Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij op T-vormige plattegrond voorhuis met opkamer onder pannen schilddak, het achtergedeelte onder rieten zadeldak in Leiderdorp

Boerderij

Achthovenerweg 25
2351AX Leiderdorp
Zuid Holland

Bouwjaar: wellicht 18e eeuw voorhuis (19e eeuw)


Beschrijving van Boerderij op T-vormige plattegrond voorhuis met opkamer onder pannen schilddak, het achtergedeelte onder rieten zadeldak

In oorsprong wellicht 18e eeuwse BOERDERIJ op T-vormige plattegrond met 19e eeuws voorhuis met opkamer onder pannen schilddak, het achtergedeelte onder rieten zadeldak. Het voorhuis bevat 6-ruitsschuifvensters en een omlopende kroonlijst met tandlijst, de voorgevel bevat voorts nog ingang met lage stoep en dubbele deuren met gietijzeren roostervulling, dubbele dakkapel met 4-ruitsschuifvensters, pilasteromlijsting en fronton met drie korenaren. Aan linkerzijde een platafgedekte kameruitbouw met 6-ruits-schuifvenster en kroonlijst; stalvensters - deels gewijzigd - met diefijzers en luiken; achtergevel met drie mestdeuren, in het midden een hooiluik, staafankers en vlechtingen in punttop. Te linkerzijde een 19e eeuws ZOMERHUIS met driezijdig front onder pannen zadeldak, 6-ruitsschuifvensters; ingangsdeur met gietijzeren roostervulling in rechterzijgevel; getoogde stalvensters; rechte kroonlijst, aan voorzijde gekornist. Te linkerzijde uitgebouwd BOENHOK met halfrond gietijzeren venster. Erachter een PAARDESTAL, in oorsprong wellicht 18e eeuws, doch grotendeels 19e eeuws, onder pannen zadeldak. Haaks hierop onder mansardedak een 19e eeuwse SCHUUR. Smeedijzeren TOEGANGSHEK met naam "Bouwlust", 19e eeuws. Karakteristiek boerderijcomplex met bijgebouwen met kenmerkende 18e en 19e eeuwse details. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 25688
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij op T-vormige plattegrond voorhuis met opkamer onder pannen schilddak, het achtergedeelte onder rieten zadeldak in Leiderdorp

Dijkzicht

Achthovenerweg 13
Leiderdorp
"Dijkzicht", 19e eeuwse, in oorsprong oudere, BOERDERIJ van het voerdeeltype met hoog voorhuis met verdieping onder U-vormig pannen zadeldak..

Nieuw Werklust Kleiwarenfabriek: Directeurswoning

Rijndijk 16
Hazerswoude Rijndijk (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding complexonderdeel 1 WOONHUIS behorende bij Nieuw Werklust Kleiwarenfabriek gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw in Eclectis..

Nieuw Werklust Kleiwarenfabriek: Kantoor, ovengebouw, loods en droogloods

Rijndijk 14
Hazerswoude Rijndijk (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding complexonderdeel 2 Cluster van gebouwen, grenzend aan de achterzijde het het Nieuwe Gebouw en de turf en kolenloods, bestaande ui..

Nieuw Werklust Kleiwarenfabriek: Schaftlokaal en opslaggebouw

Rijndijk 14
Hazerswoude Rijndijk (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding complexonderdeel 3 SCHAFTLOKAAL EN OPSLAGGEBOUW behorende bij Nieuw Werklust Kleiwarenfabriek gebouwd in 1943 en 1936 in de Trad..

Nieuw Werklust Kleiwarenfabriek: Loods "Pottery"

Rijndijk 14
Hazerswoude Rijndijk (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding complexonderdeel 4 Voor onder andere het maken van potten voor schoorstenen opgetrokken LOODS, de zogenoemde 'pottery', behorende..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)