Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dijkzicht in Leiderdorp

Boerderij

Achthovenerweg 13
2351AX Leiderdorp
Zuid Holland

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van Dijkzicht

"Dijkzicht", 19e eeuwse, in oorsprong oudere, BOERDERIJ van het voerdeeltype met hoog voorhuis met verdieping onder U-vormig pannen zadeldak tegen puntgevels met luik in top aan de achterzijde; achter aangebouwd woonhuis met stal onder rieten wolfdak. Het voorhuis bevat in oorsprong zesruitsschuifvensters, links een uitgebouwde onderkelderde opkamer onder lessenaarsdak, met een verhoogde aanbouw, voorzien van vlechtingen in de top. Het achtergedeelte bevat in de rechterzijgevel twee zesruitsschuifvensters en getoogde stalvensters, de achtergevel bezit vlechtingen in de top, alsmede twee halfronde gietijzeren stalvensters en staafankers, en twee mestdeurtjes aan de zijden. Karakteristieke boerderij, opmerkelijk wegens het hoge voorhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 25687
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dijkzicht in Leiderdorp

Boerderij op T-vormige plattegrond, gedeeltelijk onderkelderd voorhuis tussen zijtopgevels

Achthovenerweg 9
Leiderdorp
BOERDERIJ op T-vormige plattegrond, gedeeltelijk onderkelderd voorhuis tussen zijtopgevels. Rieten bekapping op enkele plaatsen opgewipt. On..

Boerderij op T-vormige plattegrond voorhuis met opkamer onder pannen schilddak, het achtergedeelte onder rieten zadeldak

Achthovenerweg 25
Leiderdorp
In oorsprong wellicht 18e eeuwse BOERDERIJ op T-vormige plattegrond met 19e eeuws voorhuis met opkamer onder pannen schilddak, het achterged..

Boerderij van het voerdeeltype met onderkelderd voorhuis met opkamer onder omlopend schilddak en aangebouwd woonhuis met stal onder wolfdak

Achthovenerweg 7
Leiderdorp
18e eeuwse boerderij van het voerdeeltype met onderkelderd voorhuis met opkamer onder omlopend schilddak en aangebouwd woonhuis met stal ond..

Terrein waarin aanleg en overblijfselen van kasteel Ter Does

Ruigekade/Achthovenerweg
Leiderdorp
Terrein waarin aanleg en overblijfselen van een kasteel. Datering: Middeleeuwen.

"De Uithof"

Hoge Rijndijk 169
Zoeterwoude
Boerderij uit 1836, genaamd "De Uithof". Langgerekt woonhuis en stal onder een schilddak. Oude roedenverdeling.

Kaart & Routeplanner