Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Boerderij met onderkelderd voorhuis met opkamer onder tentdak, aangebouwd woon- en stalgedeelte, elk onder zadeldak in Leiderdorp

Achthovenerweg 49 A
2351AX Leiderdorp

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw

Beschrijving van Boerderij met onderkelderd voorhuis met opkamer onder tentdak, aangebouwd woon- en stalgedeelte, elk onder zadeldak

18e eeuwse, doch meermalen gewijzigde, BOERDERIJ met onderkelderd voorhuis met opkamer onder tentdak, aangebouwd woon- en stalgedeelte, elk onder zadeldak, het eerste gedekt met - nieuwe - pannen, het tweede met rieten kap; te rechterzijde aangeheeld PAND onder deels rieten zadeldak tussen puntgevels. Het voorhuis bevat een omlopende kroonlijst, voor twee 6-ruitsschuifvensters links twee keldervensters met luiken, rechterzijgevel blind; het tussengebouwde woongedeelte bevat links twee en rechts een 9-ruitsschuifvenster; het rechterpand heeft een 19e eeuwse voorgevel met beneden drie 9-ruitsschuifvensters waarboven korfbogen met siermetselwerk, in top een driedelig venster en siermetselwerk langs afgeschuinde zijden met toppilaster; in rechterzijgevel afwisselend grote en kleine vensters met diefijzers en luiken. Linkerzijgevel bevat 6-ruitsschuifvensters. Hierachter een houten HOOI-SCHUUR onder zadeldak (deels gewijzigd) en een lage baksteenbouw onder pannen schilddak; in achtergevel een 9-ruitsschuifvenster met vlechtingen. Rechts achter op het terrein een losstaande SCHUUR onder schilddak, 18e eeuws? In het midden een deur waarboven een hooiluik, rechts wagendeuren links een 9-ruitsschuifvenster in uitgebouwd gedeelte. Links achter op het terrein een BAKHUISJE onder pannen zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen, vensters met luiken, 18e eeuws? Karakteristiek boerderijcomplex met in hoofd- en bijgebouwen kenmerkende 18e en 19e eeuwse details. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)