beleg van Groenlo in 1627, thans in verval. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 25824
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Beleg van Grol in 1627, met geheel rechtsonder de stervormige Engelse schans
Engelse Schans anno 2008

De Engelse Schans is een schans die gebruikt is door de Engelse troepen tijdens het Beleg van Grol (Groenlo) door prins Frederik Hendrik van Oranje in 1627. Deze schans is door de Engelse huurlingen gebouwd en gebruikt als uitvalsbasis tijdens de belegering van Groenlo. De Engelse schans verschilde van de andere schansen (de Franse, Hollandse en Friese) in het feit dat deze buiten de Grolse circumvallatielinie lag. De functie van de Engelse schans was voornamelijk als verdediging tegen aanvallen van buitenaf op het 'Quartier van de prins': het kampement waar Frederik Hendrik en zijn leger lag, bij het huidige Erve Kots. De andere schansen richtten zich voornamelijk op het graven van approches (zigzaggende loopgraven) richting de stad en beschietingen. Bij de Engelse schans is niet gevochten, de aanvallen van het ontzettingsleger van Hendrik van den Bergh concentreerden zich vooral op het kwartier van Ernst Casimir van Nassau-Dietz.
Ook bij het Beleg van Grol in 1597 door Maurits van Nassau, de latere prins van Oranje, hadden de Engelsen een eigen schans.

Tegenwoordig

De schans ligt in Lievelde, in de gemeente Oost Gelre en de wallen en grachten van de schans hebben jaren dienstgedaan als springbult voor de motorcross. In 2002 is de schans gerestaureerd en is sindsdien vrijelijk te bezoeken. In 2010 werd naast de schans een uitkijktoren gebouwd.

Zie ook

Externe link

Afbeeldingen


Monumenten in de buurt van Engelse Schans in Vragender

Ruïne van de Sint-Jacobskapel. Gedeelte van de westelijke travee van deze kapel met diagonale hoeksteunberen

Pastoor Scheepersstraat 41
Vragender (Gemeente Oost Gelre)
Ruine van de St. Jacobskapel. Gedeelte van de westelijke travee van deze kapel (midden XV) met diagonale hoeksteunberen.

Erve Kots

Eimersweg 4
Lievelde (Gemeente Oost Gelre)
"Erve Kots". Gaaf bewaarde, saksische HOEVE met stijl- en regelwerk en hoog strooien dak. Oorspronkelijk Loshoes (XVII ?). Later in de 18e e..

De Vier Winden

Winterswijkseweg 14
Vragender (Gemeente Oost Gelre)
Molen "De vier Winden". Fraaie achtkante bovenkruier op vierkante, pyramidale voet van baksteen. Stellingmolen, gebouwd in 1958 met onderdel..

't Hof, oud richtershuis

't Hof 4
Lichtenvoorde (Gemeente Oost Gelre)
"'t Hof", oud richtershuis uit 1675, blijkens jaartalankers in de huidige gedaante uit 1702, ten noorden van de kerk in landelijke omgeving...

Hulshofs Verenigde Fabrieken

Aaltenseweg 4
Lichtenvoorde (Gemeente Oost Gelre)
Inleiding HOOFDGEBOUW van de LEERFABRIEK "Hulshof's Verenigde Fabrieken" gebouwd in 1920 naar een uit oktober 1919 daterend ontwerp van de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Engelse Schans in Vragender

Foto's (1)