Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Hof, oud richtershuis in Lichtenvoorde

Gebouw

't Hof 4
7131DR Lichtenvoorde (gemeente Oost Gelre)
Gelderland

Bouwjaar: 1675


Beschrijving van 't Hof, oud richtershuis

"'t Hof", oud richtershuis uit 1675, blijkens jaartalankers in de huidige gedaante uit 1702, ten noorden van de kerk in landelijke omgeving. Het huis heeft alleen begane-grond met hoog schilddak. De gesneden deuren en de ramen hebben Empirevormen. Boven de linker deur het alliantiewapen Stumph-Diemen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 25818
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Lichtenvoorde
Huis Lichtenvoorde, met links de nu nog bestaande Johanneskerk
Huis Lichtenvoorde, met links de nu nog bestaande Johanneskerk
Locatie Oost-Gelre, Nederland
Algemeen
Kasteeltype Waterburcht
Gebouwd in 1277
Gebouwd door Gieselbert van Bronckhors
Gesloopt in 1790
Monumentnummer  25818
Website www.oostgelre.nl
Richtershuis lichtenvoorde.jpg

Kasteel Lichtenvoorde of Huis Lichtenvoorde is een voormalig kasteel in de gemeente Oost Gelre, noordelijk gelegen van het centrum te Lichtenvoorde, in de Gelderse Achterhoek.

Geschiedenis

Het kasteel vormt in 1312 de aanleiding van een strijd tussen Gijsbert IV van Bronckhorst en de bisschop van Münster, Lodewijk II. De laatste was mening dat Van Bronckhorst het kasteel zonder zijn toestemming in zijn gebied had gebouwd, terwijl Van Bronckhorst beweerde dat het onder het gebied van de graaf van Gelre viel en hij het van de graaf in leen hield.
In 1616 werd kasteel Lichtenvoorde bestuurscentrum toen de graaf van Limburg-Stirum het gebied tot de zelfstandige Heerlijkheid Lichtenvoorde verhief. Het Hof of Richtershuis bij de Nederlands-hervormde kerk herinnert nog aan de oude tijden. Het Huis Lichtenvoorde stond ten noorden van het Richtershuis en werd ongeveer in 1790 afgebroken.

Kapel

In 1496 werd bij het Huis Lichtenvoorde een kapel gesticht, waarbij zich het stedeke Lichtenvoorde ontwikkelt. Frederik van Bronckhorst en Borculo laat de kapel bouwen en met toestemming van de pastoor van Groenlo, Paschasius Wilkens, wordt de kapel ingewijd. In een verklaring van 20 juni 1496 getuigt Frederik van Bronckhorst en Borculo, dat de oprichting van deze miskapel geen inbreuk betekent op de parochierechten van Groenlo. [1]

Richtershuis

Achter de Johanneskerk staat het rijksmonument Richtershuis, uit 1675, het voormalig koetshuis van het Kasteel Lichtenvoorde.

Archeologie

In oktober 2013 werd een deel van de fundering blootgelegd. Vrijwilligers van Archeologische Werkgroep Lichtenvoorde groeven tussen de Johanneskerk en het Richtershuis op twee plaatsen. Met prikstokken wisten zij de contouren van een gedeelte van de fundamenten te lokaliseren. Men trof een stuk muur, met een dikte van 1.40 meter voorzien van houten funderingspalen en -planken, daarnaast scherven aardwerk, waarvan de herkomst uit de 13e eeuw wordt gedateerd.[2][3]


Monumenten in de buurt van 't Hof, oud richtershuis in Lichtenvoorde

Villa

Rentenierstraat 37
Lichtenvoorde (Gemeente Oost Gelre)
Omschrijving De VILLA is gebouwd op een samengestelde plattegrond en heeft één bouwlaag, onder een samengesteld overstekend dak, belegd m..

Badhuis

Rentenierstraat 37
Lichtenvoorde (Gemeente Oost Gelre)
Omschrijving Het voormalige, schuin achter het woonhuis gelegen BADHUIS, is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag..

Tuinhek

Rentenierstraat 37
Lichtenvoorde (Gemeente Oost Gelre)
Omschrijving Het TUINHEK is samengesteld uit een drempel van rode profielsteen waarop een eenvoudig smeedijzeren hekwerk geplaatst is, onde..

Johanneskerk, Nederlands Hervormde Kerk

Rentenierstraat 9
Lichtenvoorde (Gemeente Oost Gelre)
Ned. Herv. Kerk. In 1648 met gebruikmaking van een bestaande laat-gotische koorsluiting opgetrokken zaalkerk, en zware, hooggespitste toren...

Hulshofs Verenigde Fabrieken

Aaltenseweg 4
Lichtenvoorde (Gemeente Oost Gelre)
Inleiding HOOFDGEBOUW van de LEERFABRIEK "Hulshof's Verenigde Fabrieken" gebouwd in 1920 naar een uit oktober 1919 daterend ontwerp van de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Hof, oud richtershuis in Lichtenvoorde

Foto's (1)