Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk in Lexmond

Kerkelijk Gebouw

Kortenhoevenseweg 4
4128CL Lexmond (gemeente Zederik)
Zuid Holland

Bouwjaar: 14e eeuw 1300 14e eeuw


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

Ned. Herv. Kerk. 14e-eeuwse KRUISKERK met eenbeukig schip en stoere toren, markant stuk baksteengotiek. De dwarspanden zijn in de 15e eeuw toegevoegd. De kerk is overwelfd met houten tongewelven. De sobere toren heeft aan drie zijden spitsbogige ingangen en in de klokkenverdieping gekoppelde galmgaten binnen spitsboognissen. Aan de voet van de slanke naaldspits een bakstenen balustrade met hoekpenanten. De kerk bezit twee 17e-eeuwse psalmbordjes, een tekstbord (1695), een rouwbord (XVIIb) en twee 17e-eeuwse koperen kronen. Orgel van J.S. Strumphler, gemaakt in 1791. Van het instrument is zeer veel verloren gegaan. In 1982 werd het orgel gereconstrueerd. Onder de bescherming vallen alleen de orgelkas en het nog aanwezige Strumphler-pijpwerk. Verscheidene zerken uit de 17e en 18e eeuw. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 17de eeuw, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 25809
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk in Lexmond

Tegenover de kerk gelegen pand, onder zadeldaken tussen puntgevels, bestaande uit twee gedeelten die in elkaars verlengde liggen. In de voorgevel, ven ..

Dorpsstraat 65
Lexmond (Gemeente Zederik)
Tegenover de kerk gelegen in oorsprong 17e-eeuws PAND, onder zadeldaken tussen puntgevels, bestaande uit twee gedeelten die in elkaars verle..

Boerderij voor veeteelt van het langsdeeltype

Kortenhoevenseweg 41
Lexmond (Gemeente Zederik)
Inleiding In 1857 gebouwde BOERDERIJ voor veeteelt van het langsdeeltype. Het betreft een zogenaamde T-boerderij met middenlangsdeel en een..

Boerderij onder rieten wolfdak. Voorgevel met vlechtingen links en een opkamer. In de vensters en het deurbovenlicht goede roedenverdeling; zoldervens ..

De Laak 27
Lexmond (Gemeente Zederik)
BOERDERIJ, 17e eeuw onder rieten wolfdak. Voorgevel met vlechtingen links en een opkamer. In de vensters en het deurbovenlicht goede roede..

Dwarshuis met zadeldak tussen topgevels met tussentrappen. Jaarankers in de voorgevel

Dorpsstraat 137
Lexmond (Gemeente Zederik)
DWARSHUIS met zadeldak tussen topgevels met tussentrappen. Jaarankers in de voorgevel: 1603.

Kooikerhuisje onder rieten zadeldak. Eendenkooi

Achthoven 18
Lexmond (Gemeente Zederik)
KOOIKERHUISJE onder rieten zadeldak, 18e of begin 19e eeuw. Eendenkooi.

Kaart & Routeplanner

Route naar Nederlands Hervormde Kerk in Lexmond

Foto's (1)