Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Lemmer

Kerkelijk Gebouw

Kerkhof 1
8531JH Lemmer (gemeente Lemsterland)
Friesland

Bouwjaar: 1716 1759 (dwarsarm) 1870 (consistorie)
Architect: A.B. Disma Disma 1716 A.B. Disma


Beschrijving van Hervormde kerk

HERV. KERK EN KERKHOF. In 1716 gebouwd als eenbeukig schip met driezijdige sluiting en ingebouwde toren aan de westzijde; einde 18e eeuw van een noordelijk dwarspand voorzien. In de kerk rijk gesneden preekstoel door J. Nauta 1745, bijpassende doophek, groot aantal rood gebeitste iepen stoelen. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal. In 1842 gemaakt door D. Ypma en in 1863 ingrijpend gewijzigd door L. van Dam en Zonen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 25749
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk van Lemmer
De hervormde kerk van Lemmer anno 2011
De hervormde kerk van Lemmer anno 2011
Plaats Lemmer
Gebouwd in 1716
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  25749
Architectuur
Architect(en) Auke Bouwes Disma
Interieur
Orgel Ypma, Van Dam
Afbeeldingen
Interieur met orgel
Interieur met orgel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Hervormde kerk van Lemmer is een kerkgebouw aan het Kerkhof in de Friese plaats Lemmer.

Beschrijving

De hervormde kerk van Lemmer werd in 1716 gebouwd als vervanger van een kerk, die in de 16e eeuw was gebouwd. De bouw vond plaats onder leiding van Auke Bouwes Disma, meester timmerman uit Sneek.[1] Aanvankelijk bestond de kerk uit een beuk met een driezijdige sluiting. Later, in 1759, werd er aan de noordzijde een dwarsbeuk geplaatst. Ook deze dwarsbeuk heeft een driezijdige sluiting. Aan de westzijde van de kerk werd een toren half ingebouwd. De toren heeft een achtkantige lantaarn, met daarboven een rond koepeldak. Aan de zuidzijde van de kerk werd in de tweede helft van de 19e-eeuw een consistorie gebouwd.

In de kerk zijn gewelfschilderingen aangebracht die onder meer de noordelijke en de zuidelijke sterrenhemel weergeven. Ook zijn er afbeeldingen van de zon, de maan, wolken en vogels aangebracht. Bij een restauratie in 1984 werden deze schilderingen ontdekt. De rijk versierde preekstoel is halverwege de 18e eeuw gemaakt door Gerben Jelles Nauta, een beeldhouwer uit Sneek. De preekstoel bevat diverse Bijbelse taferelen en christelijke symbolen. Het orgel dateert uit 1842 en is gemaakt door Dirk Sjoerds Ypma, een orgelbouwer uit Bolsward. In 1863 werd het orgel gewijzigd door het Leeuwarder bedrijf L. van Dam en Zonen.

In de muur van de toren is in 1955 boven de ingang van de kerk een oorlogsmonument aangebracht. Het bronzen reliëf, gemaakt door Nico Onkenhout, toont een knielende man, die een duif laat vliegen. Daaronder de tekst: "Har dea us frijdom 1940-1945".

De kerk is erkend als rijksmonument. Het torenuurwerk als gemeentelijk monument[2]


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Lemmer

Raadhuis annex waag

Gedempte Gracht 2
Lemmer (Gemeente Lemsterland)
RAADHUIS. Eenvoudig gebouw van middenpartij en twee zijvleugels gescheiden door geblokte lisenen. De middenpartij is bekroond door een laag..

Eenvoudig pandje onder voor afgeschuind zadeldak met grote dakkapel en topschoorsteen waarop bord

Nieuwburen 7
Lemmer (Gemeente Lemsterland)
Eenvoudig pandje onder voor afgeschuind zadeldak met topschoorsteen waarop bord. Grote dakkapel.

Pand onder zadeldak tegen met beeldhouwwerk in de plaatselijke trant der late 18e eeuw versierde klokgevel

Nieuwburen 24
Lemmer (Gemeente Lemsterland)
Pand onder zadeldak tegen rijk met beeldhouwwerk in de plaatselijke trant der late 18e eeuw versierd. Klokgevel. Onder de aanzetkrullen geda..

Diep pand met souterrain en bordes tegen versierde klokgevel met ingezwenkte top met aanzetkrullen en kuifstuk onder zadeldak met forse schoorsteen

Oudesluis 9
Lemmer (Gemeente Lemsterland)
Diep pand onder zadeldak tegen rijk versierde klokgevel. De beganegrond is verdiept t.o.v. het tegenwoordige kadeniveau. Woonverdieping bov..

Breed pand met hoge kelderverdieping en bordes onder hoog schilddak met dakkapel en twee hoekschoorstenen met borden

Langestreek 1
Lemmer (Gemeente Lemsterland)
Breed pand op hoge kelderverdieping waarvoor in het midden bordes met trap en balie naar de ingang leidt. Deze is gevat tussen uitgegronde p..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)