Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hermien in Harreveld

Molen

Varsseveldseweg 88
7135JC Harreveld (gemeente Oost Gelre)
Gelderland

Bouwjaar: 1819


Beschrijving van Hermien

Harreveldse Molen. Een achtkantige, houten bovenkruier op belt 1819 met hout bedekt. Twee gevelstenen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 25821
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hermien
Molen Hermien
Molen Hermien
Basisgegevens
Plaats Harreveld
Bouwjaar 1819
Type beltmolen
Kenmerken achtkantige houten molen
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan
Monumentnummer  25821
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Foto na de asbreuk in 1981
Foto na de asbreuk in 1981
Portaal  Portaalicoon   Molens

De molen Hermien staat aan de Varsseveldseweg nr. 88 in Harreveld, in de Achterhoek (provincie Gelderland). De molen staat op een terrein dat deel uitmaakte van de goederen onder kasteel Harreveld. Dit was in de 18e eeuw in bezit van Johanna Magdalena Catharina Judith, freule van Dorth, die in 1799 wegens haar orangistische activiteiten door de patriotten in Winterswijk werd geëxecuteerd. Haar bezittingen kwamen bij gerechtelijke verkoop in handen van J.J.S. van Raesfelt, geneesheer in Bocholt. Deze liet in 1819 de molen bouwen. Zijn kleindochter, Bernardine de Both, schonk in 1900 al haar bezittingen, inclusief de molen, bij testament aan de Rooms-katholieke parochie van Harreveld. Deze verkocht het in 1926 aan de molenaar G.J. Wolterink. Zijn weduwe nam het in de jaren 1937 tot 1951 over en ten slotte werd haar zoon J.J. Wolterink tot 1974 de molenaar.

Door een asbreuk op 23 maart 1981 werd het wiekenkruis vernield en was er een grondige restauratie nodig. De nieuwe bovenas is afkomstig van de in 1971 ontmantelde molen Het Hert te Rhoon. Tijdens deze restauratie zijn enkele zaken aan de wieken veranderd, zoals bredere borden en smallere hekken. Op deze manier kon er eerder zonder zeilen gedraaid worden.

De beltkorenmolen Hermien, vernoemd naar de vrouw van de laatste molenaar[1], staat op een heuvel van 2,75 meter hoog. De romp van de molen is van hout, achtkantig en bedekt met eikenhouten schaliën. Zes van de eikenhouten achtkantstijlen zijn nog origineel uit 1819. De wieken hebben een vlucht van 24,18 meter en zijn oudhollands opgehekt. De landschappelijke waarde is zeer groot, mede omdat de molen langs de drukbereden N18 staat. De molen is eigendom van de Stichting Instandhouding Beltkorenmolen Hermien. De molen wordt beheerd door vrijwillige molenaars en is geopend voor bezoekers. Er is nog een steenkoppel aanwezig en ter demonstratie wordt geregeld met veevoer gemalen.Monumenten in de buurt van Hermien in Harreveld

St. Agathakerk

Kerkstraat 38
Harreveld (Gemeente Oost Gelre)
Inleiding Aan de Kerkstraat gelegen R.K. KERK 'St. Agatha'. De kerk werd in 1889 in laat neo-gotische stijl gebouwd, naar ontwerp van GERHA..

Pastorie met koetshuis annex catechisatiegebouw

Dorpsstraat 41
Zieuwent (Gemeente Oost Gelre)
Omschrijving De PASTORIE met KOETSHUIS annex CATECHISATIEGEBOUW is gebouwd op een samengestelde plattegrond en heeft twee bouwlagen onder e..

Park achter pastorie en kerk

Dorpsstraat 41
Zieuwent (Gemeente Oost Gelre)
Omschrijving Achter de pastorie en de kerk bevindt zich een klein park met oude bomen dat in de aanleg invloeden van de landschapstijl vert..

Sint-Werenfriduskerk

Dorpsstraat 43
Zieuwent (Gemeente Oost Gelre)
St.Werenfridus, 1898-1899, J.W.Boerbooms. Neogotisch kruisbasiliek met diagonaal geplaatste kapellen aan weerszijden van het koor en hoge, r..

Voormalige eierhal

Varsseveldseweg 36
Lichtenvoorde (Gemeente Oost Gelre)
Inleiding Voormalige EIERHAL, gesitueerd aan de noordzijde van de Varsseveldseweg. Het bedrijfsgebouw werd in 1941 na een brand herbouwd na..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hermien in Harreveld

Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven